Islamska skupnost v Republiki Sloveniji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji (kratica ISRS) je največja muslimanska skupnost v Sloveniji in druga največja verska skupnost (za rimskokatoliško).

Število vernikov[uredi | uredi kodo]

Leta 1991 se je na popisu prebivalstva Slovenije za muslimane izreklo 29.361 (1,5 % vsega prebivalstva). Leta 2002 se je na popisu prebivalstva Slovenije za muslimane izreklo 47.488 (2,4 % vsega prebivalstva). Večina muslimanov je bošnjaškega rodu. Največja koncentracija muslimanov se nahaja v Ljubljani in okolici ter na Jesenicah.

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Vrhovni organ skupnosti je Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji, ki je izvršilni organ Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in je odgovoren Zboru Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je sestavni del Rijaseta Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini. Mešihat vodi mufti Slovenije (trenutno je Nevzet Porić).[1]

Celoten slovenski prostor je nato razdeljen na t. i. džemate (odbore):

Objekti[uredi | uredi kodo]

Islamska skupnost ima eno džamijo oz. mošejo v Ljubljani, zgrajeno skupaj z Muslimanskim kulturnim centrom Ljubljana. Ker je to edini tak objekt v Sloveniji, svoje verske obrede opravljajo v manjših molilnicah oz. v najetih športnih dvoranah.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Vodenje Islamske skupnosti v Sloveniji uradno prevzema mufti Nevzet Porić". www.24ur.com. Pridobljeno dne 2021-07-01.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]