Irski okrogli stolp

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Okrogli stolp v Glendaloughu, Irska, je visok okoli 30 m

Irski okrogli stolpi (irsko cloigtheach (ednina), cloigthithe (množina) − dobesedno 'zvonik') so zgodnji srednjeveški kamniti stolpi, ki jih najdemo predvsem na Irskem, dva sta na Škotskem in eden je na otoku Man. Čeprav ni soglasja o njihovem namenu, predvidevajo, da so bili zvoniki pribežališča, pozneje pa uporabljeni tudi za druge namene.

V glavnem stojijo v bližini cerkve ali samostana, vrata stolpa so obrnjena proti zahodnemu vhodu cerkve, tako da je bilo brez izkopavanj mogoče ugotoviti, kje so bile včasih cerkve.

Konstrukcija in razširjenost[uredi | uredi kodo]

Ohranjeni stolpi so visoki od 18 do 40 metrov, njihov obseg je 12 do 18 metrov. Stolp v Kilmacduaghu je največji ohranjeni stolp na Irskem (od navpičnice visi 1,7 metra) [1]. Zidovi se razlikujejo glede na čas nastanka, prvi so iz neklesanega kamna, poznejši so lepo grajeni iz kamnoseško obdelanega kamna (klesanec). [2]. Spodnji del je trden zid z enimi vrati, dvignjenimi nad teren za dva do tri metre in so pogosto dostopna le po lestvi. Če so stolpi dvo- ali večnadstropni (ali se vidi, kje so bila nadstropja), po navadi leseni, menijo, da so bila nadstropja povezana z lestvami. Okna, ki so visoko zgoraj, so izrezana v kamen. Kapa (streha) je iz kamna, po navadi koničaste oblike, čeprav so nekateri stolpi zdaj okronani s poznejšimi cinami.

Glavni razlog za vhod, ki se je zgradil nad tlemi, je bila ohranitev strukturne celovitosti stavbe in ne obrambe. Stolpi so bili namreč na splošno zgrajeni na slabih temeljih. Stolp v Monasterboicu ima podzemni temelj debel le šestdeset centimetrov. Gradnja vrat na tleh bi oslabila stolp. Stavbe še vedno stojijo, ker je njihova okrogla oblika odporna proti poškodbam, del stolpa pod vhodom pa je zasut z zemljo in kamni.

Razdalja od tal do dvignjenih vrat je nekoliko višja od razdalje med prvim in drugim nadstropjem; tako bi bile velike, toge stopnice prevelike za vrata. Izkopavanja v 1990-ih, ki razkrivajo luknje, potrjujejo, da so bile zgrajene lesene stopnice. Vendar pa uporabe lestev pred gradnjo takih stopnic ni mogoče izključiti.

Stolpi so bile verjetno zgrajeni med 9. in 12. stoletjem. Na Irskem jih je bilo verjetno približno 120; večina je v ruševinah, 18 do 20 pa je skoraj popolnoma ohranjenih. Zunaj Irske so trije. Dva sta na severovzhodu Škotske: okrogli stolp Brechin in Abernethy, drugi pa je pri gradu v Peelu na otoku svetega Patrika, ki je zdaj povezan z otokom Man.

Znani stolpi so na otoku Devenish in v Glendaloughu, medtem ko je v Clondalkinu edini okrogli stolp na Irskem z izvirno kapo. Pet stolpov imajo grofije Mayo (Aughagower, Balla, Killala, Meelick in Turlough), Kilkenny in Kildare (ob stolnici Kildare, visok 32 metrov), Castledermot, Oughter Ard, Taghadoe in Old Kilcullen). Edini znani okrogli stolp s šesterokotno osnovo je v Kinneighu v pokrajini Cork, zgrajen leta 1014. Okrogli stolp v Ardmoru v grofiji Waterford, ki naj bi bil najnovejši na Irskem (12. stoletje), ima enkratno značilnost treh trakov okoli zunanjosti. [3]

Namen[uredi | uredi kodo]

Prerez okroglega stolpa

Namen stolpov je bil do nedavnega nekoliko nejasen. V preteklosti je bila priljubljena hipoteza, da so bili stolpi obramba pred napadalci, kot so Vikingi. Če so na stolpu opazili vikinško vojsko, je prišel lokalni prebivalec (ali duhovnik), ki je lahko dvignil lestev od znotraj. Stolpi naj bi bili uporabljeni za shranjevanje verskih relikvij in drugih dragocenosti [4]. Toda s to hipotezo je veliko težav. Mnogi stolpi so zgrajeni na točkah, ki niso idealne za raziskovanje okolice in tam ne bi bili učinkoviti kot razgledni stolpi.

Poleg tega so bila vrata lesena in bi lahko zgorela. Poleg tega bi se dim zgorelih vrat zaradi oblike stolpa kot dimnika vlekel po notranjosti stolpa in vsi ljudje bi se zadušili. Dejansko so okrogli stolpi pri Dysert O'Dei in Aghagowerju dokazali poškodbe na vratih. Obstajajo tudi zapisi, da so ljudje v okroglih stolpih umrli. Zato je verjetnejše, da je bil okrogel stolp zvonik in je posnemal celinski evropski slog zvonika, ki je bil takrat priljubljen. Irska beseda [5][6] za okrogli stolp je cloigtheach, ki dobesedno pomeni 'zvonik', kot je zapisal George Petrie leta 1845. Irski jezik se je v zadnjem tisočletju močno razvijal. Dinneen opozarja na druge izgovarjave, cluiceach in cuilceach za cloigtheach. Še posebej izraz cloichtheach pomeni kamnita hiša. Zdi se, da je okrogli stolp edina pomembna kamnita stavba na Irskem pred prihodom Normanov v letih 1169−71.

Profesor arheologije Tadhg O'Keeffe [7] z Dublinske univerze je menil, da so bili stolpi prvotno kraljeve kapele in navaja, kako sta bili dva (Kells in Duleek) prizorišče umora. Prav tako je menil, da so bila okna v smeri urnega kazalca, da bi posnemala vrstni red obredne procesije od povišanih vrat do samega vrha. [7]

Sodobni simbolni stolpi[uredi | uredi kodo]

Grobnica Daniela O'Connella na pokopališču Glasnevin

Na Irskem[uredi | uredi kodo]

Grobnica Daniela O'Connella na pokopališču Glasnevin ima okrogel stolp, ki je bil zgrajen nad njo po pokopu leta 1847.

V irskem parku narodne dediščine v Ferrycarrigu v grofiji Wexford je okrogel stolp iz 19. stoletja. Postavljen je bil v spomin na ljudi iz Wexforda, ki so padli v vojni na Krimu.

V bolnišnici St. Ita v Portrannu, grofija Dublin, je bila leta 1844 izdelana replika okroglega stolpa, ki ga je v njegov spomin postavila žena politika Georgea Hampdna Evansa.

V hribih Knockmealdown v grofiji Waterford je še en spomenik v obliki 18 m visokega okroglega stolpa. Postavljen je bil leta 1935 na kraju, kjer naj bi leta 1923 padel Liam Lynch, vojaški vodja protiirske republikanske vojske med irsko državljansko vojno.

Zgodovinski ulstrski park v grofiji Tyrone ima repliko okroglega stolpa.

Chainov spominski stolp v kraju Larne v grofiji Antrim je svetilnik, izdelan v slogu okroglega stolpa. Zgrajen je bil v spomin na Jamesa Chaina, nekdanjega poslanca za Antrim.

Zunaj Irske[uredi | uredi kodo]

Stolp v Milfordu, Massachusetts

Okrogli stolp je bil zgrajen leta 1997 v Irskem parku miru (Island of Ireland Peace Park) v Belgiji v spomin na irske vojake, ki so umrli v prvi svetovni vojni. 34 m visok stolp[8] ima obliko tradicionalnega irskega okroglega stolpa in je delno zgrajen iz kamna nekdanje vojašnice v Tipperaryju. [9]

Na pokopališču svete Marije v Milfordu v Massachusettsu so v poznem 19. stoletju zgradili okrogel stolp iz milfordskega granita kot spomin na irske priseljence iz osrednjega Massachusettsa, ki so tam pokopani.

Druga cerkev, ki je bila zgrajena na kraju svetega Janeza v vzhodnem Melbournu, Victoria, Avstralija, končana decembra 1900, ima 13-metrski irski okrogli stolp na vzhodni strani. Stolp je zasnovan po zgledu Cormacove kraljeve kapele na Rock of Cashel v Tipperaryju, zgrajen leta 1137. [10] Struktura je zdaj del katoliškega vodstvenega centra, ki ga vodi katoliški oddelek za izobraževanje v Melbournu.

Seznam irskih okroglih stolpov[uredi | uredi kodo]

Seznam ohranjenih irskih okroglih stolpov brez sodobnih rekonstrukcij

Slika Lokacija Grofija Provinca Stanje Višina Opomba
Aghadoe Kerry Munster ruševina 5,4 m
Aghagower Mayo Connacht ruševina 16 m Druga vrata so bila vstavljena kasneje v pritličju.
Aghaviller Kilkenny Leinster ruševina 9.6 m Druga vrata so bila vstavljena kasneje v pritličju.
Ardmore Waterford Munster Complete 30 m Ima tri pasove in je zelo vitek.
Ardpatrick Limerick Munster ruševina 3 m
Ardrahan Galway Connacht ruševina 3 m
Armoy Antrim Ulster ruševina 10,8 m
Balla Mayo Connacht ruševina 10 m Druga vrata so bila vstavljena kasneje v pritličju.
Castledermot Kildare Leinster celoten do parapeta 20 m Stožčasto kapo so zamenjale cine in stolp je bil pritrjen k cerkvi (ki je bila zgrajena pozneje).
Clondalkin Dublin Leinster celoten 27,5 m Okrepljen s kamnito podlogo, ima kamnito stopnišče do vrat. To je najožji znan stolp z osnovnim premerom le 4,04 m.
Clones Monaghan Ulster celoten do parapeta 22,9 m
Clonmacnoise
O'Rourke's Tower
McCarthy's Tower
Offaly Leinster ruševina
celoten
19,3 m
17,7 m
Dva stolpa na kratki razdalji drug od drugega.
O'Rourke: polna višina, vendar brez konice; ima 8 oken na vrhu. McCarthy: pritrjen na cerkev.
Cloyne Cork Munster celoten do parapeta 30,5 m Stožčasta kapa je bila zamenjana s cinami.
Devenish Island I Fermanagh Ulster celoten 25 m romanske konzole pod kapo
Second Round Tower at Devenish Co. Fermanagh Devenish Island II Fermanagh Ulster ruševina 0,5 m Temelji stolpa so neposredno ob Devenish I.
Donaghmore Meath Leinster celoten do parapeta 26,6 m celotna višina, a brez kape
Dromiskin Monastery Louth Leinster ruševina 15,25 m Na ostanek stolpa je dodana konična kapa.
Drumbo Down Ulster ruševina 10,25 m
Drumcliff (blizu Ennisa) Clare Munster ruševina 11 m
Drumcliff (blizu Sliga) Sligo Connacht ruševina 9 m
Drumlane Cavan Ulster ruševina 12 m Na severni strani stolpa je mogoče določiti dve nejasni rezbariji ptic.
Faughart Louth Connacht ruševina 0,05 m Ostaja samo en krog velikih kamnov.
Glendalough Wicklow Leinster celoten 30,5 m V bližini cerkve svetega Kevina je miniaturen okrogli stolp.
Photo of the Irish Round Tower at Grangefertagh County Kilkenny Grangefertagh Kilkenny Leinster celoten do parapeta [11] 30 m Polna višina, vendar brez pokrova, ki je v župniji Johnstown
Inish Cealtra (Lough Derg) Clare Munster ruševina 22,3 m
Inniskeen Monaghan Ulster ruševina 12,6 m Vrh je bil zatesnjen z opeko in cementom.
Kells Meath Leinster celoten do parapeta 26 m cela višina brez kape
Kilbennan Galway Connacht ruševina 16,5 m
Round Tower Kilcoona Kilcoona Galway Connacht ruševina 3 m
Photo of Kildare Irish Round Tower in the town of Kildare, in the County of Kildare Ireland Stolnica Kildare Kildare Leinster celoten do parapeta 32 m Stožčasta kapa je bila zamenjana s cinami; romansko okrasje okrog vrat.
Stolnica St Canice, Kilkenny Kilkenny Leinster celoten do parapeta 30 m Stožčasta kapa je bila zamenjana s cinami.
Killala Mayo Connacht celoten 25,5 m Približno na polovici stolpa je opazna izboklina.
Ireland Roundtower Killeany Aran Islands Killeany/Aransko otočje Galway Connacht ruševina 3,02 m
Photo of Kilmallock Irish Round Tower, County Limerick, Ireland Kilmallock Limerick Munster ruševina 3 m Le spodnji 3 m stolpa so izvirni, tisto, kar stoji nad (stolp kolegijske cerkve), je poznosrednjeveški dodatek/rekonstrukcija.
Round Tower Killinaboy Co.Clare Kilnaboy Clare Munster Ruševina 3,5 m
samostan Kilmacduagh Galway Connacht celoten 34,5 m Najvišji stoječ starodavni okrogli stolp. Ima 11 oken (več kot kateri koli drug stolp), vrata so od tal oddaljena 8 m (višja od vseh drugih stolpov). Leži 1,02 m od navpičnice.
Kilree Kilkenny Leinster celoten do parapeta 27 m Stožčasta kapa je bila zamenjana s cinami.
Castletown-Kinneigh Cork Munster celoten do parapeta 24,5 m Ima šesterokotno podlago in zapečaten vrh.
Round Tower Liathmore Liathmore Tipperary Munster ruševina 0,01 m Odkrit leta 1969; ostaja samo 2,6 m temeljev (nenavadno globoki za irski okrogli stolp)
Lusk Dublin Leinster celoten do parapeta 26.6 m Polna višina, vendar brez pokrova; je pritrjen na cerkev (ki je bila zgrajena kasneje)
Maghera Down Ulster ruševina 5,4 m štrcelj z veliko luknjo ob strani
Meelick Mayo Connacht ruševina 21 m
Mollaneen (Dysert O'Dea samostan) Clare Munster ruševina 15 m
I Nendrum Down Ulster ruševina 4,4 m
Carrigeen (Dysert Monastery) Limerick Munster ruševina 21 m romanski okras okrog vrat
Monasterboice Louth Leinster ruševina 28 m
Photo of Old Kilcullen round tower, County Kildare, Ireland Old Kilcullen Kildare Leinster ruševina 11 m
Round Tower Oran Oran Roscommon Connacht ruševina 3,9 m Največji premer osnove katerega koli znanega irskega okroglega stolpa pri 6 m
Photo of Oughterard Irish Round Tower, County Kildare, Ireland Oughter Ard Kildare Leinster ruševina 9,5 m
Round Tower Ram's Island Ram's Island, Northern Ireland Antrim Ulster ruševina 12,8 m
The remains of the round tower
The remains of the round tower
Rathmichael Dublin Leinster ruševina 1,9 m
Rattoo Kerry Munster Complete 27,4 m vključno Sheela na Gig
Photo of Roscam Irish Round Tower County Galway Ireland Roscam Galway Connacht ruševina 10,98 m 7 ravni jasno vidnih lukenj
Roscrea Tipperary Munster ruševina 20 m
Scattery Island Clare Munster celoten do parapeta z delno okrnjeno kapo 26 m vrata na nivoju
Seir Kieran Offaly Leinster ruševina 2,6 m
St Mullin's Carlow Leinster ruševina 1 m
Rock of Cashel Tipperary Munster celoten 28 m priključen cerkvi (zgrajena kasneje)
Steeple (blizu Antrima) Antrim Ulster celoten 28 m
Swords Dublin Leinster celoten 26 m Ima iznakaženo zgornje nadstropje s kamnitim križem na vrhu
Photo of Taghadoe Irish Round Tower County Kildare, Ireland Taghadoe Kildare Leinster ruševina 19,8 m
Timahoe Laois Leinster celoten 29 m Romanski okras okrog vrat
Tory Island Donegal Ulster ruševina 12,8 m
Tullaherin Kilkenny Leinster ruševina 22,5 m
Turlough Abbey Mayo Connacht celoten 22,9 m

Vir: roundtowers.org

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Alan Van Dine, Unconventional Builders, Doubleday Ferguson, 1977, p. 29, 34
  2. Enciklopedija Britanica{[1]
  3. John Windele, ‘The Round Tower of Ardmore, and Its Siege in 1642’, Royal Society of Antiquaries of Ireland, New Series, Vol. 1, No. 1 (1856), p. 197.
  4. Peter F. Stevens, "One of a kind: America's Irish round tower", World of Hibernia, 22 June 1998
  5. Patrick S. Dinneen, An Irish English Dictionary, The Educational Company of Ireland, Dublin, 1927
  6. Tomás de Bhaldraithe, English-Irish Dictionary, An GUM, Dublin, 1959
  7. https://localstudies.wordpress.com/2016/09/20/irish-round-towers-talk-with-professor-tadhg-okeeffe/
  8. »The Tower of Peace«. World of Hibernia. Winter 1998: 18. Pridobljeno 12. decembra 2016 – prek General OneFile.
  9. British Military Garrison – Tipperary Co. Tipperary Ireland (retrieved 31 January 2010) Arhivirano 6 October 2012 na Wayback Machine.
  10. [2]
  11. http://www.roundtowers.org/fertagh/index.htm

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Brian Lalor (1999), The Irish Round Tower: Origins and Architecture Explored, ISBN 1-898256-64-0
  • Roger Stalley (2000), Irish Round Towers, ISBN 1-86059-114-0
  • T. O'Keeffe (2004), Ireland's Round Towers. Building, Rituals and Landscapes of the Early Irish Church, ISBN 0-7524-2571-4
  • Barrow, George L. (1979). The Round Towers of Ireland: A Study and Gazette. University Press of Ireland.
  • George Petrie (1845), The Ecclesiastical Architecture of Ireland: An Essay on the Origins of Round Towers in Ireland

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]