Infanterist der Zukunft

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Infanterist der Zukunft (kratica IdZ) je nemški sistem opreme za vojaka 21. stoletja.

Namški zvezni urad za oborožitev je v letu 2001 podpisal 10 milijonov evrov vredno pogodbo s podjetjem EADS Defence Electronics za razvoj in dobavo 150 kompletov prototipnega sistema z delovnim imenom Einsatzbedingter Sofort Bedarf (ESB) za testiranje. V ta namen so med letoma 2001 in 2003 ustanovili 6 vodov s po 10 vojaki[1]. Vojaki so nato leta 2002 sistem pet mesecev testirali v Prizrenu na Kosovem[2].

Prvi kompleti IdZ so bili nato izročeni vojaškemu inšpektoratu v pehotni šoli v Hammelburgu 1. julija 2004[3].

IdZ V1 (IdZ-BS)[uredi | uredi kodo]

Prvih 1600 serijskih kompletov IdZ V1, IDZ-BS (Basic System) je bilo izročenih v uporabo v letih 2006 in 2007, razdeljeni pa so bili med pripadnike Bundesheera na mednarodnih misijah v Afganistanu, Kosovu in Kongu.

IdZ V2 (IdZ-ES)[uredi | uredi kodo]

Septembra 2006 je Bundeswehr podpisal novo pogodbo za izdelavo sistema IdZ V2, IdZ-ES (Expanded System) s podjetjem Rheinmetall Defence. Dva sistema IdZ-ES, namenjena demonstracijam naj bi bila izdelana v letu 2008, v letu 2009 pa naj bi izdellai tisoč kompletov, ki naj bi v uporabo prišli konec leta 2011. Sistem naj bi vseboval Rheinmetallov povezovalni računalniški sistem za poveljevanje, nadzor in komunikacije (IC4U), ki naj bi enotam omogočil povezavo s poveljstvom po standardu NATO.

Pogodba vključuje tudi razvoj senzorskega sistema za zaznavanje sovražnega ognja in detektorje min ter novo čelado z vizirjem in sistemom nadzora vojakovega zdravstvenega stanja. Poleg tega naj bi bil sistem povezljiv in uporaben tudi v oklepnih vozilih kot sta Puma in Boxer.

Sistem[uredi | uredi kodo]

Sistem NavICom

V sistem je združenih deset komponent, ki se lahko prilagajajo trenutnim potrebam vojaka na bojišču.

Standardni komplet vsebuje:

Poleg tega je v kompletu preko ročnega računalnika možno tudi vodenje brezpilotnih letal ali robotskih izvidniških vozil. Navigacijski sistem vojaka je opremljen tudi z zemljevidom, povezanim z GPS sistemom.

G 36 s podcevnim bombometom in lasersko namerilno napravo

Dodatno oborožitev v kompletu IdZ sestavljajo tudi:

Reference in viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]