Infanterist der Zukunft

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Infanterist der Zukunft (kratica IdZ) je nemški sistem opreme za vojaka 21. stoletja.

Namški zvezni urad za oborožitev je v letu 2001 podpisal 10 milijonov evrov vredno pogodbo s podjetjem EADS Defence Electronics za razvoj in dobavo 150 kompletov prototipnega sistema z delovnim imenom Einsatzbedingter Sofort Bedarf (ESB) za testiranje. V ta namen so med letoma 2001 in 2003 ustanovili 6 vodov s po 10 vojaki[1]. Vojaki so nato leta 2002 sistem pet mesecev testirali v Prizrenu na Kosovu[2].

Prvi kompleti IdZ so bili nato izročeni vojaškemu inšpektoratu v pehotni šoli v Hammelburgu 1. julija 2004[3].

IdZ V1 (IdZ-BS)[uredi | uredi kodo]

Prvih 1600 serijskih kompletov IdZ V1, IDZ-BS (Basic System) je bilo izročenih v uporabo v letih 2006 in 2007, razdeljeni pa so bili med pripadnike Bundesheera na mednarodnih misijah v Afganistanu, Kosovu in Kongu.

IdZ V2 (IdZ-ES)[uredi | uredi kodo]

Septembra 2006 je Bundeswehr podpisal novo pogodbo za izdelavo sistema IdZ V2, IdZ-ES (Expanded System) s podjetjem Rheinmetall Defence. Dva sistema IdZ-ES, namenjena demonstracijam naj bi bila izdelana v letu 2008, v letu 2009 pa naj bi izdellai tisoč kompletov, ki naj bi v uporabo prišli konec leta 2011. Sistem naj bi vseboval Rheinmetallov povezovalni računalniški sistem za poveljevanje, nadzor in komunikacije (IC4U), ki naj bi enotam omogočil povezavo s poveljstvom po standardu NATO.

Pogodba vključuje tudi razvoj senzorskega sistema za zaznavanje sovražnega ognja in detektorje min ter novo čelado z vizirjem in sistemom nadzora vojakovega zdravstvenega stanja. Poleg tega naj bi bil sistem povezljiv in uporaben tudi v oklepnih vozilih kot sta Puma in Boxer.

Sistem[uredi | uredi kodo]

Sistem NavICom

V sistem je združenih deset komponent, ki se lahko prilagajajo trenutnim potrebam vojaka na bojišču.

Standardni komplet vsebuje:

Poleg tega je v kompletu preko ročnega računalnika možno tudi vodenje brezpilotnih letal ali robotskih izvidniških vozil. Navigacijski sistem vojaka je opremljen tudi z zemljevidom, povezanim z GPS sistemom.

G 36 s podcevnim bombometom in lasersko namerilno napravo

Dodatno oborožitev v kompletu IdZ sestavljajo tudi:

Reference in viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]