Inštitut za raziskovanje krasa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Sedež Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni

Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU (IZRK) je znanstvena ustanova za celostno (multidisciplinarno) preučevanje krasa.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V Postojni je med letoma 1929-1943 na področju krasoslovja deloval Italijanski speleološki inštitut (Istituto Speleologico Italiano). Inštitut za raziskovanje krasa je bil s strani Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ustanovljen leta 1947. Od leta 1981 je inštitut vključen v Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Področja znanstvenega delovanja[uredi | uredi kodo]

Temeljna področja raziskav so:

Znotraj Inštituta deluje analitski kemijski laboratorij,[1] katerega primarni predmet proučevanja je kemija in mikrobiologija kraških voda.

Na Inštititu za raziskovanje krasa ZRC SAZU je od 2002 sedež Mednarodne speleološke zveze (UIS), od 2014 pa tudi Unescovo Krasoslovno študijsko središče.

Strokovna knjižnica[uredi | uredi kodo]

Inštitutska knjižnica je specializirana za področje krasoslovja[2] in hrani ter strokovno dokumentira gradivo regionalnega, nacionalnega in svetovnega pomena. Knjižnični fond obsega približno 38.000 enot.

Strokovno izobraževanje[uredi | uredi kodo]

Na Univerzi v Novi Gorici se v povezavi s podiplomsko šolo ZRC SAZU izvaja mednarodni program doktorskega študija krasoslovja.

Strokovne publikacije[uredi | uredi kodo]

Inštitut izdaja mednarodno uveljavljeno revijo »Acta Carsologica« [3] ki je posvečena objavam raziskav na kraškem površju in podzemlju.

Inštitut je decembra 2016 za publikacijo »Acta Carsologica« prejel Red za zasluge, zaradi izjemnega prispevka k razvoju slovenskega in svetovnega krasoslovja ter uveljavljanju slovenske znanosti v svetu.[4]

Strokovna srečanja, kongresi, izobraževanja[uredi | uredi kodo]

Od leta 1993 inštitut vsako leto organizira mednarodno srečanje krasoslovcev, t.i. »Mednarodno krasoslovno šolo Klasični Kras«.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Analitski kemijski laboratorij«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. avgusta 2020. Pridobljeno 14. junija 2019.
  2. »Inštitutska knjižnica«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. avgusta 2020. Pridobljeno 14. junija 2019.
  3. »Acta Carsologica«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. avgusta 2020. Pridobljeno 14. junija 2019.
  4. »Acta Carsologica«. Pridobljeno 14. junija 2019.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]