Inštitut za raziskovanje krasa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU (IZRK) je znanstvena ustanova za celostno (multidisciplinarno) proučevanje krasa (krasoslovja). Od leta 1981 je vključen pod okrilje Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU je bil s strani Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ustanovljen v Postojni leta 1947 na temelju njegovega predhodnika, to je Italijanskega speleološkega inštituta (Istituto Speleologico Italiano; 1929-1943). Strateško je umeščen v središče Klasičnega krasa, regionalno središče ter neposredo bližino najbolj obiskane turistične jame na svetu, Postojnske jame. Temeljna področja raziskav so:

  • kraške jame,
  • kraško površje,
  • kraške vode in
  • podzemna favna.

Znanstveno pokriva področja geografije, geologije, hidrologije, fizike, kemije, biologije in mikrobiologije. Financira se preko nacionalnega raziskovalnega programa, raziskovalnih, aplikativnih ter infrastrukturnih projektov (slovenskih, čezmejnih, evropskih, mednarodnih).

Inštitutska knjižnica je specializirana za področje krasoslovja in vsebuje material regionalnega, nacionalnega in svetovnega pomena. Knjižnični fond obsega približno 38.000 enot. Znotraj Inštituta deluje Analitski kemijski laboratorij, katerega primarni predmet proučevanja je kemija in mikrobiologija kraških voda.

Z Univerzo v Novi Gorici izvaja mednarodni program doktorskega študija Krasoslovja, ki je bil leta 2014 kot prvi v Sloveniji priznan tudi kot mednarodno Krasoslovno študijsko središča Unesca.

Izdaja mednarodno uveljavljeno revijo Acta Carsologica, ki je posvečena objavam raziskav na kraškem površju in podzemlju.

Od leta 1993 vsako leto organizirana največje vsakoletno srečanje krasoslovcev na svetu, Mednarodno krasoslovno šolo "Klasični kras".

Na Inštititu za raziskovanje krasa ZRC SAZU je sedež Mednarodne speleološke zveze (UIS).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]