Igor Bezget

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Igor Bezget
Osnovni podatki
Rojstno imeIgor Bezget
Rojstvo25. marec 1968({{padleft:1968|4|0}}-{{padleft:3|2|0}}-{{padleft:25|2|0}}) (55 let)
Maribor
Slogijazz, fusion, indijska glasba, zahodnoafriška glasba
Poklickitarist, glasbenik, skladatelj, pedagog
Glasbilakitara, sarod, oud, bağlama
Leta delovanja1984–danes
ZaložbaSensor records
Musiclab studio

Igor Bezget, slovenski kitarist, komponist in učitelj, * 25. marec 1968, Maribor.

Igor Bezget je slovenski kitarist in komponist, uveljavljen na področju jazza, jazz fusiona, indijske in zahodnoafriške glasbe. Kot studijski glasbenik in avtor je sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki doma in v tujini ter nastopal na najvidnejših svetovnih glasbenih festivalih. V 80. in 90. letih dvajsetega stoletja je s skupinama Black Ballon in Maska opravljal pionirsko vlogo na področju kitarsko orientirane jazz fusion glasbe na Slovenskem. Kot glasbeni pedagog je že vrsto let član kolektiva GŠ Logatec. [1]

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Glasbeni začetki (80. leta)[uredi | uredi kodo]

Z glasbo se je začel ukvarjati v drugi polovici 80. let, ko je kot mlad navdušenec nad rock glasbo in samouk [2] prvič poprijel za kitaro, kmalu pa tudi ustanovil glasbeno skupino Ramabi, v kateri je pridobil prve izkušnje v igranju, komponiranju in nastopanju. Njegova naslednja skupina se je imenovala Enola Gay, s katero je osvojil svojo prvo glasbeno nagrado na jugoslovanskem tekmovanju Banjalučka Gitarijada.

Nekaj let kasneje se je začel usmerjati v jazz glasbo, ki kmalu postane stalnica v njegovem ustvarjanju. Kot kitarist in avtor se je priključil skupini Black Balloon, ki je konec 80. let orala ledino jazz fusion glasbe na slovenskih tleh. Z Black Ballon je posnel tudi svoje prve studijske posnetke.

Izobraževanje in zgodnja kariera (90. leta)[uredi | uredi kodo]

V začetku 90. se je Bezget vpisal na Brucknerjev konservatorij v Linzu (današnja zasebna univerza), kjer je pri profesorju Petru O'Mari študiral jazz kitaro. Tri letnike je opravil z odliko, nato pa študij opustil.

Takrat se začne njegovo sodelovanje z Rokom Golobom v skupini Stop The Band, s katerim so poleg koncertiranja delovali tudi kot hišni band v oddaji Tok Tok, ki jo je vodil Aljoša Rebolj. V istem obdobju je s skupino Maska v RTV centru v Mariboru posnel tudi svoj prvi avtorski studijski album Hišica iz kart in začel sodelovati pri skupini Sensor, v kateri so sodelovali tudi Igor Lumpert, Nikola Matošič, Gašper Bertoncelj, Zlatko Kavčič, Žiga Golob in Andrea Allione. Bezget je v 90. letih sodeloval v številnih skupinah, ki so ustvarjale sodobni jazz, začel pa je tudi svojo pedagoško kariero kot učitelj kitare na Glasbeni šoli Logatec.

Tik pred prelomom tisočletja je nastala tudi skupina Sagar, ki je na Slovenskem igrala pionirsko vlogo povezovanja evropske glasbe z indijsko glasbo in glasbo Bližnjega vzhoda. V povezavi s to skupino je Bezget začel raziskovati vzhodna brenkala, arabsko lutnjo (oud) pa prvič uporabil ravno na albumu Nirvana omenjene skupine.

Novo tisočletje[uredi | uredi kodo]

Po letu 2000 je Bezget prvič prišel v stik z newyorško glasbeno sceno in s tamkajšnjimi glasbeniki posnel številne albume. Eden izmed bolj odmevnih je bil projekt Statements, pri katerem sta z Lenartom Krečičem sodelovala ob Gerryju Hemingwayu in Reggiju Workmanu, pa tudi projekt Incredible India in New York, ki je povezal takratni newyorški jazz z indijsko glasbo. Začetek tisočletja označuje tudi začetek desetletnega sodelovanja z Zoranom Predinom.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »BEZGET, Igor«. Glasbena šola Logatec. Pridobljeno 13. marca 2023.
  2. »Igor Bezget: Vedno sem ostal samouk«. Delo. 1. julij 2012. Pridobljeno 26. januarja 2018.