id Software

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

id Software
TipPodružnica ZeniMax Media
Panogaindustrija videoiger
UstanovitevDallas, Teksas, ZDA
(1. februar 1991)
UstanoviteljJohn Romero
John Carmack Uredi v Wikpodatkih
SedežMesquite, Teksas
Ključni ljudjeJohn Carmack, tehnični direktor
Todd Hollenshead, predsednik
Kevin Cloud, izvršilni producent
Tim Willits, direktor oblikovanja
Produktiglej članek
Št. zaposlenih170+[1]
Krovno podjetjeZeniMax Media
Spletna stranwww.idsoftware.com

id Software je ameriško podjetje za razvoj videoiger z glavnim sedežem v Mesquitu, Teksas. Podjetje so leta 1991 ustanovili štirje zaposleni na računalniškem podjetju Softmed, in sicer programerja John Carmack ter John Romero, oblikovalec iger Tom Hall in grafični umetnik Adrian Carmack.

Ime podjetja se trenutno zapisuje z malopisano besedo id, ki se nanaša na Freudovo razdelitev človeške psihe na id (nezavedno), ego (jaz, zavedno) in superego (nadjaz). Sklic na to trditev se med drugim nahaja v igri Wolfenstein 3D v stavku »to je Id, kot so id, ego in superego v človeški psihi«.[2]

Razvijalci iger v id Software so razvili mnogo iger, ki imajo v zgodovini industrije videoiger prelomni pomen. Še posebej pomembna in kontroverzna je serija iger Doom, ki je bila deležna ostrih kritik zaradi visoke stopnje nasilja, brutalnosti in satanske ikonografije[3][4] ter naj bi bila povezana s številnimi strelskimi pohodi v ameriških šolah[5]. Serija iger Wolfenstein je bila problematična zaradi uporabe nacističnih simbolov (predvsem svastike), ki so v Nemčiji prepovedani; leta 1994 so v skladu s tem v Nemčiji umaknili videoigro Wolfenstein 3D iz maloprodaje.[6] Pomembna serija videoiger je tudi Quake, predvsem iz vidika večigralskega igranja.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Grayson, Nathan (16. avgust 2010). »Blog Archive » Interview – id Software's Todd Hollenshead«. VG247. Pridobljeno 24. novembra 2010.
  2. »id's History page«. Idsoftware.com. Pridobljeno 24. novembra 2010.
  3. Ben Silverman (17. september 2007). »Controversial Games«. Yahoo! Games. Pridobljeno 24. novembra 2010.
  4. Irvine, Reed; Kincaid, Cliff (1999). »»Video Games Can Kill««. Accuracy In Media. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. oktobra 2007. Pridobljeno 24. novembra 2010.
  5. 4-20: a Columbine site. »Basement Tapes: quotes and transcripts from Eric Harris and Dylan Klebold's video tapes«. Arhivirano iz prvotnega dne 23. februarja 2006. Pridobljeno 24. novembra 2010.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: bot: neznano stanje prvotnega URL-ja (povezava)
  6. Indizierungen - Beschlagnahmen und Einziehung Arhivirano 2011-07-19 na Wayback Machine. (nemško)