Hutula kan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Hutula (mongolsko Хутула хан, Hutula han) je bil leta 1156–1160 (?) kan Hamag mongol ulusvseh Mongolov, * ni znano, † 1171.

Hutula je bil sin Kabul kana. Po očetovi smrti je oblast v Mongoliji prevzel Hutulov bratranec Ambagaj kan. Leta 1156 so Ambagaja ujeli Tatari in ga izročili dinastiji Jin, kjer so ga pribili na lesenega osla. Po njegovi smrti so Mongoli sklicali kurultaj, na katerem so za njegovega naslednika izvolili Hutulo.

Po prevzemu oblasti je s pomočjo svojega brata Hadana sklenil maščevati Ambagajevo smrt in napovedal vojno Tatarom. Kljub temu, da so se Mongoli trinajst krat spopadli s tatarskima poglavarjema Kotonom in Džalibegom, jim ni uspelo doseči odločilne prednosti. Medtem je cesarstvo Jin sklenilo odpraviti vdore in plenjenje nomadov in leta 1161 poslalo v Mongolijo veliko vojsko. Jinsko-tatarska vojska je odločilno premagala Mongole in razbila njihovo plemensko zvezo. Hutulov naslednik ni postal noben od treh njegovih sinov, ampak Džingiskan, sin Hutulovega nečaka Jesugeja.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Рене Груссе. Чингисхан: покоритель вселенной. Москва: Молодая гвардия, 2002. ISBN 5-235-02559-8.
Hutula kan
Bordžigini
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Ambagaj
Kan vseh Mongolov
1156–1160 (?)
Naslednik: 
Džingiskan