Humanitizem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Homaranismo (angleško: humanitizem)[1] je filozofija, ki jo je razvil Ludwik Lazarus Zamenhof, ki je utemeljitelj esperantskega jezika. Zamenhof ga je prvotno imenoval Hillelism, ki je temeljil predvsem na ukih Hilela starejšega.[2] Želel je reformirati judovstvo, ker je upal, da brez nenavadnih pravil oblačenja in zahtev glede čistosti ne bo več žrtev antisemitske propagande.  Osnova Homaranizma je stavek, znan tudi kot zlato pravilo: Z drugimi ravnaj tako, kot želiš, da drugi ravnajo s tabo.

Zamenhof je v predgovoru svoje knjige Homaranismo zapisal:

Z imenom "homaranizem" mislim na "prizadevanje za človeštvo", za odpravo mednacionalnega sovraštva in krivic ter za tak način življenja, ki bi lahko postopoma, ne teoretično, ampak praktično pripeljal do duhovne združitve človeštva.[3]

Na podlagi te teze je prišel do zaključka, da je ta filozofija lahko most med religijami, ne le podskupina judovstva. Zamenhof je nato svojo filozofijo preimenoval v homaranismo.

Medtem, ko so številne različne motivacije prve esperantiste pritegnile k temu gibanju, je bil za Zamenhofa esperanto vedno sredstvo, s katerim je lajšal oziroma izboljšal človeške odnose, zlasti zunaj meja rase, jezika in kulture. Zamenhofova hči Lidia je to filozofijo sprejela in jo nadalje poučevala skupaj z esperantom in njeno posvojeno religijo Bahaško vero.

Kljub svojemu jezikovnemu projektu - esperantu je Zamenhof humanitizem opisal: "To je resnično moje življenje. Za to bi se odrekel vsemu."[4]

Zamenhof je svoje ideje o Homaranizmu razvil v dveh delih: Hilelismo (1901) in Homaranismo (1913).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Meaning in the Age of Modernism: C. K. Ogden and his contemporaries, Thesis of James McElvenny, 2013
  2. As Zamenhof stated: "With Hillelism we don't mean a new denomination; we mean a new corporate-religious order inside the old Jewish religion, which has existed for a long time. Everybody who lives ethically could take part in this religion with a clear conscience, no matter what the religious views he had before looked like".
  3. (eo) Ho, mia kor’, ne batu maltrankvile, La Ondo de Esperanto, 14th april 2021
  4. Edmond Privat, "The Life of Zamenhof", p 117.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Welger, Helmut: Kosmopoliti človek (Homaranismo). Različica 1999.ISBN 3-933417-02-3
  • WA Macdonald, Humanitism: The Scientific Solution of the Social Problem, Trubner & Co., London, 1890

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]