Hu Jintao

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
胡锦涛
Hu Jintao
Portret
Generalni sekretar Komunistične partije Kitajske
Na položaju
15. november 2002 – 15. november 2012
PredhodnikJiang Zemin
NaslednikXi Jinping
Predsednik Kitajske
Na položaju
15. marec 2003 – 14. marec 2013
PremierWen Jiabao
PodpredsednikZeng Qinghong
Xi Jinping
PredhodnikJiang Zemin
NaslednikXi Jinping
Predsednik osrednje vojaške komisije Kitajske
Na položaju
19. september 2004 – 15. november 2012
PredhodnikJiang Zemin
NaslednikXi Jinping
Osebni podatki
Rojstvo21. december 1942({{padleft:1942|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:21|2|0}})[1][2] (77 let)
Taizhou[d]
Politična strankaKomunistična partija Kitajske
ZakonciLiu Yongqing
Alma materUniverza Tsinghua
Poklicpolitik, inženir

Hu Jintao (Hu Džintao, 胡锦涛), kitajski komunist, inženir in politik, * 21. december 1942, Jiangyan, provinca Jiangsu.

Jintao je bil četrti predsednik Ljudske Republike Kitajske, generalni sekretar CK komunistične partije ter predsednik centralne vojaške komisije.

Rojstvo in mladost[uredi | uredi kodo]

Hu Jintao je bil rojen v Jiangyanu, provinca Jiangsu leta 1942. Hu je bil nadarjen učenec v srednji šoli in odličen v plesanju ter petju. Aktiven je bil tudi v Komunistični mladini. Komunistični partiji Kitajske se je pridružil med zloglasno kulturno revolucijo leta 1964 v Pekingu, kjer je diplomiral kot hidravlični inženir. Med kulturno revolucijo je bil Hujev oče mučen in ubit. Leta 1965 je bil premeščen v provinco Gansu, kjer je delal v hidroelektrarni. Tam je spozna svojega prvega mentorja Song Pinga, sekretar provincialne KPK.

Obdobje reform[uredi | uredi kodo]

Leta 1981 je Hu študiral na Centralni partijski šoli v Pekingu. V razredu je bil s hčerko Deng Xiaopinga ter sinom Hu Yaobanga. Na oba je naredil velik vtis in na podlagi tega je bil povišan v predsednika celice Komunistične mladine v provinci Gansu. Kasneje je bil poslan v Peking, kjer je zasedel mesto v sekretariatu Komunistične mladine, čez dve leti je postal generalni sekretar. Med svojim delom je mirno in previdno umiril študentske proteste.

Politični vzpon[uredi | uredi kodo]

Kot sekretar partije v Tibetu naj bi bil odgovoren za zlom protestov proti Kitajski in smrt nekaj tibetanskih aktivistov. Pri svojih 50. letih je postal najmlajši član Centralnega komiteja partije, imel vpogled v center partije ter bil predsednik partijske šole, kar mu je omogočilo, da je k vrhu pripeljal nekaj svojih zaveznikov. Kitajski voditelj Deng Xiaoping ga je določil za voditelja četrte generacije, na ta položaj pa je bil izbran novembra 2002 na XVI. kongresu KPK, ko je nasledil Jiang Zemina kot partijski voditelj.

IV. generacija[uredi | uredi kodo]

Novembra 2003 je bil Hu izbran za generalnega sekretarja partije, marca 2013 za novega predsednika LR Kitajske, leta 2004 pa še za predsednika Centralne vojaške komisije. Čeprav je Jiang Zemin odstopil iz vseh položajev, ima še vedno velik vpliv prek CK in svojih zaveznikov v njem. Politika Huja ter premiera Wen Jiabaoa se je od njunih predhodnikov razlikovala v tem, da je skušala ohraniti in zmanjšati ravnotežje med revnimi in bogatimi, zmanjšati razlike med provincami, zmanjšati korupcijo, poudarjanje politike ene Kitajske (Tajvan) ter urediti vprašanje glede Severne Koreje. 2012/13 je predal vodstvo parije in države novemu voditelju (5. generacije), Xi Jinpingu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Archive of Fine Arts — 2003.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]