Hu Jintao

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
胡锦涛
Hu Jintao
Portret
Generalni sekretar Komunistične partije Kitajske
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
15. november 2002
Predhodnik Jiang Zemin
Predsednik Kitajske
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
15. marec 2003
Premier Wen Jiabao
Podpredsednik Zeng Qinghong
Xi Jinping
Predhodnik Jiang Zemin
Predsednik osrednje vojaške komisije Kitajske
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
19. september 2004
Predhodnik Jiang Zemin
Osebni podatki
Rojstvo (1942-12-21) 21. december 1942 (73 let)
Jiangyan, Ljudska republika Kitajska  *
Politična stranka Komunistična partija Kitajske
Zakonci Liu Yongqing
Alma mater Univerza Tsinghua
Poklic inženir  *

Hu Jintao (Hu Džintao, 胡锦涛), kitajski komunist, inženir in politik, * 21. december 1942, Jiangyan, provinca Jiangsu.

Jintao je četrti in sedanji predsednik Ljudske Republike Kitajske, generalni sekretar CK komunistične partije ter predsednik centralne vojaške komisije.

Rojstvo in mladost[uredi | uredi kodo]

Hu Jintao je rojen v Jiangyanu, provinca Jiangsu leta 1942. Hu je bil nadarjen učenec v srednji šoli in odličen v plesanju ter petju. Aktiven je bil tudi v Komunistični mladini. Komunistični partiji Kitajske se je pridružil med zloglasno kulturno revolucijo leta 1964 v Pekingu, kjer je diplomiral kot hidravlični inženir. Med kulturno revolucijo je bil Hujev oče mučen in ubit. Leta 1965 je bil premeščen v provinco Gansu, kjer je delal v hidroelektrarni. Tam je spozna svojega prvega mentorja Song Pinga, sekretar provincialne KPK.

Obdobje reform[uredi | uredi kodo]

Leta 1981 je Hu študiral na Centralni partijski šoli v Pekingu. V razredu je bil s hčerko Deng Xiaopinga ter sinom Hu Yaobanga. Na oba je naredil velik vtis in na podlagi tega je bil povišan v predsednika celice Komunistične mladine v provinci Gansu. Kasneje je bil poslan v Peking, kjer je zasedel mesto v sekretariatu Komunistične mladine, čez dve leti je postal generalni sekretar. Med svojim delom je mirno in previdno umiril študentske proteste.

Politični vzpon[uredi | uredi kodo]

Kot sekretar partije v Tibetu naj bi bil odgovoren za zlom protestov proti Kitajski in smrt nekaj tibetanskih aktivistov. Pri svojih 50. letih je postal najmlajši član Centralnega komiteja partije, imel vpogled v center partije ter bil predsednik partijske šole, kar mu je omogočilo, da je k vrhu pripeljal nekaj svojih zaveznikov. Tretji kitajski predsednik, Jiang Zemin, ga je določil za voditelja četrte generacije in bil za to pozicijo izbran novembra 2002.

IV. generacija[uredi | uredi kodo]

Novembra je bil Hu na XVI. kongresu KPK izbran za novega predsednika LR Kitajske ter generalnega sekretarja partije, leta 2004 pa še za predsednika Centralne vojaške komisije. Čeprav je Jiang Zemin odstopil iz vseh položajov, ima še vedno velik vpliv prek CK, kjer ima veliko svojih zaveznikov. Politika Huja ter premiera Wen Jiabaoa se od njunih predhodnikov razlikuje v tem, da skuša ohraniti in zmajnšati ravnotežje med revnimi in bogatimi, zmanjšati razlike med provincami, zmanjšati korupcijo, poudarjanje politike ene Kitajske (Tajvan) ter urediti vprašanje glede Severne Koreje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]