Horunefer

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Horunefer, znan tudi kot Hurganofor, Haronofris, Harmahis, Hirgonafor, Hervenefer in Horvenefer, je bil Egipčan iz Gornjega Egipta, verjetno nubijskega porekla,[1] ki je vladal v Gornjem Egiptu od leta 205 pr. n. št., ki je na egipčanski prestol prišel Ptolemaj IV. Filopator. Horunefer ni dokumentiran na nobenem spomeniku. Isto velja tudi za njegovega naslednika Ankmakisa,[2] čeprav sta do leta 186 pr. n. št. vladala v velikem delu Egipta. Obseg njegovega vpliva dokazuje grafit z njegovim grškim imenom Hirgonafor iz leta 201 pr. n. št. na zidu pogrebnega templja Setija I. v Abidosu,[2] * ni znano, † verjetno pred 197 pr. n. št.

Abidoški grafit je eden od redkih ohranjenih primarnih dokumentov z njegovim imenom. Napisan je v egipčanščini z grškim alfabetom in kot tak najstarejši dokaz razvoja pisave, ki se je končal s koptskim alfabetom in zamenjal izvirno egipčansko demotsko pisavo.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Robert Steven Bianchi: Daily life of the Nubians, Greenwood Press, 2004, str. 224.
  2. 2,0 2,1 Günther Hölbl: History of the Ptolemaic Empire, Routledge, 2000, str. 155ff.
  3. Willy Clarysse: The Great Revolt of the Egyptians, Lecture held at the Center for the Tebtunis Papyri, University of California at Berkeley, on March 16, 2004. Pridobljeno 15. avgusta 2006.
Horunefer
Rojen: ni znano Umrl: verjetno pred 197 pr. n. št.
Predhodnik: 
-
Nedinastični faraon Egipta
205–199 pr. n. št.
Naslednik: 
Ankmakis