Umivanje rok

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Higiena rok)
Umivanje rok z milom in tekočo vodo

Umivanje rok je higienski ukrep za odstranjevanje nečistoč in škodljivih mikroorganizmov z rok. Najosnovnejše sredstvo za umivanje je voda, učinkovitost pa je mnogo večja z dodatkom mila ali detergenta. Umivanje rok je eden najosnovnejših in najučinkovitejših ukrepov za preprečevanje širjenja patogenov, ki se širijo po oralni ali fekalno-oralni poti in povzročajo različne zdravstvene težave, kot sta prehlad in driska. Umivanje rok je posebej pomembno po iztrebljanju, pred pripravo hrane in v zdravstvenem okolju (zdravstveni domovi, bolnišnice ipd.).

V splošnem zdravstveni delavci priporočajo naslednji postopek:

  1. zmočiti roke pod tekočo vodo
  2. nanesti milo
  3. drgniti vsaj 15–20 sekund po vseh površinah, posebej med prsti in na konicah prstov
  4. sprati milo z vodo
  5. osušiti roke s papirnato brisačo za enkratno uporabo
  6. zapreti pipo, po možnosti z brisačo

Vroča voda je priporočljiva, saj učinkoviteje odstrani olja, v katerih se lahko zadržujejo bakterije, pri čemer na same bakterije temperatura vode v praksi ne vpliva - pri temperaturi, ki povzroča odmiranje bakterij, je za človeka že prevroča. Nošenje nakita med umivanjem zmanjša učinkovitost. Problematični so tudi zračni sušilci, v katerih se (posebej v javnih straniščih) namnožijo bakterije in z zračnim tokom prenesejo na umite roke.

Alternativa za zmanjševanje števila bakterij je razkuževalno sredstvo na alkoholni osnovi, ki pa je učinkovito samo na rokah brez vidnih nečistoč.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Ejemot-Nwadiaro, Regina I.; Ehiri, John E.; Meremikwu, Martin M.; Critchley, Julia A. (2008). »Hand washing for preventing diarrhoea«. Cochrane Database of Systematic Reviews. Št. 1. doi:10.1002/14651858.CD004265.pub2.
  • »Handwashing«. Food Safety A to Z Reference Guide. FDA/CFSAN. september 2001. Arhivirano iz spletišča dne 21. februarja 2008. Pridobljeno 23. julija 2014.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  • »Hand Washing: Reducing the Risk of Common Infections«. Canadian Centre for Occupational Health and Safety. 6. junij 2014. Pridobljeno 23. julija 2014.
  • Montville, Rebecca; Chen, Yuhuan; Schaffner, Donald W. (2002). »Risk assessment of hand washing efficacy using literature and experimental data« (PDF). International Journal of Food Microbiology. Zv. 73. str. 305–313. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 4. marca 2016. Pridobljeno 23. julija 2014.
  • »Wash Your Hands«. Centers for Disease Control and Prevention. Pridobljeno 23. julija 2014.