Henrik Luksemburški

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Veliki vojvoda
Henri Luksemburški
Portret
Veliki vojvoda Luksemburga
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
19. marec 2017
Ministrski predsednikJean-Claude Juncker
Xavier Bettel
PredhodnikJoachim Gauck
RojstvoHenri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume de Nassau
16. april 1955({{padleft:1955|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:16|2|0}})[1][2] (68 let)
Betzdorf Castle[d]
Poklicaristokrat, politik, vladar

Henri (luksemburško: Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume); * 16. april 1955, Betzdorf Castle, Betzdorf, Luksemburg

Je trenutni veliki vojvoda Luksemburga, kateremu vlada od 7. oktobra 2000. Je najstarejši sin velikega vojvode Jeana in princese Joséphine-Charlotte Belgijske, ter prvi bratranec Filipa, kralja Belgijcev.

Otroštvo[uredi | uredi kodo]

Princ Henri se je rodil 16. aprila 1955 v gradu Betzdorf v Luksemburgu, kot drugi sin princa Jeana, naslednika velikega vojvode Luksemburškega in princese Joséphine-Charlotte Belgijske. Njegov oče je bil najstarejši sin velike vojvodinje Charlotte Luksemburške in njenega moža princa Felixa Burbonskega-Parmskega. Henrijeva mati je bila edina hči kralja Leopolda III. Belgijskega in njegove prve žene Astrid Švedske. Prinčeva botra sta Albert II. Belgijski (njegov stric po materini strani) in princesa Marie Gabriele, grofica Holsteina-Ledreborga (njegova teta po očetovi strani).

Henri ima štiri sorojence: grofico Marijo Astrid Avstrijsko (rojeno leta 1954), princa Jeana Luksemburškega (rojenega leta 1957), princeso Margareto Lihtenštajnsko (rojeno leta 1957) in princa Guillauma Luksemburškega (rojenega leta 1963).

12 novembra 1964, ko je bil Henri star devet let, je njegova babica zapustila položaj velike vojvodinje in ga prepustila svojemu sinu, kar je Henrija naredilo za naslednika svojega očeta. Kot najstarejši sin velikega vojvode, je prevzel naziv naslednika velikega vojvode.

Izobrazba[uredi | uredi kodo]

Henri se je izobraževal v Luksemburgu in v Franciji. Študiral je politično znanost na univerzi v Ženevi in na inštitutu za mednarodne študije. Diplomiral je leta 1980.

Poroka in družina[uredi | uredi kodo]

Med študijem v Ženevi je Henri spoznal Kubanko Marío Teresa Mestre y Batista, ki je prav tako študirala politično znanost. Poročila sta se v Luksemburgu 4. februarja/14.februarja 1981 s predhodnim soglasjem velikega vojvode z dne 7. novembra 1980.

Potomci[uredi | uredi kodo]

Zdravje[uredi | uredi kodo]

3. februarja 2011 je bil Henri zaradi bolezni sprejet v Centre Hospitalier de Luxembourg. Kmalu zatem je velikoknežje sodišče izdalo izjavo, v kateri je bilo rečeno, da mu je treba opraviti angioplastiko. Dan zatem je šef za komunikacije sporočil, da je bil postopek uspešen. "Stanje zdravja njegovega kraljevskega visočanstva ni moteče," se je pisalo v izjavi, preden je veliki vojvoda lahko zapustil bolnišnico v naslednjih dneh. Razlog sicer formalno ni razkrit, poročajo pa, da se je veliki vojvoda po prebujanju tega dne počutil slabo, dvorni zdravnik pa je opazil težave s cirkulacijo. Takrat so ga prepeljali v bolnišnico, v srčno enoto in naslednji dan odpustili.

Glej tudi:[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Lundy D. R. The Peerage
  2. Munzinger Personen