Hajdoše

Hajdoše
Hajdoše se nahaja v Slovenija
Hajdoše
Hajdoše
Geografska lega v Sloveniji
Koordinati: 46°25′51.46″N 15°49′25.72″E / 46.4309611°N 15.8238111°E / 46.4309611; 15.8238111
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijaPodravska regija
Tradicionalna pokrajinaŠtajerska (pokrajina)
ObčinaHajdina
Površina
 • Skupno2,6 km2
Nadm. višina
231,5 m
Prebivalstvo
 (2020)[1]
 • Skupno637
 • Gostota250 preb./km2
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • PoletniUTC+2 (CEST)
Poštna številka
2288 Hajdina
Zemljevidi

Hajdoše so naselje v Občini Hajdina. Naselje leži ob regionalni cesti Maribor - Ptuj, na ravninskem območju Dravskega polja. Vas je gosto naseljena. V središču vasi stoji vaška kapela, ob kateri je posajena lipa. V preteklosti je bila na istem mestu posajena mogočna stara lipa, ki pa so jo bili zaradi starosti in dotrajanosti prisiljeni nadomestiti z mlado lipo.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V pisnih virih je vas prvič omenjena leta 1320. Nekoč bi naj na tem območju živeli staroselci, pogani, ki so se imenovali Ajdi. Morda tudi ime vasi izvira iz takratnih časov.

Družbeno in kulturno življenje[uredi | uredi kodo]

V vasi deluje več različnih društev, ki skrbijo za bogato društveno življenje ter družijo in povezujejo ljudi. Najbolj znano je Prostovoljno gasilsko društvo Hajdoše. Po uspehih na različnih gasilskih tekmovanjih doma in v tujini ter na gasilskih olimpijadah je vas Hajdoše dobila tudi naziv najbolj gasilska vas na svetu. Poleg gasilskega društva v vasi delujejo še Športno društvo Hajdoše, Društvo žensk Hajdoše in Kulturno društvo Valentin Žumer Hajdoše.  

Ob kanalu reke Drave je lepo urejen športni park s travnatim nogometnim igriščem, atletsko stezo, tribuno za sto gledalcev, reflektorji ter asfaltnim igriščem za mali nogomet in košarko. Športni park uporabljajo predvsem člani športnega društva za treninge in tekme v okviru Medobčinske nogometne zveze Ptuj, pa tudi gasilci domačega društva za treninge in tekmovanja.

Leta 1973 je bil ob kanalu reke Drave zgrajen kartodrom (steza v dolžini 735 m), na katerem so dolga leta prirejali državna in mednarodna tekmovanja. Kartodrom je bil porušen leta 2015, namesto njega je bil zgrajen nov v sosednji Slovenji vasi.

Za turistično ponudbo v vasi skrbi Hotel Roškar z 80 ležišči v 32 sobah in 2 apartmajih. Ob kanalu reke Drave je urejena kolesarska pot, ki je povezana z občino Ptuj. Vaški odbor Hajdoše v sodelovanju z vaškimi društvi skrbi za pestro dogajanje skozi vse leto (kresovanje ob prvem maju, postavitev majskega drevesa, prireditev ob materinskem dnevu, vaško kolesarjenje, vaške koline, postavitev božičnega drevesa).

Ob stari strugi reke Drave je urejena Naravoslovna pot Berl z učilnico v naravi.

Športni park Hajdoše
Športni park Hajdoše
Športni park Hajdoše
Tenis center Hajdoše
Ribnik Hajdoše
Klopi ob vinski trti, Hajdoše
Krožno križišče, Hajdoše
Gasilski dom Hajdoše
Hotel Roškar Hajdoše
Zgodovina kraja: Obiranje hmelja v Hajdošah, 1960
Zgodovina kraja: Obiralci hmelja v Hajdošah po opravljenem delu, 1960
Zgodovina kraja: Merjenje nabranega hmelja, Hajdoše 1960

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, 1. januar 2023«. Statistični urad Republike Slovenije. 7. junij 2023. Pridobljeno 5. aprila 2024.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]