Guido iz Arezza

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Guido iz Arezza
Portret
Rojstvocca. 992[1][2]
Arezzo, Toskanska marka[d], Sveto rimsko cesarstvo[1], Abbazia di Pomposa[d], Papeška država
Smrt1050[1][3][4]
Arezzo, Toskanska marka[d], Sveto rimsko cesarstvo
Poklicglasbeni teoretik, muzikolog, skladatelj, izumitelj, pisatelj, redovnik

Guido iz Arezza (tudi Guido Aretinus, Guido Areški, Guido Monaco), italijanski glasbenik, menih in pedagog, * okrog 992, † 17. maj? 1050)

Obravnavan je kot izumitelj (sodobne) konvencionalne glasbene notacije, ki je nadomestila nevmatsko notacijo. Njegovo besedilo »Micrologus« je bila druga najbolj razširjena srednjeveška razprava o glasbi (za spisi Boecija).

Guido je bil menih benediktinskega reda v italijanskem mestu Arezzo. Sodobne raziskave so določile datum nastanka spisov Micrologus v leto 1025 ali 1026. Njegova poklicna pot se je začela v samostanu v Pomposi blizu Ferrare. Opazil je, kako so si pevci s težavo zapomnili melodije gregorijanskega korala - in poiskal rešitve, poleg črtne notacije tudi solmizacijo (do-re-mi...). Zaradi inovacij je kmalu zaslovel po vsej severni Italiji, hkrati pa si je nakopal sovražnost ostalih menihov, zato so ga poslali v Arezzo. V Arezzu ni bilo opatije, kljub temu pa je mesto premoglo veliko število pevcev, ki so bili potrebni vaje. Okrog leta 1028 ga je v Rim povabil tudi papež Janez XIX, o njegovem kasnejšem življenju pa ni mnogo znanega.

Guido iz Arezza je tudi izvorno ime računalniškega formata za zapisovanje glasbe GUIDO Music Notation.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 Enciclopedia on line
  2. Record #118543431 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  3. Encyclopædia Britannica
  4. opac.vatlib.it