Guido iz Arezza

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Guido iz Arezza
Statue of Guido of Arezzo.jpg  *
Kip Guida iz Arezza v Arezzu
Rojstvo 990
Arezzo
Smrt 1050
Državljanstvo Flag of Italy.svg Italija
Poklic menih, skladatelj, muzikolog, izumitelj in glasbeni teoretik

Guido iz Arezza (tudi Guido Aretinus, Guido Areški, Guido Monaco), italijanski glasbenik, menih in pedagog, * okrog 992, † 17. maj? 1050)

Obravnavan je kot izumitelj (sodobne) konvencionalne glasbene notacije, ki je nadomestila nevmatsko notacijo. Njegovo besedilo »Micrologus« je bila druga najbolj razširjena srednjeveška razprava o glasbi (za spisi Boecija).

Guido je bil menih benediktinskega reda v italijanskem mestu Arezzo. Sodobne raziskave so določile datum nastanka spisov Micrologus v leto 1025 ali 1026. Njegova poklicna pot se je začela v samostanu v Pomposi blizu Ferrare. Opazil je, kako so si pevci s težavo zapomnili melodije gregorijanskega korala - in poiskal rešitve, poleg črtne notacije tudi solmizacijo (do-re-mi...). Zaradi inovacij je kmalu zaslovel po vsej severni Italiji, hkrati pa si je nakopal sovražnost ostalih menihov, zato so ga poslali v Arezzo. V Arezzu ni bilo opatije, kljub temu pa je mesto premoglo veliko število pevcev, ki so bili potrebni vaje. Okrog leta 1028 ga je v Rim povabil tudi papež Janez XIX, o njegovem kasnejšem življenju pa ni mnogo znanega.

Guido iz Arezza je tudi izvorno ime računalniškega formata za zapisovanje glasbe GUIDO Music Notation.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]