Glikol

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Glikoli kot etilen glikol in glioksal se metabolizirajo do oksalata. Glikoli, ki z metabolizmom ne tvorijo oksalatov, so butoksietanol, etoksietanol, dioksan, klorhidrin. Poleg tega se pri njem pojavlja okvara vidnega živca z začasno ali trajno okvaro vida.

etilen glikoli

Mehanizem delovanja:[uredi | uredi kodo]

Akutne zastrupitve nastanejo izključno zaradi oralnega vnosa (slabo hlapljive spojine). V načelu so te spojine netoksične, dokler se ne metabolizirajo v organizmu (jetra) - toksični so njihovi metaboliti. Razlikujemo dve skupini spojin, ker delujejo različno toksično. V prvo skupino spadajo etilen glikol in njegovi mono- in diestri, v drugo pa dietilen glikol in njegovi mono- diestri, etri in eter estri, etilen glikol in njegovi mono- dietri in eter estri.

Simptomi in znaki:[uredi | uredi kodo]

Pojavlja se slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, tetanija (hipokalcemija), hiperpnea (težka metabolična acidoza). Do smrti pride običajno zaradi zastoja dihanja ali kardiocirkulacijske odpovedi. Če zastrupljenec preživi začetno fazo, pride do akutne ledvične insuficience z vsemi zapleti. Druga skupina se od prve razlikuje le v tem, da se med metabolizmom ne pojavita hipokalcemija in metabolična acidoza (metabolizem ne gre preko oksalne kisline in oksalata).

Prva pomoč in zdravljenje:[uredi | uredi kodo]

Najpomembnejše je izpiranje želodca in potem dajanje močne alkoholne pijače (viski) 1,5 ml/kg telesne teže in vsake 1– 2 uri po 0,5–jin okrog 100 ml.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]