Glavna beskidska pot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Markacija poti

Glavna beskidska pot Kazimierza Sosnowskega (poljsko Główny Szlak Beskidzki imienia Kazimierza Sosnowskiego, GSB) je planinska pešpot označena z rdečo barvo, ki pelje od Ustrońa v Šlezijskem Beskidu v Wołosate v Bieszczadih.

Je najdaljša pot v poljskih planinah in ima približno 496[1] km dolžine, pelje čez Šlezijski Beskid, Żywiecki Beskid, Gorce, Sądecki Beskid, Nizki Beskid in Bieszczady. Na poti skozi najvišje dele poljskih Bekidov (del Karpatov) omogoča doseganje sledečih vrhov: Stożek Wielki (češko Velký Stožek), Barania Góra, Babia Góra, Polica, Turbacz, Lubań, Przechyba, Radziejowa, Jaworzyna Krynicka, Rotunda, Cergowa, Chreszczata, Smerek in Halicz oziroma naselja, kot so: Ustroń, Węgierska Górka, Jordanów, Rabka-Zdrój, Krościenko nad Dunajcem, Rytro, Krynica-Zdrój, Iwonicz-Zdrój, Rymanów-Zdrój, Komańcza, Cisna, Ustrzyki Górne in druga.

Glavna beskidska pot je bila trasirana v medvojnem obdobju. Trasa zahodnega dela (Ustroń-Krynica) je vodila od Kazimierza Sosnowskega in bila končana leta 1929. Vzhodni del, v skladu s projektom Mieczysława Orłowicza, je bil končan leta 1935 in je peljal vse do Čornogore, ki se je nahajala v tem času znotraj poljskih meja. Med letoma 1935 in 1939 bila je imenovana po Józefu Piłsudskem.[2]

Rekordi[uredi | uredi kodo]

Trenutno najkrajši čas osvajanja cele poti pripada Macieju Więcku (inov-8 team PL) in znaša 114 ur in 50 minut. Więcku je podvig je uspel v dneh 20.–24. junija 2013.[3]. Prej je ta rekord skoraj 7 let pripadal Piotru Kłosowiczu, ki je v septembru leta 2006 za osvajanje cele poti porabil 168 ur.[4] Oba tekmovalca sta osvajala GSB z vzhoda proti zahodu, todak Piotr Kłosowicz je naredil to brez podporne ekipe, medtem ko Maciej Więcek s podporo.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Główny Szlak Beskidzki, wyd. Compass 2011, ISBN 978-83-7605-191-8
  2. »PTTK Dąbrowa Górnicza«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. februarja 2015. Pridobljeno 2. marca 2015.
  3. http://www.magazynbieganie.pl/glowny-szlak-beskidzi-pokonany-w-114-godzin-i-50-minut
  4. http://napieraj.pl/index.php?option=com_multicategories&view=article&id=180

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]