Georgika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
1798 illustration

Georgika (lat. Georgica) so drugo delo pesnika Vergilija. Ker originalni naslov Georgica pomeni dobesedno kmečke reči, se navadno prevaja z množinsko obliko Georgike.

Georgike so štiri knjige poučnih pesmi. Prvi dve govorita o naravi (polja in drevesa), drugi dve o živalih (domača živina in čebele). Prva in tretja sta sestavljeni iz daljših in zanimivejših pesnitev, medtem ko vsebujeta druga in četrta knjiga krajše sestavke. Pesnitev je gosto posejana z digresijami od glavnih vsebin, kar znatno poveča zanimivost in berljivost. S tem delom pesnik odstopa od idiličnega sveta, kot ga je bil prej prikazal v Bukolikah, in z realizmom predstavlja človeško delo v sožitju z naravo.

Prva knjiga, Georgicon liber I, vsebuje posvetilo Mecenatu, nato govori o poljedelstvu. Na koncu opisuje opustošenje polj, ki so ga prizadele državljanske vojne.

Druga knjiga, Georgicon liber II, pričenja s slavospevom bogu Bakhusu in nato opisuje razne načine poljedelstva, s posebnim obzirom na trto in oljko.

Tretja knjiga, Georgicon liber III, se najprej priporoči bogovom, nato slavi cesarja Oktavijana Avgusta; sledi kratek uvod v Eneido in poglobljen nauk o živinoreji.

Četrta knjiga, Georgicon liber IV, prinaša novo posvetilo Mecenatu in priporočilo bogu Apolonu, nato obširno obravnava čebelarstvo; pri tem so čebele predstavljene kot prispodoba idealne človeške družbe.