GeoGebra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
GeoGebra
GeoGebra
RazvijalecMarkus Hohenwarter
Stabilna izdaja5.0.166.0 / 24. oktober 2015
OSveč platform
Tipprogrami za dinamično geometrijo
LicencaGPL
Spletna stranhttp://www.geogebra.org/

GeoGebra je program za dinamično geometrijo, v katerem se prepletata geometrija in algebra ravnine. Napisal ga je Markus Hohenwarter leta 2001 s salzburške univerze za podporo pri pouku matematike v ustreznih področjih. Projekt je nadaljeval na Državni univerzi Floride. Program je napisan v javi in je tako razpoložljiv za več platform.

Po eni strani je GeoGebra paket za dinamično geometrijo. Lahko konstruiramo točke, vektorje, daljice, premice, stožnice, funkcije - vse elemente lahko nato dinamično spreminjamo. Po drugi strani lahko vnašamo algebrske enačbe premice in stožnic, koordinat in števil. Z vsemi objekti je mogoče računati, tako da za te objekte lahko govorimo že o sistemih CAS. Ti dve značilnosti sta posebnost programa GeoGebra. Izraz v algebrskem oknu ustreza objektu, predstavljenem na risalni površini in obratno. Tako je tudi z vnosom - ali vnesemo objekt po izboru ustreznega načina z miško na risalni površini ali pa v ukazni vrstici napišemo ustrezni ukaz.

V programu GeoGebra dobimo pregled nad ravninsko in analitično vsebino množic točk, ki jih največkrat obravnavamo na ravnini. Program je preveden v več jezikov, med drugimi tudi v slovenščino. Za slovenjenje skrbi Stanislav Šenveter, profesor matematike in informatike na Gimnaziji Ptuj.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]