General Electric GE36

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
NASA GE UDF

General Electric GE36 je bil eksperimentalni propfan letalski motor, ki ga je razvijal ameriški General Electric Aircraft Engines v 1980ih.[1] [2] Propfan je križanec med turboventilatorskim (turbofan) in turbopropelerskim motorjem. Kdaj se za propfan uporablja tudi oznaka "ventilator brez okvirja" (Unducted fan - UDF) ali pa "odprti rotor" (open rotor). Prednosti propfana so manjša poraba goriva, kar je ta motor tudi uspešno demonstriral. Problem pa je velik hrup med delovanjem in nevarnost v primeru odloma lopatic ventilatorja. V času razvoja so cene nafte padle in posledično tudi zanimanje za propfane.

GE36 so zasnovali na podlagi vojaškega turbofana General Electric F404 (od lovca F-18). Motor je imel sorazmerno počasi rotirajočo nizkotlačno turbino. Ventilator je imel dva seta krakov, ki sta se vrtela v nasproptnih smereh - podobno kot pri kontrarotirajočem propelerju. Scimitar lopatice so imele nastavljiv vpadni kot.

GE36 naj bi omogočal potovalno hitrost Mach 0,75, kar je malce manj od trenutnih reaktivnih potniških letal.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • Philip Butterworth-Hayes (American institute of Aeronautics and Astronautics). "Open rotor research revs up" (PDF). Pridobljeno dne 2015-03-18. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]