Koruzni molj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Gelechia coarctatella)
Koruzni molj

Odrasel molj na koruznem storžu
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Družina: Gelechiidae (drevesne veščice)
Rod: Sitotroga
Vrsta: S. cerealella
Znanstveno ime
Sitotroga cerealella
(Olivier, 1789)
Sinonimi
  • Alucita cerealella Olivier, 1789
  • Aristotelia ochrescens Meyrick in Caradja & Meyrick, 1938
  • Epithectis palearis Meyrick, 1913
  • Gelechia arctella Walker, 1864
  • Gelechia melanarthra Lower, 1900
  • Syngenomictis aenictopa Meyrick, 1927
  • Tinea hordei Kirby & Spence, 1815
  • Gelechia (Sitotroga?) coarctatella Zeller, 1877

Koruzni molj (znanstveno ime Sitotroga cerealella) je metuljček iz družine drevesnih veščic, ki velja za škodljivca poljščin.

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasla žuželka meri preko kril med 13 in 20 mm, je svetlo rjave barve in ima svetla, rumenkasto rjava krila. Zadnji par kril je sive barve, na koncu klinaste oblike ter je obdan z resicami. Samice navadno odlagajo jajčeca med zrnje na koruznih storžih. Po izleganju se gosenice, ki v dolžino dosežejo okoli 6 mm, zavrtajo in se nato razvijajo v notranjosti zrn. Za razliko od ostalih vrst moljev gosenice koruznega molja v žitu ne delajo zapredkov. Razvoj gosenic traja od 30 do 50 dni, nato se zabubijo. Po 5 do 10 dneh se iz bub razvijejo odrasli metulji, ki izletajo iz vhodnih izvrtin v zrnju. Koruzni molj ima v Sloveniji običajno od dva do štiri rodove letno.[1]

Velja za velikega škodljivca skladiščenega žita. Gre za izrazito polifagno vrsto, saj se gosenice koruznega molja hranijo z zrnjem azijskega riža (Oryza sativa), bisernega prosa (Pennisetum glaucum), sirka (Sorghum bicolor), pšenic (Triticum) in koruze (Zea mays). Zabeleženi so tudi primeri, ko so se gosenice[2] hranile z drugimi biološkimi snovmi. Tako so zabeleženi primeri gosenic na herbarijskih rastlinah.[3]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Molji« (PDF). Kmetijski inštitut Slovenije. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 28. februarja 2018. Pridobljeno 28. februarja 2018.
  2. Grabe, Albert (1942): Eigenartige Geschmacksrichtungen bei Kleinschmetterlingsraupen ["Strange tastes among micromoth caterpillars"]. Zeitschrift des Wiener Entomologen-Vereins 27: 105-109 [v nemščini].
  3. Australian Biological Resources Study (ABRS) (2008): Australian Faunal Directory – Sitotroga cerealella. Verzija 9. oktober 2008. Dostopano 30. aprila 2010.