Gérard Depardieu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Picto infobox cinema.png
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu 2008.jpg
Depardieu leta 2008
Rojstno ime Gérard Xavier Marcel Depardieu
Rojstvo: (1948-12-27) 27. december 1948 (66 let)
Châteauroux, Indre, Francija

Gérard Xavier Marcel Depardieu , francoski filmski igralec, * 27. december 1948, Châteauroux, Indre, Francija.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Depardieujev oče je bil delavec v kovinarstvu. Igrati je začel v 70. in zgodnjih 80. letih 20. stoletja. Postal je eden od vodilnih francoskih filmskih igralcev. V Truffautovem filmu Ženska iz sosednje sobe (La Femme d'à côté) je igral poleg Fanny Ardant in s to vlogo je opozoril nase. Za vlogo v filmu Le Dernier métro je prejel svojega prvega Cezarja za najboljšega igralca.

Štirinajstkrat so ga izbrali za Cezarja kot najboljšega igralca. Po prvi nagradi v letu 1981 je drugič prejel nagrado leta 1991 za vlogo v filmu Cyrano de Bergerac. Za to vlogo so ga leta 1990 predlagali za Oskarja. Poleg omenjenih nagrad je prejel še:

V 90. letih je uspel tudi v Severni Ameriki. Najpomembnejši vlogi v angleških filmih sta vlogi v filmu Zelena karta z Andie MacDowellovo in 1492: Osvojitev raja (1492: Conquest of Paradise).

Depardieu je najbolje plačani filmski igralec v Franciji in eden od najvplivnejših znotraj francoske filmske industrije. Poleg igralskih vlog v skoraj šestdesetih filmih je igral, režiral ali tudi produciral nekaj večjih filmov preko lastne družbe »DD Productions«.

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]