Franc Trkman

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Franc Trkman
Rojstvo1903
Nanos
Smrt1978
Ljubljana
DržavljanstvoFlag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Flag of Italy (1861–1946).svg Kraljevina Italija
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Avstro-Ogrska
Poklicpodjetnik, izumitelj, poslovnež

Franc Trkman, slovenski izumitelj in podjetnik, * 1903 Nanos (takrat Avstro-Ogrska), † 1978 Ljubljana.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Po osnovni šoli je nadaljeval šolanje v Ljubljani in postal mizarski delovodja, nato je postal še mojster strojni ključavničar. Še pred začetkom 2. svetovne vojne je ustanovil svojo obrtno delavnico v Ljubljani, kjer je zaposloval vse do svoje hude bolezni, ki ga je prizadela leta 1968, le nekaj ljudi. V takratni Jugoslaviji in tudi drugod po Evropi je slovel po velikem številu patentiranih izumov.

Večino teh izumov je v svoji obrtni delavnici začel tudi sam proizvajati in tržiti, če pa je trg zahteval večje količine, ki jih ni mogel ali smel več sam proizvesti v omejenih prostorskih razmerah, je prodal licenco ali pa tudi izum sam. V takratni Jugoslaviji so bili samostojni podjetniki namreč zelo omejeni. Tako samostojni podjetniki niso smeli zaposlovati več kot 7 ljudi, njihovi proizvodni obrati pa so bili prostorsko omejeni.

V Jugoslaviji je Franc Trkman patentiral okoli 15 izumov, nekaj patentov pa je prijavil tudi v Italiji, Argentini in Nemčiji. Vsi ti izumi so bili tudi izdelani in so dosegli veliko tržno pozornost.

Izumi[uredi | uredi kodo]

  • vodotesna okna in balkonska vrata s pripadajočim okovjem - vgrajevali so jih po celi Jugoslaviji v reprezentančne objekte in šole (tudi v dvorec Karadjordjevo maršala Tita v Srbiji)
  • električna stikala za električne kuhalne plošče - kmalu po 2. svetovni vojni (povpraševanje tako veliko, da je bil Trkman primoran prodati licenco)
  • okovje za vertikalno in horizontalno vrtljiva okna - serijska proizvodnja pri večjih podjetjih zaradi velikega povpraševanja
  • posebnen tehnološki postopek izdelovanja ključev - lastna proizvodnja

Največji mednarodni uspeh je zagotovo doživel leta 1934 v Londonu, ko je na mednarodni obrtni razstavi za izum zagozdnega okna prejel diplomo, zlato medaljo in srebrni pokal.

Tudi v takratni Jugoslaviji je na različnih priložnostih prejemal odlikovanja in priznanja. Kot zanimivost pa velja omeniti, da je za rešitev nekega matematičnega problema tudi na Češkoslovaškem dobil priznanje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]