Five Nights at Freddy's

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Five Nights at Freddy's (pogosto skrajšano FNaF) je medijska franšiza, ki jo je ustvaril, zasnoval, razvil in objavil Scott Cawthon.

Serija se dogaja na različnih izmišljenih lokacijah, kot so Freddy Fazbear's Pizza (FNaF 1 in FNaF 2), Fazbear's Fright (FNaF 3) in Circus Baby's Pizza World (FNaF: Sister Location), Freddy Fazbear's Pizza Place (FNaF 6) Freddy Fazbear's Mega Pizzaplex (FNaF: Security Breach). V prvih treh igrah je igralec postavljen v vlogo nočnega varnostnika, ki mora izkoristiti čim več varnostnih pripomočkov (predvsem preverjanje varnostne kamere) tako, da preživi svojo izmeno od 12:00 zvečer do 6:00 zjutraj. FNaF 4 se od prvih treh iger najbolj razlikuje v tem, da igralec nima več varnostnih kamer. Prav tako igralec ni več varnostnik, temveč majhen otrok, ki se mora braniti pred različicami robotov, kakršne bi imel v nočni mori. V FNaF 4 se igralec prvič lahko premika po sobi. Igralec mora še zmeraj preživeti od 12:00 zvečer do 6:00 zjutraj. FNaF: Sister Location je peti in trenutno zadnji del franšize. V njem je igralec tehnik, ki se premika med prostori in opravlja razna dela, kakor mu naroči računalniški glas, ki ga vodi. Tu čas ni več omejen in igralec mora dokončati vse naloge ali pa umreti.

Ker je igrica tako popularna je avtor napisal tudi knjigo Five Nights at Freddy's: The Silver Eyes, ki je izšla 17.12. 2015, grafična izdaja je izšla 26. 12. 2019. Pričakuje se nadaljevanje: Five Nights at Freddy's: The Twisted Ones, ki je izšla 27. 6. 2017, grafična izdaja je izšla 2. 2. 2021. Še enkrat se nadaljuje v Five Nights at Freddy's: The Fourth Closet, a tokrat kot finale Romanove Trilogije, grafična izdaja je izšla 28. 12. 2021. Prav tako se ustvarja vodnik, ki temelji na seriji: The Freddy Files ki je izšla 29. 8. 2017. Snemalni Studio Blumhouse Productions in Striker Entertainment sta bili pripravljeni snemati Five Nights at Freddy's s pomočjo Scotta Cawthona (ustvarjalca franšize) in Emma Tammi (direktorica), film je supernaravna grozljika ki temelji na naslov video igrice enakega imena. Snemanje se je začelo 1. 2. 2023, končalo se je 3. 4. 2023 ki naj bi izšla 27. 10. 2023.

Elementi igre[uredi | uredi kodo]

Varnostne kamere[uredi | uredi kodo]

Varnostne kamere so verjetno najpomembnejši elemnt v igri. Z njimi lahko igralec določi položaj robotov ter si tako olajša igro. Naenkrat se lahko gleda le na eno kamero. V vsaki igri je dodanih nekaj popestritev kamer (npr. v FNaF 1 se zaslona na Cam 6 ne vidi, vendar se lahko sliši zvok, v FNaF 3 je dodan sistem jaškov...).

Luči[uredi | uredi kodo]

Z lučmi igralec lahko preveri, ali je kdo od robotov v njegovi bližini (na hodniku, pred vrati, v jašku...), da še pravočasno ukrepa. V FNaF 2 mora tekmovalec posvetiti na kamero, če hoče videti razne podrobnosti na njej.

Jumpscares[uredi | uredi kodo]

Jumpscares (sl. strašni skok) je element igre, kjer se ta konča. Jumpscare se zgodi, ko eden od se eden od robotov nepričakovano prikaže na zaslonu in izpusti zvok, ki je v vsaki igri drugačen. Vsak robot ima svoj jumscare in niti dva robota nimata enakega. Ko se zgodi jumpscare, se igralec navadno ustraši in igra se konča.

Telefonski klici[uredi | uredi kodo]

Telefonski klici se zgodijo ob začetku vsake nove noči. Klici igralca v prvih nočeh naučijo, kako se igra, kasneje pa so vse krajši in vse manj povedo. Te telefonske klice naj bi pošiljal prejšnji nočni varnostnik . V FNaF: Sister Location je nadomestilo za telefonski klic računalniški glas, ki igralca vodi skozi igro.

Vrata[uredi | uredi kodo]

Vrata so element, ki robotom preprečuje vstop v sobo. Ko igralec posveti z lučjo in v bližini zagleda robota, zapre vrata in robot bo čez čas odšel stran. V FNaF 2 so vrata zamenjali z masko Freddyja Fazbeara. Ta maska zavede večino robotov, da je igralec eden izmed njih in zato oddidejo stran.

Osebje[uredi | uredi kodo]

Ljudje[uredi | uredi kodo]

Ljudi v igri pravzaprav igra igralec. Z raznimi pripomočki se ti ljudje branijo pred roboti, ki jih poskušajo ubiti. V prvem delu je varnostniku ime Mike Schmidt. V drugem delu je osebi ime Jeremy Fitzgerald, vendar se v sedmi noči preimenuje v Fritza Smitha. V tretji igri imena varnostnika ne poznamo. V četrti igri igralec igra majhnega fantka, čigar imena ne poznamo. V petem delu računalnik poimenuje tehnika Eggs Benedict, vendar mu je v resnici ime Michael Afton. V šesti igri (Freddy Fazbears Pizzeria Simulator oz. FNaF 6) se Michael Afton vrne in opravlja svoje zadolžitve 24 ur na teden. V sedmi igri (Ultimate Custom Night) igralec odigra svojo noč kot William Afton, ki se sooča s svojimi strahovi ki jih je ustvarjal prejšnjih let in zdaj mora biti kaznovan tako da ga robot prestraši in ga nato ubije. V osmi igri (FNaF VR) igraš v Virtualni igri kot Beta Preizkuševalka Vannessa ki je za zdaj pod nadzorom Glitchtrapa (virus Williama Aftona). V deveti igri (FNaF: Security Breach) igralec igra majhnega fantka, ki mu je ime Gregory.

V igri je še ena pomembna oseba, Purple Guy, ki je v resnici William Afton, solastnik restavracije in ustvarjalec robotov, ki naj bi ubil najmanj pet otrok. V minigamih se ga zelo pogosto opazi. Prav tako velja prepričanje, da je Purple Guy tudi t.i. Phone Guy, človek ki ti pošilja telefonske klice, saj ima v enem od minigamov na sebi značko nočnega varnostnika, v roki pa telefon.

Roboti[uredi | uredi kodo]

V prvi igri nastopili 5 robotov, v drugi igri je bilo 5 novih robotov in lutka (lutkino ime je Marionette), v tretji igri nastopi resničen robotski zombi (Springtrap).

Freddy[uredi | uredi kodo]
Freddy Fazbear[uredi | uredi kodo]

Freddy Fazbear (skrajšano Freddy) je glavni izmed robotov. Je rjav medved s črnim cilindrom na glavi in mikrofonom v roki.Po njem se imenuje restavracija in družba, ki jo ima v lasti.

Po delih se njegove različice imenujejo:

FNaF 1:

- Freddy

FNaF 2:

- Withered Freddy (Old)

- Toy Freddy

FNaF 3:

- Fantom Freddy

FNaF 4:

- Nightmare Freddy

FNaF: Sister Location:

- Funtime Freddy

FNaF 6: Pizzeria Simulator:

- Molten Freddy

- Rockstar Freddy

FNaF: Security Breach:

- Glamrock Freddy

- Blob

Golden Freddy[uredi | uredi kodo]

Golden Freddy je duh robota Golden Freddyja, ker ne vsebuje t.i. Endoskeletona. Ko izvede svoj Jumpscare, se igra sesuje.

Po delih se njegove različice imenujejo:

FNaF 1:

- Golden Freddy

FNaF 2:

- Withered Golden Freddy (Old)

FNaF 4:

- Nightmare Fredbear

Bonnie[uredi | uredi kodo]

Bonnie the Bunny (skrajšano Bonnie) je eden izmed štirih robotov v Freddy Fazbear's Pizzi. Je modro-vijoličen zajec, ki igra na kitaro in skrbi za glasbo.

Po delih se njegove različice imenujejo:

FNaF 1:

- Bonnie

FNaF 2:

- Withered Bonnie (Old)

- Toy Bonnie

FNaF 4:

- Nightmare Bonnie

FNaF 4: Halloween Update:

- Jack-O-Bonnie

FNaF: Sister Location:

- Bon Bon

FNaF 6: Pizzeria Simulator:

- Rockstar Bonnie

Chica[uredi | uredi kodo]

Chica the Chicken (skrajšano Chica) je ena izmed osnovnih štirih robotov v FNaF franšizi. Je rumena kokoš, ki nosi predpasnik z napisom "Let's Eat!!!" ter v roki roza kolaček z očmi.

Po delih se njene različice imenujejo:

FNaF 1:

- Chica

FNaF 2:

- Withered Chica (Old)

- Toy Chica

FNaF 3:

- Phantom Chica

FNaF 4:

- Nightmare Chica

FNaF 4: Halloween Update:

- Jack-O-Chica

FNaF 6: Pizzeria Simulator:

- Rockstar Chica

- Funtime Chica

FNaF: Security Breach

- Glamrock Chica

Foxy[uredi | uredi kodo]

Foxy the Pirate Fox (skrajšano Foxy) je zadnji izmed originalnih robotov iz prve igre, kot prvi robot je znan po tem, da je z ugrizom ubil otroka iz leta 1987. Je poseben, saj se ga velikokrat prežene drugače kot ostale robote. V FNaF 1 je mogoče videti Foxyja, kako teče. Pogosto je na začetku igre na drugačni lokaciji kot ostali ali pa se bolj skriva in ga ni mogoče videti. Foxy je pirat in ne mara igralčeve luči.

Po delih se njegove različice imenujejo:

FNaF 1:

- Foxy

FNaF 2:

- Withered Foxy (Old)

- Mangle (Toy Foxy)

FNaF 3:

- Phantom Foxy

- Phantom Mangle (Toy Foxy)

FNaF 4:

- Nightmare Foxy

FNaF 4: Halloween Update:

- Nightmare Mangle (Toy Foxy)

FNaF: Sister Location:

- Funtime Foxy

FNaF 6: Pizzeria Simulator:

- Rockstar Foxy

FNaF: Help Wanted: Curse of Dreadbear

- Grim Foxy

Fredbear

Fredbear je robot iz prvotne picerije, ki je znan tudi po tem, da je z ugrizom ubil otroka iz leta 1983. V njej sta bila Fredbear in Springbonnie, ki se je pozneje spremenil v Springtrapa.

Po delih se njegove različice imenujejo:

FNaF 2:

- Withered Golden Freddy (Old)

FNaF 4:

- Nightmare Fredbear

Springtrap

Springbonnie je drugi robot iz prvotne picerije, ki se je pozneje spremenil v Springtrapa.

Po delih se njegove različice imenujejo:

FNaF 3:

- Springtrap

FNaF 6: Pizzeria Simulator:

- Scraptrap

FNaF: Help Wanted:

- Glitchtrap

FNaF: Security Breach

- Burntrap