Filon iz Biblosa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Filon iz Biblosa
Domače imeΦίλων Βύβλιος
Rojstvodomnevno 50[1]
Biblos
Smrtdomnevno 140[1]
NarodnostFeničan
Poklicleksikograf, zgodovinar, pisatelj, mitograf, vojaško osebje
Domači krajBiblos

Filon iz Biblosa (starogrško starogrško Φίλων Βύβλιος, Phílōn Býblios, latinsko Philo Byblius), znan tudi kot Herenij Filon, je bil avtor v grščini pisanih slovničnih, slovarskih in zgodovinskih del, * 64, Biblos, Fenicija, † 141.

Znan je predvsem po Zgodovini Feničanov, povzeti po Sanhuniatonovih delih, pisanih v feničanščini.[2]

Življenje[uredi | uredi kodo]

Filon je bil rojen v Biblosu v sedanjem Libanonu. Ustvarjal je med vladanjam cesarja Hadrijana (vladal 117-138) in napisal njegov življenjepis, ki se ni ohranil.[2] Njegovo ime Herenij kaže, da je bil varovanec consula suffectusa Herenija Severja, preko katerega je dobil status rimskega državljana.

Dela[uredi | uredi kodo]

Filon je napisal slovar sopomenk, seznam znanstvenih piscev in njihovih del, organiziran po kategorijah, katalog mest z njihovimi slavnimi meščani in Življenjepis cesarja Hadrijana z naslovom Vita. Nekaj njegovih del je znanih samo po naslovih, druga pa so ohranjena v odlomkih v navedkih krščanskih avtorjev. Med njegova dela spadajo:

  • O nabavi in izbiri knjig.
  • O mestih in njihovih slavnih možeh; delo je povzel slovničar Aelij Seren (prva polovica 2. stoletja), uporabila pa sta ga tudi Hezihij iz Aleksandrije (5. ali 6. stoletje) in Štefan iz Bizanca (6. stoletje).
  • O sopomenkah, ki je v povzetku ohranjeno v delu Amonija Gramatika.[2]

Filon je znam predvsem po prevodu Sanhuniatonove Zgodovine Feničanov, katere avtor naj bi živel pred trojansko vojno. Zgodovina je ohranjeni v precejšnjih odlomkih, predvsem v Evzebijevi Praeparatio evangelica (i.9; iv. 16). Filonov prevod iz feničanščine daje dober vpogled v feničansko teologijo in mitologijo.

Nekateri znanstveniki so bili prepričani, da je Sanhuniaton "namišljena oseba, katere ime je nastalo po imenu feničanskega boga Sanhona",[2] dokler ni edinburški profesor P.B.R. Forbes odkril zapisa iz Ras Šamre (starodavni Ugarit) iz 14. stoletja pr. n. št., ki je dokazal, da je bil Sanhuniaton nedvomno resnična oseba.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 https://www.idref.fr/030706521
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Chisholm, Hugh, ur. (1911). "Philo, Herennius". Encyclopædia Britannica. 21 (11th ed.). Cambridge University Press. str. 413.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Harold W. Attridge, Robert A. Oden. Philo of Byblos: Phoenician History, Introduction, Critical Text, Translation, Notes. Catholic Biblical Quarterly Monograph Series, 1981.
  • Albert I. Baumgarten. The Phoenician History of Philo of Byblos, 1981.
  • Peter Barr Reid Forbes. Philon of Byblos.The Oxford Classical Dictionary. New York: Oxford University Press, 1991.
  • Pedro Pablo Fuentes González. Philon de Byblos. V R. Goulet (ur.), Dictionnaire des Philosophes Antiques, vol. Va, Paris, CNRS, 2012, str. 392-399.