Fatimidski kalifat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fatimidski kalifat
الخلافة الفاطمية
Al-Khilafah al-Fāṭimīyah

 

 

 

909–1171

Zastava

[[Slika:Carte Califat fatimide.jpg|250px|center|alt=|Lega {{{common_name2}}}]]
Razvoj Fatimidske države
Glavno mesto ni podano
Vlada kalifat
Zgodovinsko obdobje zgodnji srednji vek
 -  ustanovitev 5. januar 909
 -  Strmoglavljenje Aglabidov 909
 -  Fatimidi zasedejo Egipt in ustanovijo Kairo 969
 -  Strmogljavljenje Saladina 17. september 1171
Predhodnik
Naslednik
Abasidski kalifat
Aglabidski emirat
Ikšididski wilajah
Emirae Tahert
Ajubidski sultanat
Outremer
Sicilski emirat
Ziridski emirat
Hammadidski emirat
Seldžuški imperij
Sulajhidi
Opozorilo: Vrednost podana v "parametru continent" ne ustreza

Fatimidski kalifat, ismailijsko šiitski kalifat od 10. do 12. stoletja našega štetja, je obsegal veliko območje severne Afrike, od Rdečega morja na vzhodu do Atlantskega oceana na zahodu. Rodbina Fatimidov arabskega porekla je vladala ozemljem čez sredozemsko obalo Afrike in na koncu Egipt postavila v središče kalifata. Na vrhuncu je kalifat poleg Egipta vključeval tudi različna območja Magreba, Sudana, Sicilije, Levanta in Hidžaza.

Fatimidski kalifat je predstavljal vrhunec ismailijskega političnega uspeha. Ismaili je imel zveste zagovornike v deželah, ki so jih upravljali Fatimidski tekmeci, in območja s precejšnjim številom prebivalstva in prisotnosti ismailijev so lahko ustanovila svoje neodvisno vodene politike, ki so bile zveste imamu v Egiptu.

Fatimidi (arabsko: الفاطميون, romanizirano: al-Fāṭimīyūn) so trdili, da izvirajo od Fatime, hčere preroka Mohameda. Država Fatimidov se je oblikovala med Kutami, berberi, ki so živeli na zahodu severnoafriškega primorja (v Kabilija v današnji Alžiriji). Leta 909 so Fatimidi z vojaško pomočjo Kutamov zasedli Raqqado, glavno mesto Aglabidov. Leta 921 so Fatimidi kot novo prestolnico ustanovili tunizijsko mesto Mahdia. Leta 948 so svojo prestolnico preselili v al-Mansuriyya, blizu Kairouana v Tuniziji. Leta 969 so osvojili Egipt, leta 973 pa so Kairo postavili kot prestolnico svojega kalifata. Egipt je postal politično, kulturno in versko središče njihovega imperija, ki je razvilo novo in "avtohtono arabsko" kulturo.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]