Fasada stolnice v Rouenu (Monet)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rouen Cathedral, Full Sunlight
UmetnikClaude Monet
Leto1894 (1894)
TehnikaOlje na platnu
Mere107 cm × 73,5 cm
KrajMusée d'Orsay, Pariz, Francija

Serijo Fasada stolnice v Rouenu (francosko Série des Cathédrales de Rouen) je med letoma 1892-1893 naslikal francoski impresionist Claude Monet. Slike v seriji zajemajo fasado Rouenske stolnice ob različnih časih dneva in leta in odražajo spremembe v njenem videzu pod različnimi svetlobnimi pogoji. [1]

Nastanek[uredi | uredi kodo]

Slike Rouenske stolnice, ki jih je bilo več kot trideset, so bile izdelane v letih 1892 in 1893 v Rouenu v Normandiji, nato pa jih je leta 1894 slikar obdelal v ateljeju [2]. Leta 1895 je izbral dvajset najboljših slik iz serije za razstavo v galeriji pariškega trgovca in jih prodal osem pred koncem razstave. Camille Pissarro in Paul Cézanne sta obiskala razstavo in serijo zelo pohvalila.

Zgodovinsko gledano je bila serija izdelana v pravem trenutku. V zgodnjih 1890-ih letih je Francija doživela oživitev zanimanja za katoličanstvo in je bila tema ene od glavnih stolnic dobro sprejeta [3]. Stolnica v Rouenu, zgrajena v gotskem slogu, je poleg verskega pomena predstavljala tudi vse, kar je bilo najboljše v francoski zgodovini in kulturi, saj je bil to arhitekturni slog, ki so ga v številnih evropskih državah občudovali in sprejeli v srednjem veku. [4]

Slikanje svetlobe[uredi | uredi kodo]

Ko je Monet naslikal serijo se je že zdavnaj navdušil nad tem, kako svetloba prenaša subjektu izrazito drugačen značaj ob različnih časih dneva in v letu ter pri spreminjanju atmosferskih razmer. Za Moneta so učinki svetlobe na subjekt postali enako pomembni kot subjekt sam. Njegove serije slik, v katerih je naslikal veliko pogledov na isto temo v različnih svetlobnih pogojih, so poskus ponazoritve pomena svetlobe v našem dojemanju subjekta v določenem času in na določenem mestu.

Robert Pelfrey iz umetnosti in množičnih medijev je napisal:

Z izborom iste teme skozi celo vrsto slik se je Monet lahko osredotočil na snemanje vizualnih občutkov. Subjekti se niso spremenili, vendar so se vizualni občutki - zaradi spremenjenih pogojev svetlobe - nenehno spreminjali.

Serija stolnice ni bila Monetova prva serija slik enega samega subjekta, vendar je bila njegova najbolj izčrpna. Vsebina je bila spremenjena, vendar je pred tem kot serijo Monet slikal predvsem pokrajine. Stolnica mu je omogočila, da je poudaril paradoks med na videz stalno, trdno strukturo in stalno spreminjajočo se svetlobo, ki se nenehno igra z našo percepcijo. Prišlo je do poziva, naj država kupi celotno serijo in jih razstavi kot celoto, vendar se ti pozivi niso upoštevali in je bila serija razdeljena.

Tehnika[uredi | uredi kodo]

Slikanje stolnice je bila zahtevna naloga tudi za Moneta. Michael Howard v svoji Enciklopediji impresionizma piše:

Kot vedno so mu slike dajale intenzivne težave, ki so ga vrgle v obup. Imel je živahne nočne more stolnice v različnih barvah - rožnato, modro in rumeno - padlo je nanj… [Monet je zapisal:] »Stvari ne napredujejo zelo vztrajno predvsem zato, ker vsak dan odkrijem nekaj, kar nisem videl prejšnji dan. … Na koncu poskušam narediti nemogoče«. [5]

Monet je ugotovil da je stvar, ki jo je nameraval slikati - svetlobo - zaradi nenehno spreminjajoče se narave in njene skrajne subtilnosti, skoraj nemogoče zajeti. Vendar mu je pomagala njegova sposobnost, da hitro zajame bistvo prizora, nato pa ga pozneje zaključi s skico v kombinaciji z njegovim spominom na prizor. Za te slike je uporabil debele plasti bogato teksturirane barve, ki izražajo zapleteno naravo subjekta. Paul Hayes Tucker, Claude Monet: Življenje in umetnost piše:

Monetova občutljivost na naravne učinke, ki jih je opazil, so le eden od dejavnikov, zaradi katerih so te slike tako izjemne; način, kako manipulira s svojim medijem, prispeva tudi k njihovemu veličastju. Za površine teh platen so dobesedno prevlečene barve, ki jih je Monet zgradil po sloju, kot zid iz same fasade. [6]

Prefinjena prepletenost barv, ostro zaznavanje umetnika in uporaba teksture služijo ustvarjanju niza svetlečih slik v svetlobi in barvnih mojstrovinah, vrednih veličastnosti njihove vsebine.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Javno razstavljene[uredi | uredi kodo]

Leta 2018 je Narodna galerija v Londonu razstavila pet slik iz serije, skupaj v eni sobi, za čas trajanja začasne razstave z naslovom Monet & Architecture, ki je bila namenjena uporabi arhitekture Clauda Moneta kot sredstva za strukturiranje in oživitev njegove umetnosti. To se je zgodilo redko, ker noben muzej nima v lasti ali razstavlja več kot tri slike v stalni zbirki. [7][8]

Pet razstavljenih slik je predstavljalo primere iz naslednjih zbirk:

  • National Museum Cardiff
  • Klassik Stiftung Weimar
  • Museum of Fine Arts
  • Beyeler Foundation
  • Undisclosed private collection

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Kleiner, Fred S. (2009). Gardner's Art through the Ages: The Western Perspective (v angleščini). Cengage Learning. str. 656. ISBN 0495573647. Pridobljeno 3. junija 2018.
  2. Pissarro, Joachim (1990). Monet's cathedral : Rouen, 1892-1894 (1. American izd.). New York: Knopf. ISBN 9780394588711.
  3. Sumner, Ann (2005). Colour and Light: Fifty Impressionist and Post-Impressionist Works at the National Museum of Wales. Cardiff: National Museum of Wales. str. 86. ISBN 0-7200-0551-5.
  4. Tucker, Paul Hayes; Monet, Claude; Boston, Museum of Fine Arts (1990). Monet in the '90s: The Series Paintings (v angleščini). Yale University Press. str. 154. ISBN 0300049137. Pridobljeno 3. junija 2018.
  5. Howard, Michael (1997). Encyclopedia of impressionism. San Diego, Calif.: Thunder Bay Press. str. 224. ISBN 978-1571450333.
  6. Tucker, Paul Hayes (1995). Claude Monet: Life and Art. Yale University Press. str. 155. ISBN 0300062982.
  7. »Monet & Architecture«. The National Gallery. april 2018. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. decembra 2018. Pridobljeno 20. decembra 2018. {{navedi novice}}: |first= missing |last= (pomoč)Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  8. Cumming, Laura (8. april 2018). »Monet & Architecture«. The Guardian. Pridobljeno 20. decembra 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Zunanji video
Monet's Rouen Cathedral Series, Smarthistory
Lichtenstein's Rouen Cathedral Set V, a Pop Art "reproduction", Smarthistory

Predstavnosti o temi Claude Monet v Wikimedijini zbirki
Predstavnosti o temi Rouen Cathedral by Monet v Wikimedijini zbirki