Pojdi na vsebino

Faravahar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Faravahar
V kamen vklesan Faravahar v Perzepolisu
Novoasirski "lokostrelec v pernati obleki", ki simbolizira boga Ašurja; desna roka je iztegnjena kot na Faravaharju, v levi roki pa ima namesto obroča lok (9. ali 8. stoletje pr. n. št.)
Faravahar na Behistunskem napisu kralja Dareja Velikega

Faravahar, tudi Farohar, Forouhar, Firavarti in Fravahar (staroperzijsko *Pravarti, perzijsko فروهر), eden od najbolj znanih simbolov zoroastrstva, državne religije Starega Irana. Ta versko-kulturni simbol je Pahlavijska dinastija privzela za simbol iranskega naroda.

Krilati disk ima dolgo zgodovino v umetnosti in kulturi Bližnjega in Srednjega vzhoda. Na razvoj simbola je vplival hieroglif "krilato sonce", ki se je v bronasti dobi pojavljal na kraljevih pečatih. V novoasirskem obdobju so začeli na disk dodajati doprsne človeške podobe. V asirski mitologiji je v pernato obleko oblečen lokostrelec simboliziral vhovnega boga Ašurja.

Za Faravahar se domneva, da je predstavljal Fravašija, nekakšnega angela varuha, po katerem je dobil ime, kaj je v resnici predstavljal v času, ko so ga Perzijci privzeli s starih mezopotamskih in egipčanskih reliefov, pa ni povsem jasno. Glede na to, da se je prvič pojavil na kraljevskih napisih, na primer na Behistunskem napisu je verjetno predstavljal "božansko kraljevo slavo" (haverenah), kraljevega Fravašija (angela varuha) ali božanski mandat, ki je bil temelj kraljeve oblasti.