Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu
Gostinska šola Novo mesto.jpg
Ustanovljena2008
DekanBoris Bukovec
KrajNovo mesto, Slovenija
Spletna stranwww.fos-unm.si
Vhodna avla FOŠ

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu je samostojna fakulteta v Novem mestu. Ustanovljena je bila v okviru javno zasebnega partnerstva med Inštitutom za odličnost menedžmenta (IOM) in Univerzitetnim in raziskovalnim središčem Novo mesto (katerega je kasneje nadomestila MONM) leta 2008 in je začela delovati v šolskem letu 2009/2010.

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu je bila prva fakulteta v Sloveniji, ki je pridobila standard ISO 9001. K temu pa je kasneje dodala še standard ISO 27001. Leta 2015 je fakulteta prejela priznanje informacijskega pooblaščenca RS za svoja prizadevanja na področju varovanja osebnih podatkov.

Trenutni dekan je Boris Bukovec.

Študij[uredi | uredi kodo]

Študij se izvaja v redni in izredni obliki. Redni študij se izvaja po študijskem koledarju, kjer redni študentje realizirajo 24 ur študijskega dela v enem tednu. Predavanja se izvajajo s celotno skupino študentov, vaje v skupinah po 30 študentov, laboratorijske vaje pa se izvajajo v skupinah po 15 študentov. Izredni študij poteka po sistemu zaporedne izvedbe predmetov, posamezni predmet se začne s predavanji, katerim sledijo vaje, na koncu pa se izvede še preverjanje znanja. Število ur študijskega dela je manj kot pri rednem študiju, zato zahteva več samostojnega dela.

Fakulteta je vključena v Erasmus+ shemo preko katere izvaja mednarodne izmenjave študentov in zaposlenih s pogodbenimi partnericami.[1]

Programi[uredi | uredi kodo]

Na fakulteti se izvajajo en dodiplomski in dva podiplomska študijska programa. Študij na visokošolskem strokovnem (VS) študijskem programu prve stopnje Menedžment kakovosti traja tri leta (šest semestrov), po zaključku katerega diplomat pridobi strokovni naslov diplomirani/a organizator/ka (VS). Podiplomski študijski program druge stopnje (magisterij) Menedžment kakovosti traja dve leti in je razdeljen v štiri semestre, po zaključku katerega diplomat pridobi strokovni naslov magister/ica menedžmenta kakovosti. Podiplomski študijski program tretje stopnje (doktorat) Menedžment kakovosti traja tri leta in je razdeljen v šest semestrov, po zaključku katerega doktorand pridobi znanstveni naslov doktor znanosti.

Znanstveno-raziskovalno delo[uredi | uredi kodo]

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu izvaja znanstveno-raziskovalno delo, kot del svojih temeljnih nalog. V ta namen na fakulteti obstajajo samostojne raziskovalne enote (centri), ki pokrivajo različna interesna področja in delujejo v okviru Inštituta za organizacijske študije (IOŠ).

Fakulteta v okviru založniške dejavnosti poleg monografskih del, od leta 2012, izdaja znanstveno revijo Revija za univerzalno odličnost in revijo Izzivi prihodnost, od leta 2016. Revija je indeksirana v bazah DOAJ, EBSCO, COBISS, dLib, Google scholar, MIAR, WorldCat (OCLC)

Fakulteta je od 2012 do 2018 organizirala mednarodno znanstveno konferenco Governance in (post) transition.

Fakulteta vsako leto že od leta 2015 organizira znanstveno konferenco Nove paradigme organizacijskih teorij.

Leta 2017 je fakulteta prejela projekt »Jean Monnet Chair«, katerega nosilec je Uroš Pinterič.

Od 1.9.2019 je fakulteta nosilka projekta WELLy: Introducing the Job Profile of a Manager for Work Well-being to Prevent and Combat Work-related Stress.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Mednarodno sodelovanje FOŠ«.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]