Pojdi na vsebino

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu
Ustanovljena2008
DekanBoris Bukovec
KrajNovo mesto, Slovenija
Spletna stranwww.fos-unm.si
Vhodna avla FOŠ

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu je samostojna fakulteta v Novem mestu. Ustanovljena je bila v okviru javno zasebnega partnerstva med Inštitutom za odličnost menedžmenta (IOM) in Univerzitetnim in raziskovalnim središčem Novo mesto (katerega je kasneje nadomestila MONM) leta 2008 in je začela delovati v šolskem letu 2009/2010.

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu je bila prva fakulteta v Sloveniji, ki je pridobila standard ISO 9001. K temu pa je kasneje dodala še standard ISO 27001. Leta 2015 je fakulteta prejela priznanje informacijskega pooblaščenca RS za svoja prizadevanja na področju varovanja osebnih podatkov.

Trenutni dekan je Boris Bukovec.

Študij[uredi | uredi kodo]

Študij se izvaja v kombinirani obliki. Pedagoško delo poteka po sistemu zaporedne izvedbe predmetov. Posamezni predmet se prične s predavanji, katerim sledijo vaje po skupinah in na koncu sledi preverjanje znanja. Za vse predmete velja enako zaporedje. Organizacijo in izvedbo izrednega študija prilagajamo možnostim in potrebam študentov. Kombinirana oblika študija pomeni preplet kontaktnih srečanj (fizično) in študija na daljavo (e-učilnice), kar študentom omogoča prilagoditev in lažjo uskladitev študija s svojimi službenimi, družinskimi in drugimi obveznostmi. Pri tem študentom nudimo informacijsko podporo ter možnost pridobitve licenc O365.

Fakulteta je vključena v Erasmus+ shemo preko katere izvaja mednarodne izmenjave študentov in zaposlenih s pogodbenimi partnericami.

Programi[uredi | uredi kodo]

Na fakulteti se izvajajo en dodiplomski in dva podiplomska študijska programa. Študij na visokošolskem strokovnem (VS) študijskem programu prve stopnje Menedžment kakovosti traja tri leta (šest semestrov), po zaključku katerega diplomat pridobi strokovni naslov diplomirani/a organizator/ka (VS). Podiplomski študijski program druge stopnje (magisterij) Menedžment kakovosti traja dve leti in je razdeljen v štiri semestre, po zaključku katerega diplomat pridobi strokovni naslov magister/ica menedžmenta kakovosti. Podiplomski študijski program tretje stopnje (doktorat) Menedžment kakovosti traja tri leta in je razdeljen v šest semestrov, po zaključku katerega doktorand pridobi znanstveni naslov doktor znanosti.

Raziskovanje, mednarodna dejavnost, znanstvene konference in založništvo[uredi | uredi kodo]

V svoji zavezanosti k spodbujanju odličnosti v raziskovalni dejavnosti na FOŠ deluje Inštitut za organizacijske študije (IOŠ), v sklopu katerega so oblikovani posamezni Centri:

 1. Center odličnosti,
 2. Center ITRC LEAD,
 3. Center za preučevanje sodobnih družbenih izzivov,
 4. Center za razvojne in evropske študije in
 5. Center za inovativni turizem.

FOŠ tako nudi znanje na področju visokošolskega poučevanja, raziskovanja, svetovanja in izobraževanja, ki pokriva naslednja področja:

 • Ocena poslovne odličnosti - model EFQM & TQM;
 • Zagotavljanje kakovosti;
 • Kakovost v izobraževanju;
 • Pedagoško andragoške sposobnosti;
 • Odprto učenje in učenje na daljavo, e-učenje, orodja AI;
 • HRM procesi, dobro počutje, komunikacija, čustvena inteligenca, coaching;
 • Družbene raziskave, organizacijske antropološke raziskave, raziskave, meritve, analize;
 • Veščine vodenja, modeli, poslovne prakse, organizacijsko vedenje;
 • Karierna orientacija;
 • Evropske raziskovalne teme;
 • Ponudba izobraževanj o temah, kot so medkulturna komunikacija, poslovni coaching, orodja AI v izobraževanju, vodenje, poslovna odličnost, certifikati ISO, upravljanje sprememb, reševanje konfliktov...

Prav tako je mednarodno sodelovanje ključnega pomena za FOŠ, in sicer za razvoj znanja, izmenjavo idej, spodbujanje kulturne raznolikosti, internacionalizacijo organizacij, znanstveno raziskovanje in inovacije. Ena od ključnih prednosti mednarodnega sodelovanja na fakulteti je možnost mobilnosti študentov in osebja preko programa Erasmus+ kot tudi izvajanje različnih mednarodnih raziskovalnih in izobraževalnih projektov.

FOS izdaja dve recenzirani reviji, ki sta indeksirani v mednarodnih bazah: RUO - Revija za univerzalno odličnost in IP - Revija Izzivi prihodnosti.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]