Evtanazija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Evtanazija je medicinska pomoč pri umiranju ali medicinska pomoč pri samomoru. Evtanazija pomeni, da nekdo (po navadi zdravnik) pomaga umreti nekomu drugemu s smrtonosno injekcijo ali s strupom ali preprosto tako, da izklopi naprave, ki ohranjajo pri življenju bolnika.

Razlikovanje med aktivnim in pasivnim ravnanjem[uredi | uredi kodo]

Razlikovanje med aktivno in pasivno evtanazijo je postalo pomembno pri opredeljevanju in tudi pri opravičevanju. Gre za razliko med »dopustiti« in »storiti«.

a) Aktivna evtanazija: pod aktivno evtanazijo razumemo nekakšno izrecno dejanje, namenjeno usmrtitvi bolnika; na primer s tem, da mu damo smrtonosno injekcijo kalijevega klorida

b) Pasivna evtanazija: pasivna evtanazija pomeni, da se odrečemo vsaki dejavnosti, ki bi bolnika obdržala pri življenju. Pri pasivni evtanaziji zadržimo zdravljenje ali druge življenje ohranjujoče terapije oz. zavrnemo operacijo in tako naprej, ter pustimo bolnika umreti »naravno«, za posledicami bolezni, ki jih ima.

Razlikovanje med posrednim in neposrednim ravnanjem[uredi | uredi kodo]

Razlikovanje med storitvijo in opustitvijo (aktivna-pasivna evtanazija) je osredotočeni na dejanje. Razlikovanje med posrednim in neposrednim ravnanjem pa na dejavno osebo, na njeno odločenost in odločitev.

a) Neposredna (direktna) evtanazija: če zdravnik neposredno hoče pacientovo smrt, je to neposredna evtanazija.

b) Posredna (indirektna) evtanazija: če pa smrt pacienta zdravnik le dopušča, kot posledico paliativne terapije, pa je evtanazija posredna.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Bezenšek, J. ; A. Barle. (2007). Poglavja iz sociologije medicine. Maribor: Medicinska fakulteta.
  • Mlinar, A. (2005). Evtanazija ; zgodovinski pregled, današnji položaj in etična refleksija. Ljubljana : Študentska založba.