Etilenoksid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Etilenoksid

Etilenoksid (tudi etox, kratica: EO) je ključni vmesni izdelek pri proizvodnji številnih pomembnih kemikalij. Glavni porabnik je proizvodnja etilenglikolov (EG), drugi pomembni porabniki pa so proizvodnja etoksilatov, glikolnih etrov in etanolaminov.

Lastnosti[uredi | uredi kodo]

Etilenoksid je strupen in povzroča raka pri človeku. Plinski EO je vnetljiv, tudi če ni zmešan z zrakom, in lahko eksplozivno razpada. Etilenglikoli so stabilne, nekorozivne tekočine, ki lahko rahlo dražijo oči, ob trajnem stiku pa tudi dražijo kožo.

Etilenoksid se izdeluje iz etilena in kisika (ali zraka) z reakcijo v plinastem stanju in s srebrom kot katalizatorjem. Katalizator ni 100-odstotno selektiven, del vstopnega etilena se pretvori v CO2 in vodo. Reakcijsko toploto, ki se sprošča v reaktorjih za EO, izrabljamo za pridobivanje pare za ogrevanje v obratu. EO izločimo iz plinskega izpusta iz reaktorja z absorpcijo v vodi, nato pa ga koncentriramo v izparjalniku. V procesu s kisikom usmerjamo del reciklirnega plina iz EO absorberja skozi kolono, v kateri z absorpcijo izločimo ogljikov oksid (v vroči raztopini kalijevega karbonata), nato pa ogljikov dioksid izločimo iz raztopine karbonata z izparjanjem.

Nevarne lastnosti[uredi | uredi kodo]

Inhalacija

V primeru inhalacije lahko nastanejo naslednji simptomi: otopelost, bolečine v nogah, izobličenost obraza, monotono govorjenje, oslabitev refleksov, tresoče roke, rdeče-vijolična barva perifernih delov telesa, vegetativne motnje in prenehanje dihanja. Pri manjšem izpostavljanju se pojavi vrtoglavica in bruhanje.

Stik s kožo

Tekoči etilenoksid povzroča ozebline (zaradi hitrega izhlapevanja). Etilenoksid v tekočem in plinastem stanju draži kožo (občutek toplote), kasneje se pojavijo mehurji ali druge globoke poškodbe kože. Lahko se pojavi preobčutljivost kože.

Stik z očmi

Lahko povzroči draženje in vnetje, motnje vida; možna poškodba roženice

Zaužitje

Simptomi enaki kot pri vdihavanju.

Možni kronični vplivi

Lahko povzroči raka in/ali genetske okvare.

Ekotoksikološki podatki[uredi | uredi kodo]

Mobilnost

Je plin pri normalnih pogojih. Tekočina hitro hlapi.

Ostale informacije

Pri reakciji z vodo se tvori monoetilen glikol. Stopnja nevarnosti za vode: 1. Koncentracija etilenoksida v odpadnem plinu ne sme presegati 6 mg/m3.

Odstranjevanje[uredi | uredi kodo]

Etilenoksid v plinasti fazi odstranimo z adsorpcijo z aktivnim ogljem ali s sežiganjem v peči.

Onesnažene vode se očistijo s postopkom zračenja ali biološke razgradnje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]