Etakrinska kislina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Etakrinska kislina
Etacrynic acid.svg
Sistematično (IUPAC) ime
2-[2,3-dikloro-4-(2-metilidenebutanoil) fenoksi] ocetna kislina
Klinični podatki
Način uporabe peroralno, intravensko
Farmakokinetični podatki
Vezava na beljakovine > 98 %
Identifikatorji
Številka CAS 58-54-8
Oznaka ATC C03CC01 (WHO)
PubChem CID 3278
DrugBank APRD00251
ChemSpider 3163
Kemični podatki
Formula C13H12Cl2O4
Mol. masa 303,137 g/mol

Etakrínska kislína je diuretična učinkovina, ki preprečuje reabsorpcijo Na+ in Cl- v zanki nefrona. Uporablja se za zniževanje krvnega tlaka ter pri edemih zaradi kongestivne srčne bolezni, ledvične ali jetrne odpovedi. Za razliko od večine drugih diuretikov zanke nefrona etakrinska kislina ne spada med sulfonamide in zato ni kontraindicirana pri posameznikih, preobčutljivih na sulfonamide.

Etakrinska kislina je fenoksi-derivat ocetne kisline, ki v svoji strukturi vsebuje ketonsko in metilensko skupino. V organizmu se tvori adukt s cisteinom, kar predstavlja aktivno obliko učinkovine.

Dajanje[uredi | uredi kodo]

Etakrinska kislina je na trgu v obliki 25- in 50-miligramskih peroralnih tablet. V obliki natrijeve soli se daje tudi intravensko.

Neželeni učinki[uredi | uredi kodo]

Kot vsi diuretiki tudi etakrinska kislina povzroča pogostejše odvajanje seča, vendar ta neželeni učinek po več tednih jemanja zdravila običajno izzveni.

Povzroči lahko tudi hipokaliemijo (znižano krvno koncentracijo kalija), kar lahko povzroči mišične krče in šibkost. Poročali so tudi o prehodni ali trajni izgubi sluha in jetrnih okvarah.

Pri peroralni aplikaciji se lahko pojavi driska, pri višjih odmerkih tudi krvavitve v prebavilih.