Estetski kanon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Rojstvo Venere, Sandro Botticelli

Kanon na področju vizualnih umetnosti in estetike ali estetski kanon je pravilo za razmerja, da bi ustvarili harmonično oblikovano podobo. Poliklet je napisal esej Kanon o proporcih čoveškega telesa. Skladno grajeno atletsko telo ter pravilne, plemenite, bolj ali manj idealizirane poteze obraza so tisti obče estetski kanon, ki je skupen vsem lepotnim idealom od efebske, t. j. nežne mladeniške lepote, do herojske lepote zrele moškosti. (Tine Germ, Moška lepota, ki so jo častili stari Grki, znova pridobiva veljavo, Nedelo, 31. avgusta 2003)

Razvoj[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Ženska oblika telesa.

Norma neke dobe glede tega, kar je ali ne velja za lepo, se lahko imenuje kanon lepote. Te norme se s časom spreminjajo in kar se v eni dobi lahko, ne zdi nujno tako tudi v drugi. Kanoni lepote sledijo razvoju mode in so odvisni od razvoja fizičnih tehnik dekoracije, kot so frizerska ali tehnika ličenja.

Po francoskem Ancient Régime je lepotni kanon zahteval žensko, da je imela čimbolj belo kožo. To so dosegli (včasih tudi nevarno za zdravje) z barvo in pudrom, pa tudi z "mouches", ponarejenimi znamenji iz črnega muslina, ki so jih nalepili na obraz ali prsni koš. Danes pa je kanon tak, da časti "bolj zdravo" barvo kože, športnost, hojo in tako naprej.

Po mnenju antropologa Alfreda-Louisa Kroeberja se ženska silhueta redno vrti od ene od treh osnovnih oblik – kot peščena ura, kot vreča, kot zvon. [1]

Proporci v umetnosti[uredi | uredi kodo]

Glej tudi: Telesni proporci

Za njegovo sliko Rojstvo Venere je Sandro Botticelli dejal, da mora biti razdalja med bradavico in popkom, med obema nogama in med popkom in dimljami enaka, da bi bila slika (po njegovem mnenju) v idealnem razmerju. Drugi takšni sistemi "idealnih razmerij" v slikarstvu in kiparstvu so Polikletov canon in Vitruvijevi moduli, najbolj znan v Vitruvijevem človeku

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ (v francoščini) Nathalie Bailleux and Bruno Remaury, Modes et vêtements, collection Découvertes Gallimard (nº 239), Éditions Gallimard (ISBN 2-07-053270-4)