Erker

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Okno erker v Lengerichu v Nemčiji

Erker ali vogalni pomol je zaprt izzidek na fasadi ali hišnem vogalu. Največkrat nima povezave s tlemi, vendar lahko sega čez več nadstropij. če je v eni etaži, ga na južnonemškem, posebej še v nürnberških stanovanjskih hišah imenujejo korček (chorlein), krt izvira iz oltarnega izzidka grajske kapele. V pozni gotiki, renesansi in neobaroku (19. stoletje) je bil vogalni pomol posebej priljubljen hišni okras.[1]

Vrste[uredi | uredi kodo]

Erker je splošen izraz za vse štrleče okenske konstrukcije, ne glede na to, ali so ukrivljene ali oglate ali potekajo čez eno ali več etaž.

V tlorisu sta najpogosteje uporabljeni obliki enakokraki trapez (ki ga lahko imenujemo poševno okno[2]) in pravokotnik. Pogoste pa so tudi druge poligonalne oblike z več kot dvema vogaloma, prav tako ukrivljene oblike. Če je erkerno okno ukrivljeno, se lahko alternativno imenuje ločno okno.[3] Erkerji v obliki trikotnika z enim vogalom obstajajo, vendar so razmeroma redki.

Erker, ki je podprt z konzolo ali podobnim, se v angleščini imenuje Oriel window.

Rawashin je tradicionalen in značilen slog erkernih oken v Džidi v Saudovi Arabiji[4] (npr. na pročelju hiše Nasseef).

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Večina srednjeveških erkerjev in vse do baročne dobe so ukrivljeni. Pogosto se pojavljajo kot zelo okrašen dodatek stavbe in ne njen organski del. Zlasti v obdobju gotike pogosto služijo kot majhne hišne kapele, z ukrivljenim oknom, ki vsebuje oltar in spominja na apsido cerkve. Zlasti v Nürnbergu jih celo imenujejo Chörlein (lit. 'mala apsida/zbor'), najbolj znan primer pa je tisti iz župnišča cerkve sv. Sebalda.

V islamski arhitekturi so erkerji, kot je arabska mashrabiya, pogosto izdelani iz lesa in omogočajo pogled navzven, medtem ko omejujejo vidljivost od zunaj. Zlasti v toplejših podnebjih je lahko okno enako balkonu s ščitom za zasebnost ali zaslonom.

Okna lahko povečajo prostor in nudijo pogled na zunanjost, ki ne bi bil na voljo z običajnim ravnim oknom. Najdemo jih v vrstnih, dvojnih in samostojnih hišah ter v blokih.

Na podlagi britanskih modelov se je njihova uporaba razširila v druge angleško govoreče države, kot so Irska, ZDA, Kanada in Avstralija. Po pionirskem modelu predmoderne komercialne arhitekture v Oriel Chambers v Liverpoolu so predstavljeni na nebotičnikih zgodnje čikaške šole, kjer pogosto potekajo po celotni višini zgornjih nadstropij stavbe.

V študiji iz leta 2012, v kateri je algoritem za strojno učenje preučil naključni vzorec 25.000 fotografij mest iz Google Street Viewa, so bili erkerji opredeljeni kot odločilna značilnost arhitekture San Francisca.[5]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Wilfried Koch, Umetnost stavbarstva, , Mladinska knjiga, 1999, str. 495
  2. Glossary of Architectural Terms Arhivirano 14 September 2012 na Wayback Machine. s.v. Bay Window.
  3. John Fleming, Hugh Honour, Nikolaus Pevsner, Penguin Dictionary of Architecture, Fourth edition, Harmondsworth 1991, p. 36.
  4. »Rawashin, the distinctive style of heritage buildings in Jeddah«. Arab News. 10. november 2012. Pridobljeno 27. julija 2021.
  5. Harris, Derrick (10. avgust 2012). »Big data magic trick: Show me a doorway, I'll tell you the city«. GigaOM. Pridobljeno 21. oktobra 2012.
  6. Inventary of Germanisches Nationalmuseum where the original is kept while the image shows a 1902 replica

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]