Eritrazma

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Eritrazma
Specialnostdermatologija uredi v wikpodatkih
Klasifikacija in zunanji viri
MKB-10L08.1
MKB-9039.0
DiseasesDB29630
MedlinePlus001470
eMedicinederm/140
MeSHD004894

Eritrazma je blaga, kronična in površinska okužba kože z bakterijo Corynebacterium (Propionibacterium) minutissimum. Zbolevajo večinoma odrasli ljudje, najpogosteje tisti z diabetesom in tisti, ki živijo v tropskih predelih.

Najpogosteje se pojavi na stopalih, kjer se kaže kot površinsko luščenje, pokanje in zmehčanje (maceracija) kože. Pogosto se pojavlja tudi v dimljah in notranji strani stegen, kjer pa se kaže kot nepravilne, a ostro omejene rožnate ali rjavkaste lise z drobnim luščenjem kože. Eritrazma se lahko pojavi tudi v pazduhi, v gubi pod dojkami ali trebušni gubi in presredku, predvsem pri debelejših ženskah srednjih let in pri bolnikih z diabetesom.

Diagnoza se postavi glede na videz spremembe in s pomočjo Woodove svetilke. Pri obsvetljevanju z Woodovo svetilko eritrazma fluorescira s koralno rdečo barvo, po čemer jo lahko ločimo od glivične okužbe. Od glivične okužbe (npr. tinea pedis ali cruris ) pa se loči tudi po tem, da pod mikroskopom v postrganem delu kože ne najdemo hif.

Zdravimo z antibiotiki (eritromicin, tetraciklini ali klindamicin). Problem so pogoste ponovitve, zato je potrebno tudi preprečevanje z antiseptičnimi mili.

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

Vir:

  • Kansky, Aleksej (2002). Kožne in spolne bolezni. Ljubljana: Združenje slovenskih dermatologov. COBISS 118283264. ISBN 961-238-058-9.
  • »Dermatologic disorders«. The Merk manual (v angleščini). Pridobljeno 1. septembra 2009.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]