Ekipa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ekipa je skupina posameznikov, (človeških ali nečloveških) ki sodelujejo medseboj, da dosežejo njihov cilj.

Definicija profesorja Leigh_Thompson pravi, da je ekipa skupina ljudi, ki so odvisni od spoštovanja do informacij, virov, znanja in veščin, ki se združijo, da se doseže cilj. Skupina vedno ne predstavlja ekipe. Ekipa ponavadi ima člane z določenimi veščinami, ki omogoči vsakemu članu, da nadgradi svoje prednosti in zmanjša svoje slabosti. Člani ekipe se morajo naučiti, da si medseboj pomagajo, da poiščejo potencial ostalih članov ekipe in naredijo vzdušje, da lahko vsak razvije svoje sposobnosti.Akademska raziskava na ekipah in ekipnem sodelovanju raste neprestano in je pokazala velike napredke v zadnjih 40 letih.

V današnji družbi govorci angleščine pogosto uporabljajo besedo "ekipa", da razvrstijo skupine. Peter Guy Northousova knjiga "Leadership: theory and practice" razlaga ekipe iz prespektive vodje. Ekipa je sestavljena iz organiziranih ljudi, kateri so člani. Sestavljena je iz članov, ki se zanesejo drug na drugega, delujejo da dosežejo zastavljen cilj in si delijo običajne dosežke. Ekipa deluje kot celota, da doseže določene cilje. Ekipa se običajno nahaja v istem okolju, saj je običajno povezana z nekakšno organizacijo, družbo ali skupnostjo. Ekipe se lahko srečujejo neposredno ( iz oči v oči) ali virtualno, ko trenirajo njene vrednote, dejavnosti ali naloge.

References[uredi | uredi kodo]

[1]

  1. Thompson, Leigh (2008). Making the team : a guide for managers (3rd izd.). Pearson/Prentice Hall. ISBN 9780131861350.