Goli v sedlu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Easy Rider)
Easy Rider
RežijaDennis Hopper
ProdukcijaPeter Fonda
ScenarijPeter Fonda
Dennis Hopper
Terry Southern
VlogePeter Fonda
Dennis Hopper
Jack Nicholson
FotografijaLászló Kovács
MontažaDonn Cambern
Studio
Raybert Productions
Pando Company Inc.
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
14. julij 1969
Dolžina
95 minut
DržavaZdružene države Amerike
Jezikangleščina
Proračun360.000 USD
Dohodek bruto60 milijonov USD[1]

Goli v sedlu (v izvirniku angleško Easy Rider) je ameriški film režiserja Dennisa Hopperja in producenta Petra Fonde, ki je izšel leta 1969 v distribuciji Columbia Pictures. Scenarij so napisali Hopper, Fonda in Terry Southern.

Gre za zgodbo o dveh motoristih (zaigrala sta ju Fonda in Hopper), ki potujeta po jugozahodu in jugu ZDA da bi si ogledala festival mardi gras v New Orleansu. Skozi njune oči predstavlja socialne motive, kot so kontrakultura, vzpon in padec gibanja hipijev, uživanje drog in življenje v komunah.

Kot eden mejnikov ameriške kontrakulture 1960. let[2] je zaznamoval generacijo.[3] Njegov uspeh je sprožil novi val hollywoodskega filma v zgodnjih 1970. letih, bil pa je tudi odskočna deska za kariero takrat še neuveljavljenega Jacka Nicholsona, ki je zaigral eno od stranskih vlog in bil zanjo nominiran za oskarja, zlati globus ter nagrado Bafte. Za oskarja je bil nominiran tudi scenarij, Hopper pa je prejel nagrado za režiserski prvenec na festivalu v Cannesu tistega leta.[4] Kot »kulturno, zgodovinsko ali estetsko pomemben film« ga je ameriška Kongresna knjižnica leta 1998 uvrstila v Narodni filmski register.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Easy Rider, Worldwide Box Office Gross«. Worldwide Box Office. Pridobljeno 18. julija 2014.
  2. »Peter Fonda's Easy Rider auction«. Boing Boing. 16. september 2007. Pridobljeno 18. oktobra 2008.
  3. »Born to be a classic: "Easy Rider" was a touchstone for a generation and for American filmmaking«. St. Louis Post-Dispatch. 29. julij 2001. Pridobljeno 19. oktobra 2008.
  4. »Easy Rider (1969) - Awards«. Internet Movie Database. Pridobljeno 6. decembra 2014.
  5. "Hooray for Hollywood". Library of Congress Information Bulletin (Kongresna knjižnica) 57 (12). december 1998. http://www.loc.gov/loc/lcib/9812/film.html. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]