Dzongkha

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dzongkha jezik
Butanščina
Dzongkha-02.svg
Materni jezik Butan
Etničnost Ngalop
Št. maternih govorcev
171.080  (2013)e18
Drugi jezik: 470.000
Sino-tibetanska
Narečja
Adap
Pisava Tibetanska pisava
Dzongkha Braille
Uradni status
Uradni jezik
Zastava Butana Butan
Regulator Dzongkha Development Commission
Jezikovne kode
ISO 639-1 dz
ISO 639-2 dzo
ISO 639-3 dzovključene kode
Posamezne kode:
lya – Laya
luk – Lunana
Glottolog nucl1307[1]
Linguasphere 70-AAA-bf
{{{mapalt}}}
Območja v Butanu, kjer se Dzongkha govori kot materin jezik, so označena s svetlejšo barvo.
Džakar Dzong, predstavlja posebno dzong arhitekturo, po kateri je jezik Dzongkha dobil ime

Dzongkha ali Butanščina (Wylie: rdzong-kha, Romaniziran Dzongkha: Dzongkha[2]), včasih tudi ngalopkha ("jezik Ngalop ljudstvo"), je državni ali nacionalni jezik v Butanu.[3] Za pisanje dzongha jezika ali butanščine se uporablja tibetanska pisava.

Beseda "dzongkha" pomeni jezik (kha), ki se govori v dzongih "gradovih/trdnjavah" — trdnjavam podobnih značilnih samostanih, ki jih je v 17. stoletju po Butanu ustanovil Ngavang Namgjal, prvi Žabdrung Rinpoče.

Klasifikacija in sorodni jeziki[uredi | uredi kodo]

Dzongkha je južnotibetanski jezik. Je soroden in delno razumljiv s sikimskim jezikom (Wylie: Bras-ljongs-skad), ki je nacionalni jezik nekdanje kraljevine Sikkim, sedanje indijske zvezne države; soroden pa je tudi z drugimi butanskimi jeziki, kot so čokangaca, brokpa, brokat in lakha.

Dzongkha je blizu jeziku j'umowa, ki se govori v dolini Čumbi v južnem Tibetu, in sikimskemu jeziku.[4] Bolj oddaljena je sorodnost s standardno tibetanščino. Čeprav govorjeni dzongkha in tibetanščina medsebojno nista razumljiva, so literarne oblike obeh pod močnim vplivom liturgične (klerične) klasične tibetanščine, v Butanu znane kot chöke, ki jo že stoletja uporabljajo budistični menihi. Chöke so v Butanu uporabljali kot jezik izobraževanja do zgodnjih 60-tih let preteklega stoletja, ko je bil v javnih šolah nadomeščen z dzongkha.[5]

Čeprav izvira iz klasične tibetanščine, ima dzongkha veliko nepravilnih glasovnih sprememb, zaradi katerih je uradna izgovorjava veliko bolj oddaljena od standardne tibetanščine.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Dzongkha in njegova narečja se kot materni jezik govorijo v naslednjih osmih zahodnih okrajih Butana: (Vangdi Fodrang, Punaka, Thimphu, Gasa, Paro, Haa, Dagana in Chukha).[6] Kot materni jezik se dzongkha govori tudi okoli indijskega mesta Kalimpong, ki je nekdaj spadalo k Butanu, danes pa pod indijsko zvezno državo Zahodna Bengalija.

Dzongkha je bil leta 1971 s posebnim zakonom proglašen za nacionalni jezik Butana.[2] Učenje jezika dzongkha je obvezno v vseh šolah v Butanu, jezik pa je tudi lingua franca v okrožjih na jugu in vzhodu, kjer ni materni jezik.

Pisava[uredi | uredi kodo]

Za pisanje Dzongkha jezika se uporablja tibetanska pisava, ki ima 30 osnovnih črk. Butanščina se običajno piše v butanski obliki pisave uchenske, ki je oblika tibetanske pisave, imenovane jôyi (Wylie: mgyogs yig) in jôtshum (Wylie: mgyogs tshugs ma) "formal longhand". Tiskana oblika se imenuje enostavno tshûm (Wylie: tshugs ma).[7]

Romanizacija zapisa[uredi | uredi kodo]

Romanizirani standard zapisa za dzongkha je razvil jezikoslovec George van Driem. Je fonološki prepis in ne transliteracija pisave dzongkha.[2]

Fonologija[uredi | uredi kodo]

Dzongkha jezik je tonski jezik in ima dva registrska tona: visoki in nizek. [8] Naglas zloga določa alofon začetka in vrsto fonetike bazičnega samoglasnika. [9]

Soglasniki[uredi | uredi kodo]

Soglasniki fonemi v Dzongkha jeziku
bilabialni zobni/
alveolarni
retrofleksni/
palatalni
velarni glasilčni
nosni m n ɲ ŋ
plozivni p   t   ʈ  ʈʰ k  
afrikatni ts  tsʰ   tɕʰ
sikajoči s ɕ
rotični r
neprekinjeni ɬ  l j w h

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, ur. (2013). "Nuclear Dzongkhic". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 
  2. 2,0 2,1 2,2 "Guide to Official Dzongkha Romanization" by G. van Driem
  3. "Ustava Kraljevine Butan. čl. 1, § 8" (PDF). Government of Bhutan. 2008-07-18. Pridobljeno dne 2011-01-01. 
  4. van Driem, George (2007). "Ogroženi jeziki v Butanu in Sikkimu: Južni bodiš jeziki". V Moseley, Christopher. Enciklopedija ogroženih jezikov na svetu. Routledge. str. 294. ISBN 0-7007-1197-X. 
  5. George, Van Driem; Tshering of Gaselô, Karma (1998). Dzongkha. Languages of the Greater Himalayan Region I. Leiden, The Netherlands: Research CNWS, School of Asian, African, and Amerindian Studies, Leiden University. str. 7–8. ISBN 90-5789-002-X. 
  6. George, Van Driem; Tshering of Gaselô, Karma (1998). Dzongkha. Languages of the Greater Himalayan Region I. Leiden, The Netherlands: Research CNWS, School of Asian, African, and Amerindian Studies, Leiden University. str. 3. ISBN 90-5789-002-X. 
  7. Driem, George van (1998). Dzongkha = Rdoṅ-kha. Leiden: Research School, CNWS. str. 47. ISBN 90-5789-002-X. 
  8. van Driem (1992).
  9. Downs (2011).

Viri in literatura[uredi | uredi kodo]

  • van Driem, George (2007). "Endangered Languages of Bhutan and Sikkim: South Bodish Languages". V Moseley, Christopher. Encyclopedia of the World's Endangered Languages. Routledge. str. 294–295. ISBN 0-7007-1197-X. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Slovarji[uredi | uredi kodo]

Slovnica[uredi | uredi kodo]