Družina za umret

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Družina za umret
Žanrsituacijska komedija
Čas trajanjaca. 22 minut
Avtor(ji)Michael G. Moye[d] in Ron Leavitt[d]
Glavni igralciEd O'Neill
Katey Sagal
David Garrison (1987-1990)
Amanda Bearse
Christina Applegate
David Faustino
Ted McGinley (1991-1997)
SkladateljJonathan Wolff[d]
DržavaZDA[1]
Jezikangleščina[1]
Število sezon11
Število epizod259
Produkcijska hišaELP Communications[d], Columbia Pictures Television[d] in Tandem Productions[d]
Predvajanje
Televizijski kanalFox Broadcasting Company[d]
Začetek/konec5. april 1987–9. junij 1997
Povezave
Spletna stranhttps://www.sonypictures.com/tv/marriedwithchildren

Družina za umret (originalno Married… with Children) je uspešna ameriška situacijska komedija, ki govori o kaotični, necivilizirani in katastrofalni družini, ki živi v Chicagu, Illinois. Snemali so jo v letih 1987–1997 in s tem še danes velja za najbolj uspešno televizijsko serijo vseh časov. V Sloveniji je serijo predvajal Kanal A.

Ustvarila sta jo Michael G. Moye in Ron Leavitt. Z enajstimi sezonami in 259 epizodami je druga najdlje predvajana serija na tv mreži FOX (takoj za Simprosnovimi) in najdlje predvajana situacijska komedija. Naslovna pesem vsake epizode je »Love and Marriage«, ki jo poje Frank Sinatra.

Glavni liki[uredi | uredi kodo]

Člani družine Bundy[uredi | uredi kodo]

Al Bundy[uredi | uredi kodo]

Al (Ed O'Neill) je glava družine Bundy. Zaradi »Bundyjevega prekletstva« je obsojen na nesrečo in na stalni neuspeh na vsakem področju svojega življenja. Nekoč je bil obetaven igralec ameriškega nogometa na izmišljeni gimnaziji Polk High (njegov najponosnejši trenutek v življenju je bil, ko je na eni tekmi dosegel štiri touchdowne), dobil je štipendijo in bil na poti na kolidž, a je potem svojemu dekletu naredil otroka, se poročil z njo in postal prodajalec čevljev v Garyjevih čevljih v blagovnici New Market Mall.

Zanj je njegova družina vzrok njegovega neuspeha in njegova zamera njim (in strah pred seksom z njegovo ženo) sta vir večine humorja v seriji. Kakorkoli, Al jim je vseeno predan, saj zaščitniško pretepa Kellyjine fante, nekoč je grozil slačifantu («Če moja žena kaj zgubi v tvojih hlačah, boš tudi ti.«), enkrat je dal Budu za 18. rojstni dan celotno plačo, da je lahko šel v striptiz klub, in vztraja v slabi službi, da prinaša hrano na mizo.

Pogosto obiskuje striptiz klube s svojimi prijatelji. Edino, kar ga vedno spravi v dobro voljo, je, ko gleda svojo ženo, kako fizično dela, kar pa se pravzaprav nikoli ne zgodi. V epizodi 5. sezone, predvajane leta 1990, je omenjeno, da ima Al 43 let. Al ima izedno močan vonj nog, raje ima televizijo in bovling kot svojo disfunkcionalno družino pa tudi življenje garanja in lakote (Peg noče kuhati in pravi, da je alergična na ogenj, čeprav kadi). Velikokrat je v svojem značilnem položaju - zleknjen na zofi, z eno roko pod pasom svojih hlač.

Vonj nog ni njegova edina zdravstvena težava; leta 1993 je imel hudo obliko prhljaja. Zelo slabo skrbi tudi za svoje zobe, kar smo izvedeli v epizodi »Tooth or Consequences«, kjer ga njegova slaba ustna higiena (med drugim zeleni, črni, krvaveči in manjkajoči zobje) pripelje do obiska pri zdravniku s tipičnimi nesrečnimi rezultati.

Alova najljubša TV-oddaja, izmišljeni Psiho očka (Psycho Dad), je bil vir radosti in zabave, ki ju je Al občasno želel posnemati. Mrmral je besede naslovne pesmi in se pretvarjal, da »strelja« s svojo namišljeno pištolo med gledanjem oddaje. Njegove druge radosti so bili vesterni, še posebej filmi Johna Wayna, najbolj znan med njimi je bil Hondo, dokler ga ni Peggyjina družina presnela s pesmijo, posvečeno njej.

Al izredno obožuje svoj avto - 1974 Dodge Dart, ki se je vseskozi kvaril, niso mu delale zavore itd. V četrti sezoni ga je Al še vedno odplačeval, čeprav je bil takrat star že precej čez 20 let. Do osme sezone je Dart prevozil že 1,6 milijona kilometrov (milijon milj).

Peggy Bundy[uredi | uredi kodo]

Margaret »Peggy« Bundy (dekliško ime Wanker) (Katey Sagal) je Alova lena žena. Noče kuhati, niti pospravljati po hiši in raje kupi nove obleke, namesto da bi jih prala. Niti pomisli ne, da bi si našla službo. Čez dan si rada pogleda vse pogovorne oddaje, zleknjena na ljubem družinskem kavču, ob tem pa poje na tone bonbonov (in se ne zredi). Njeni najljubši oddaji sta Oprah show in Donahue, z veseljem pa si pogleda tudi nakupovalni program Shop at Home Network. Peggy je rdečelaska in navadno nosi obleke, modne v 60-ih, pozneje 70. letih - oprijete hlače in majice ter visoke petke, zaradi katerih je njen način hoje edinstven. Peggy je v prvih nekaj sezonah kadila, a je kmalu nehala. Proti koncu prve sezone se razkrije, da je bila njena poroka z Alom posledica izziva, čeprav bi to lahko bila ena njenih sarkastičnih opazk. Nenehno zapravlja tisto malega denarja, kar ga Al zasluži, za drage obleke in ničvredno šaro ter krade celo otrokoma, da dobi nekaj dodatnega denarja.

Njeno dekliško ime je Wanker in njena družina izvira iz izmišljenega podeželskega okrožja Wanker, Wisconsin, kjer »kot je rekel Einstein, je vsak relativen«. Nikoli ni pojasnjeno, kako je lahko hodila v gimnazijo z Alom, kajti njeni starši niso nikdar zapustili okrožja Wanker.

Navzlic svojemu neprimernemu obnašanju, je moškim splošno gledano všeč, tudi Alu, vsaj takrat, ko dela. Tako kot Al, tudi ona ne bi nikdar prevarala partnerja, v nasprotju z Alom pa uživa v zakonskem seksu, čeprav se nenehno pritožuje zaradi Alove vzdržljivosti. Zdi se, da je moževo pogledovanje za drugimi ženskami, branje pornografskih revij ali obiskovanje striptiz barov ne moti, najbrž zato, ker vse to počne tudi sama - z moškimi. Zaradi njenega entuziazma so v nekaterih striptiz klubih, ki jih obiskuje, uvedli »Bundyjevo pravilo« - ženske ne smejo več hoditi v garderobe, da bi se srečale s plesalci. V 6. sezoni je Sagalova zanosila, kar so vnesli tudi v serijo. Toda Sagalova je splavila, zato so scenaristi vso zgodbo predstavili kot še eno Alovih mor. Sagalova je bila v času snemanja noseča še dvakrat, toda scenarista tega niso vnesli v serijo, ampak so jo raje snemali od trebuha navzgor ali pa spisali epizode brez lika Peggy, njeno odsotnost pa razložili s tem, da išče svojega izginulega očeta (ki se je pojavil v nekaj epizodah, igral je komik Tim Conway), in da le občasno pokliče domov.

Kelly Bundy[uredi | uredi kodo]

Kelly (Christina Applegate), svetlolasa lepotica z izredno nizkim inteligenčnim količnikom.

Bud Bundy[uredi | uredi kodo]

Bud (David Faustino), podoben je svojemu očetu, vendar zelo bister in pri ženskah izredno neuspešen.

Buck[uredi | uredi kodo]

Družinski pes, pozneje pogine in družina dobi novega psa Luckyja.

Njihovi sosedje[uredi | uredi kodo]

Marcy D'Arcy, prej Rhoades[uredi | uredi kodo]

Marcy (Amanda Bearse)

Steve Rhoades[uredi | uredi kodo]

Steve (David Garrison, 1987-1991)

Jefferson D'Arcy[uredi | uredi kodo]

Jefferson (Ted Mc Ginley, 1991-1997)

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Bundyjevi živijo na Jeopardy Lane 9674 (v slovenščini Ulica tveganja 9674) v Chicagu (Illinois), njihova telefonska številka pa je 555-2878.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

  • emmyji (7 nominacij) - dvakrat nominirani (elektronska) osvetlitev in montaža, trikrat kostumi, vse za posamezno epizodo
  • zlati globusi (7 nominacij) - štirikrat nominirana Katey Sagal v kategoriji Najboljša igralka v muzikalu ali komični seriji, dvakrat nominiran Ed O'Neill v kategoriji Najboljši igralec v muzikalu ali komični seriji
  • Nagrade TV Land Awards (nagrada za inovacijo - celotna ekipa) - 2009

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


  1. 1,0 1,1 fernsehserien.de