Državni organi Italijanske republike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ustava Italijanske republike predpisuje načelo o delitvi oblasti, zato določa organe, ki so neobhodno potrebni za administracijo države, in podrobna pravila za njihovo delovanje. Ustavno pravo deli te organe na dve skupini, in sicer na ustavne organe in na organe ustavnega pomena.

Ustavni organi[uredi | uredi kodo]

Ustavni organi so tisti državni organi, ki so zaradi svoje pomembnosti in nenadomestljivosti določeni naravnost v ustavi sami, ki tudi direktno disciplinira njihovo organizacijo in delovanje. Nosijo vso odgovornost državne politike. Vsaka sprememba pravil, ki so povezana z njihovo funkcijo, je sprememba ustavnega zakona.[1] Predvideni ustavni organi so:

Organi ustavnega pomena[uredi | uredi kodo]

Organi ustavnega pomena so tisti organi, ki jih ustava sicer določi, a pooblašča normalno zakonodajo za njihovo organizacijo in delovanje. Niso direktno odgovorni za državno politiko, a so soudeleženi pri izpolnjevanju te politike. Pravimo jim pomožni organi, ker pomagajo doseči in ohraniti demokratično ureditev države. Za razliko od ustavnih organov, niso nenadomestljivi in jih je moč ukiniti s formalnim popravkom ustave.[2] Predvideni organi ustavnega pomena so:

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ribaudo, M.: Introduzione al diritto costituzionale, Roma
  2. Ribaudo, M.: Introduzione al diritto costituzionale, Roma