Mali rogač

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Dorcus parallelipipedus)
Mali rogač

odrasel samec
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Coleoptera (hrošči)
Podred: Polyphaga
Družina: Lucanidae (rogači)
Rod: Dorcus
Vrsta: D. parallelipipedus
Znanstveno ime
Dorcus parallelipipedus
(Linnaeus, 1758)

Mali rogač (znanstveno ime Dorcus parallelipipedus) je vrsta hroščev iz družine rogačev, razširjena po skoraj vsej celinski Evropi, Sredozemlju in vzhodno do Srednje Azije.

Predstavniki obeh spolov so podobni samicam (velikega) rogača, a brez rjavkastega odtenka, tako da so povsem črno obarvani. Samci nimajo posebej izraženih čeljusti (»rogov«). V dolžino dosežejo 2,5 do 3,5 cm.

Vrsta uspeva v raznolikih habitatih gričevnatega do goratega sveta, kjer rastejo drevesa. Ličinke se namreč razvijajo v odmrlem lesu, predvsem listavcev, pri čemer pa niso zelo občutljive in lahko odrastejo tudi v obdelanem lesu, tako da se včasih pojavijo v lesenih podpornikih rudniških rovov. V Sloveniji je vrsta pogosta, odrasle je tu možno opaziti od maja do avgusta.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Brelih, Savo; Kajzer, Alojz; Pirnat, Alja (2010). »Gradivo za favno hroščev (Coleoptera) Slovenije 4. prispevek: Polyphaga: Scarabaeoidea (= Lamellicornia)«. Scopolia. Št. 70. str. 1–386. Dokument v dLib.
  • »Dorcus parallelipipedus«. Podatkovna zbirka fotografij nevretenčarjev. Prirodoslovni muzej Slovenije. Pridobljeno 11. avgusta 2017.
  • Gibbons, Bob (2011). Field guide to insects of Britain and Northern Europe. Crowood. ISBN 9781847973696.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]