Dominik Jakšič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dominik Jakšič
Rojstvo1995
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Poklicskladatelj, dirigent

Dominik Jakšič (1995) je predstavnik najmlajše skladateljske generacije. Aktiven je kot skladatelj, dirigent, pianist, pedagog, glasbeni publicist in organizator. Izobraževal se je pri mnogih uveljavljenih glasbenikih, kot so Marko Mihevc, John Corigliano, Davorin Kempf, Ante Knešaurek, Berislav Šipuš, Ursula Oppens, Tatjana Kralj, Ambroz Čopi, Peter Šavli, Tomaž Sevšek ... sicer pa ostaja zvest svojemu največjemu vzoru, skladatelju in akademiku prof. Lucijanu Mariji Škerjancu (1900-1973).

Opus obsega več kot 200 del, od samospevov, klavirskih del, komorne in zborovske glasbe, do orkestralnih del, dveh kantat in celo dveh oper. Njegova dela so pogosto izvajana, poleg Slovenije pa so bila na sporedih še na Hrvaškem, Danskem in Malti, v Rusiji, Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Švici, Združenih državah Amerike, Argentini in Braziliji.

K impresionizmu in pozni romantiki zavezan kompozicijski slog temelji na preizkušenih glasbenih vrednotah, bogatem smislu za harmonijo, široki paleti inštrumentacije in spevnih melodičnih linijah, vendar pa so vsi ti elementi njemu lastni in je vanje vsadil osebno noto.

Je umetniški direktor festivala Glasbeni popoldnevi z Antonom Lajovcem in tudi šef dirigent orkestra, ki deluje v okviru festivala.

Dominik je opravil nižjo glasbeno šolo iz violine, klavirja, harmonike in petja, kot violinist pa je igral v mnogih orkestrih in se z Riedingovim koncertom v h-molu predstavil tudi kot solist. Na Akademiji za glasbo v ljubljani študira kompozicijo pri Marku Mihevcu.