Domen Lorbek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Domen Lorbek
Portret
Rojstvo6. marec 1985({{padleft:1985|4|0}}-{{padleft:3|2|0}}-{{padleft:6|2|0}}) (38 let)
Kranj

Domen Lorbek, slovenski košarkar, * 6. marec 1985, Kranj.

Igra na poziciji visokega branilca in krila, kjer ga krasi predvsem racionalna igra v obrambi in napadu. Je dober strelec za tri točke in pol razdalje. Njegov način igre izjemno ceni slovenski selektor Jure Zdovc, ki ga redno vabi na reprezentančne zbore. Z njim pa tudi že dve leti sodeluje v turškem klubu Royal Halı Gaziantep.

Začetki[uredi | uredi kodo]

Košarkarsko pot je začel na OŠ Franceta Bevka pri profesorju Alešu Pečetu in jo nadaljeval pri mlajših selekcijah KD Ježica. Nato je prestopil v najuspešnejši slovenski klub Union Olimpijo, kjer je ostal do članov. Kariero je nadaljeval pri KK Triglavu iz Kranja v 1. Slovenski ligi.[1]

Klubska kariera[uredi | uredi kodo]

Prvi profesionalni klub je bil KK Triglav iz Kranja v prvi slovenski ligi. Sledil je prestop v KK Helios Domžale, kjer je prvič nastopal v ABA ligi. Sledila je vrnitev v Union Olimpijo in nastopanje v Evroligi.

Po avanturi v Union Olimpiji je bil čas za tujino in sicer v Estudiantes iz Madrida kjer je eno leto nastopal v španski ACB ligi. Potem je prestopil v KK Benetton iz Trevisa kjer je nastopal v prvi italijanski ligi in Eurocupu. Sledilo je turbulentno leto, ko je v enem letu zamenjal tri klube in sicer KK Cajasol iz Seville kjer je igral 2 meseca, nato je prestopil v KK Helios za dva meseca in na koncu še v KK Lagun ARO iz San Sebastiana v ACB ligi. Tu je ostal nato še eno leto. Naslednje leto je bil član KK Sidigas Avellina, kjer pa zaradi poškodbe ni veliko igral. V sezoni 2015/2016 je igral za turški Royal Halı Gaziantep, kjer bo soigralec še enega slovenskega reprezentanta Jureta Balažiča.

Sezono 2016-17 je prebil v španski Betis Sevilla kjer pa zaradi poškodbe ni veliko igral. Opraviti je moral operacijo koleno in okrevanje mu je vzelo večino sezone.[2]

8. oktobra 2017 je podpisal enoletno pogodbo z novo Petrol Olimpijo. Tako se je v Ljubljano vrnil po točno desetih letih igranja na tujem.[3]

Reprezentanca[uredi | uredi kodo]

V mladih kategorijah je z letnikom 1984 osvojil srebrno medaljo na EP v Stuttgardu (Nemčija) in zlato medaljo na EP v Brnu (Češka).

Sodeloval je tudi na več članskih akcijah (Evropsko prvenstvo 2009 na Poljskem, Evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji, Svetovno prvenstvo 2014 v Španiji). Evropskega prvenstva 2015 se ne bo udeležil, saj se je odločil, da si odpočije od naporne sezone in pozdravi manjše poškodbe. Zbral je že 39 uradnih nastopov[4] , kjer je dosegel 292 točk.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Domen Lorbek | Košarkarsko društvo - KD Ježica«. kdjezica.com. Pridobljeno 2. septembra 2015.
  2. »Velika smola Domna Lorbka«. kosarka.si. 24. oktober 2016. Pridobljeno 9. oktobra 2017.
  3. »Domen Lorbek se je vrnil v Olimpijo«. dnevnik.si. 9. oktober 2017. Pridobljeno 9. oktobra 2017.
  4. www.aeris3.si, Aeris 3 d.o.o. -. »Košarkarska zveza Slovenije«. KZS. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. septembra 2017. Pridobljeno 2. septembra 2015.
  5. www.aeris3.si, Aeris 3 d.o.o. -. »Košarkarska zveza Slovenije«. KZS. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. avgusta 2017. Pridobljeno 2. septembra 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]