Dnevnik iz Guantanama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dnevnik iz Guantanama
Filmski plakat
RežijaKevin Macdonald
Produkcija
Scenarij
  • M.B. Traven
  • Rory Haines
  • Sohrab Noshirvani
ZgodbaM.B. Traven
Temelji naDnevnik iz Guantanama
avtor Mohamedou Ould Salahi
Vloge
GlasbaTom Hodge
FotografijaAlwin H. Küchler
MontažaJustine Wright
Studio
  • Topic Studios
  • Black Sheep Pictures
  • Convergent Media
  • Oak Street Films
  • SunnyMarch
  • Wonder Street
  • 30West
  • BBC Film
DistribucijaSTXfilms[a]
Datum izida
  • 12. februar 2021 (2021-02-12) (Združene države Amerike)
  • 1. april 2021 (2021-04-01) (Združeno Kraljestvo)
Dolžina
129 minut[2]
Država
  • Združeno Kraljestvo[3]
  • Združene države Amerike
Jezik
  • angleščina
  • francoščina
  • arabščina
Dohodek bruto$7,5 milijona[4][3]

Dnevnik iz Guantanama (tudi Mavretanec) je pravna drama iz leta 2021, ki temelji na resnični zgodbi Mohamedouja Oulda Slahija,[5] Mavretanca, ki je bil štirinajst let (od leta 2002 do 2016) brez obtožnice zaprt v zaporu Guantanamo, vojaškem zaporu Združenih držav Amerike. Film je režiral Kevin Macdonald po scenariju M. B. Travena, Roryja Hainesa in Sohraba Noshirvanija, prirejenem po Slahijevih spominih iz knjige Dnevnik iz Guantanama iz leta 2015. Glavno vlogo Slahija igra Tahar Rahim, v stranskih vlogah pa nastopajo še Jodie Foster, Shailene Woodley, Benedict Cumberbatch in Zachary Levi.

Dnevnik iz Guantanama je v ZDA izšel 12. februarja 2021 v produkciji STXfilms. V Združenem kraljestvu, kjer so bili zaradi pandemije COVID-19 zaprti vsi kinematografi, je bila načrtovana kinematografska premiera odpovedana in film je bil zato 1. aprila 2021 premierno predvajan na Amazon Prime Video.[1] Film je prejel mešane odzive. Kritiki so pohvalili Macdonaldovo režijo, kinematografijo in nastope igralcev (zlasti Rahima in Fosterjeve), kritizirali pa so scenarij. Na 78. podelitvi zlatih globusov je film prejel dve nominaciji: za najboljšega igralca v filmski drami (Rahim), Fosterjeva pa za najboljšo igralko v stranski vlogi v filmu. Na 74. podelitvi nagrad Britanske filmske akademije je film prejel pet nominacij, med drugim za najboljši film, izjemen britanski film in najboljšega igralca (Rahim).

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Novembra 2001, dva meseca po napadih 11. septembra, je Mohamedou Ould Slahi v Mavretaniji. Mavretanski policist pove Mohamedouju, da se želijo z njim pogovoriti Američani in Mohamedou se odpravi z njim.

Februarja 2005 francoski odvetnik Emmanuel v Albuquerqueju v Novi Mehiki odvetnici Nancy Hollander pove, da se je na njegovo podjetje v Parizu v imenu Mohamedove družine obrnil odvetnik iz Mavretanije. Mohamedouja družina ni videla, odkar so ga pred tremi leti aretirali, in šele zdaj so v časopisu izvedeli, da ga ZDA zadržujejo v zalivu Guantanamo na Kubi in da je obtožen, da je eden od organizatorjev napadov 11. septembra. Emmanuel prosi Nancy, naj to preveri, ker ima varnostno dovoljenje iz prejšnjega primera in lahko postavi vprašanja, ki jih on ne more. Nancy se strinja, da bo to preverila.

Na mornariški pravni konferenci v New Orleansu mornariški tožilec Stuart Couch od polkovnika Billa Seidla izve za primer Mohamedou, za katerega Seidel želi, da ga Couch prevzame. Seidel pravi, da se je Mohamedou v 90. letih boril za Al Kaido in nato v Nemčiji novačil zanjo, ter da je prav Mohamedou novačil terorista, ki je letalo, na katerem je bil Stuartov prijatelj, strmoglavil v stolp.

Nancy in Teri (njena odvetniška kolegica) odpotujeta v Guantanamo, da bi se srečali z Mohamedoujem. Mohamedou se strinja, da ju bo najel za svoji odvetnici. Stu medtem svoji ekipi naroči, naj pregleda vsa obveščevalna poročila, ki jih imajo, da bi potrdili primer proti Mohamedouju.

Nancy iz Mohamedouvega pisma izve pomembne informacije o njegovem močenju v zalivu Guantanamo, Stu pa si ogleda zapisnik MFR (Memorandum za zapisnik), v katerem je natančno razvidno, kaj se je v zaporo dogajalo. Pismo in poročila govorijo o okrepljenem mučenju in ravnanju, vključno s spolnim napadom na Mohamedouja, ki so ga po ukazu generala Mandela izvajali pazniki v Guantanamu. General Mandel je zaporniku zagrozil tudi z aretacijo in posilstvom njegove matere. Da bi rešil svojo mater, je Mohamedou lažno priznal, da je terorist.

Decembra 2009 Mohamedou na sojenju priča prek video povezave s sodiščem. Marca 2010 Mohamedou prejme pismo, v katerem je obveščen, da je zmagal na sodišču in da ga bodo izpustili na prostost. Prikazano je besedilo, ki nam pove, da bo trajalo še sedem let, preden bo dejansko izpuščen, saj je vlada vložila pritožbo. Njegova mati je umrla leta 2013, zato je ni nikoli več videl. Po 14 letih brez obsodbe so ga leta 2016 končno izpustili.

Na koncu je prikazan posnetek pravega Mohamedouja, ki se vrne v Mavretanijo. Prikazana so besedila, iz katerih izvemo, da Mohamedou danes živi v Mavretaniji in da se je leta 2018 poročil z ameriško odvetnico. Imata majhnega sina Ahmeda, vendar ne moreta živeti skupaj kot družina in upata, da jima bo katera od držav zagotovila zaščito in državljanstvo. Nancy in Teri sta še vedno odvetnici, ki se borita proti nepravičnosti, in na posnetku vidimo, kako jima Mohamedou podarja ogrlici z njunima imenoma v arabščini.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Kevin Macdonald, režiser filma

Film je bil prvič napovedan novembra 2019. Pogodbo za režijo je podpisal Kevin Macdonald, v glavnih vlogah pa so nastopili Benedict Cumberbatch, Jodie Foster, Tahar Rahim in Shailene Woodley. Decembra 2019 se je igralski zasedbi filma pridružil še Zachary Levi.[6]

Film je bil na začetku razvoja v izvirniku znan kot Guantánamo Diary,[7] med produkcijo kot Prisoner 760,[8] v post-produkciji pa so ga označili kot film brez naslova.[9] Novembra 2020 je bilo razkrito, da bo v angleškem izvirniku poimenovan The Mauritanian.[10]

Izid[uredi | uredi kodo]

Avgusta 2020 je STX Entertainment pridobil pravice za distribucijo filma v ZDA, kjer je bil v kinematografih predvajan 12. februarja 2021, 2. marca 2021 pa je izšel tudi v digitalni obliki.[11]

Odziv[uredi | uredi kodo]

Bruto dohodek[uredi | uredi kodo]

Do 1. aprila 2021 je film na domačem trgu zaslužil 835.724 USD, na mednarodnem pa 2.500.000 USD, skupaj torej 3.335.724 USD.

Film je bil izdan sočasno s filmi Judež in črni mesija, Land ter Willy's Wonderland 12. februarja 2021. Dnevnik iz Guantanama je v 245 kinematografih zaslužil 163.789 USD, v štiridnevnem vikendu ob predsednikovem dnevu pa 179.778 USD.[12] V drugem vikendu predvajanja je film v 287 kinematografih zaslužil 137.072 USD,[13] v tretjem vikendu 120.192 USD, kar je 12,3 % manj kot v drugem vikendu, v četrtem vikendu pa 90.004 USD.

Kritični odziv[uredi | uredi kodo]

Igralca Tahar Rahim in Jodie Foster sta požela odobravanje kritikov.

Na spletni strani Rotten Tomatoes, ki zbira in povpreči ocene ima ob 209 recenzijah 75-odstotni delež pozitivnih ocen, s povprečjem 6,5 od 10. Soglasje kritikov na spletni strani se glasi: »Dnevnik iz Guantaname se neprijetno generično loteva resnične zgodbe, ki bi bila v drugih rokah lahko navdihujoča, vendar Tahar Rahim s svojim nastopom dvigne raven neenotnega materiala.«[14] Po podatkih portala Metacritic, ki je zajel ocene 30 kritikov in izračunal tehtano povprečno oceno 54 od 100, je film prejel »mešane ali povprečne ocene«.[15]

Leaf Arbuthnot je za Tatler film opisal kot "odličen", pri čemer je še posebej pohvalil nastop Fosterjeve in Rahima ter ju označil za "brezhibna".[16] The Hindu je pohvalil igralsko zasedbo, še posebej Fosterjevo, češ da je pravniško dramo dvignila na povsem novo raven.[17]

Priznanja in nagrade[uredi | uredi kodo]

Nagrada Datum slovesnosti Kategorija Prejemnik(i) Rezultat Skl.
Nagrada AARP za filme za odrasle 4. marec 2021 Najboljša igralka v stranski vlogi Jodie Foster Osvojil/a [18]
Filmska nagrada Britanske akademije 11. april 2021 Najboljši film Adam Ackland, Leah Clarke, Beatriz Levin and Lloyd Levin Nominiran/a [19]
Izjemen britanski film Kevin Macdonald, Adam Ackland, Leah Clarke, Beatriz Levin, Lloyd Levin, Rory Haines, Sohrab Noshirvani and M. B. Traven Nominiran/a
Najboljši igralec v glavni vlogi Tahar Rahim Nominiran/a
Najboljši prirejeni scenarij M.B. Traven, Rory Haines and Sohrab Noshirvani Nominiran/a
Najboljša kinematografija Alwin H. Küchler Nominiran/a
Casting Society of America 15. april 2021 Izjemen dosežek pri snemanju- studijski ali neodvisni celovečerni film - drama Nina Gold, Christa Schamberger (location casting) Nominiran/a
Evropske filmske nagrade 11. december 2021 Najboljši igralec Tahar Rahim Poteka [20]
Zlati globus 28. februar 2021 Najboljši igralec v filmski drami Tahar Rahim Nominiran/a [21]
Najboljša igralka v stranski vlogi v filmu Jodie Foster Osvojil/a
Heartland Film Nagrada za resnično ganljiv film Kevin Macdonald Osvojil/a
Nagrade kroga londonskih filmskih kritikov 7. februar 2021 Film leta Dnevnik iz Guantanama Nominiran/a [22]
Režiser leta Kevin Macdonald Nominiran/a
Igralec leta Tahar Rahim Nominiran/a
Nagrade ženskih filmskih kritičark Najboljši igralec Tahar Rahim Nominiran/a
Najboljši ženski akcijski junak Jodie Foster Nominiran/a

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. V Združenem kraljestvu naj bi mednarodna podružnica STXfilms STXinternationala film izdala 1. aprila 2021. Ker so bili aprila v Združenem kraljestvu zaradi pandemije COVID-19 kinematografi zaprti, je film preskočil kinematografsko predvajanje in bil namesto tega objavljen na Prime Video kot Amazonov izvirnik.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Warner, Sam (19. februar 2021). »Benedict Cumberbatch's new movie skips cinemas for Amazon release in the UK«. digitalspy. Pridobljeno 21. februarja 2021.
  2. Rooney, David (12. januar 2021). »The Mauritanian: Film Review«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 17. februarja 2021. Pridobljeno 12. januarja 2021.
  3. 3,0 3,1 »The Mauritanian (2021)«. The Numbers. Arhivirano iz spletišča dne 12. oktobra 2020. Pridobljeno 1. aprila 2021.
  4. »The Mauritanian (2021)«. Box Office Mojo. Arhivirano iz spletišča dne 12. oktobra 2020. Pridobljeno 7. avgusta 2021.
  5. »'The Mauritanian' Is Based On Guantanamo's 'Forever Prisoners'«. NPR.org. 11. februar 2021. Pridobljeno 20. septembra 2021.
    # Rose, Steve (26. marec 2021). »'We don't live in a world of goodies and baddies, do we?' The true story behind The Mauritanian«. the Guardian. Pridobljeno 20. septembra 2021.
    # »'I had a lot of offers to play a terrorist or the French boyfriend'«. The Irish Times. 21. marec 2013. Pridobljeno 20. septembra 2021.
    # Brown, Hannah (6. maj 2021). »Kevin Macdonald tells the 'Post' about the man behind 'The Mauritanian'«. The Jerusalem Post | JPost.com. Pridobljeno 20. septembra 2021.
    # Utichi, Joe (11. januar 2021). »Jodie Foster Says 'The Mauritanian' Reflects The Residual Effects Of America's Post-9/11 Transformation«. Deadline. Pridobljeno 20. septembra 2021.
    # »'My characters are drawn to doing the right thing': Jodie Foster on The Mauritanian and 55 years in Hollywood - CBC Radio«. CBC. 2. marec 2021. Pridobljeno 20. septembra 2021.
  6. Kit, Borys (27. december 2019). »Zachary Levi Joins Jodie Foster, Benedict Cumberbatch in Drama 'Prisoner 760' (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 27. decembra 2019. Pridobljeno 27. decembra 2019.
  7. Busch, Anita (11. april 2016). »Benedict Cumberbatch Comes Aboard 'Guantanamo Diary' As Producer«. Deadline magazine. Arhivirano iz spletišča dne 16. septembra 2017. Pridobljeno 22. januarja 2021.
  8. D'Alessandro, Anthony (1. november 2019). »Jodie Foster, Tahar Rahim & Shailene Woodley Board 'Prisoner 760', STX Launching At AFM«. Deadline. Arhivirano iz spletišča dne 2. novembra 2019. Pridobljeno 2. novembra 2019.
  9. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici, poimenovani rights, ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  10. Davis, Clayton (23. november 2020). »Jodie Foster, Tahar Rahim Make Late Entry Into Awards Race With STX Films' 'The Mauritanian' (EXCLUSIVE)«. Variety (v ameriški angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 23. novembra 2020. Pridobljeno 23. novembra 2020.
  11. »The Mauritanian | Official Movie Website | In Theaters Now, On Demand Everywhere March 2«. The Mauritanian: Watch At Home | STX (v angleščini). Pridobljeno 1. marca 2021.
  12. Ramos, Dino-Ray (14. februar 2021). »'The Mauritanian', 'The World To Come' And 'Willy's Wonderland' Enter Specialty Box Office Fray«. Deadline Hollywood. Pridobljeno 22. februarja 2021.
  13. Ramos, Dino-Ray (21. februar 2021). »'Blithe Spirit', 'Silk Road' And 'The Violent Heart' Post To Specialty Box Office Board; 'Promising Young Woman' Crosses $5M«. Deadline Hollywood. Pridobljeno 21. februarja 2021.
  14. »The Mauritanian (2021)«. Rotten Tomatoes. Fandango Media. Arhivirano iz spletišča dne 2. marca 2021. Pridobljeno 22. aprila 2021.
  15. »The Mauritanian Reviews«. Metacritic. Red Ventures. Arhivirano iz spletišča dne 15. februarja 2021. Pridobljeno 2. marca 2021.
  16. Arbuthnot, Leaf (9. april 2021). »The Mauritanian review: Jodie Foster shines in this excellent Guantanamo procedural«. Tatler. Pridobljeno 11. aprila 2021.
  17. Arbuthnot, Leaf (9. april 2021). »'The Mauritanian' movie review: Jodie Foster elevates legal drama to a whole new level«. The Hindu. Pridobljeno 1. junija 2021.
  18. Lewis, Hilary (8. februar 2021). »AARP Movies for Grownups Awards: 'Trial of the Chicago 7,' 'Da 5 Bloods' Lead Nominations«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 12. februarja 2021. Pridobljeno 12. februarja 2021.
  19. Ravindran, Manori (9. marec 2021). »BAFTA Unveils Film Nominations in Historic Year After Diversity Review: 'Nomadland,' 'Rocks' Lead Nominees«.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
  20. Roxborough, Scott (9. november 2021). »'Titane', 'Hand of God' Among European Film Awards Nominees«. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 10. novembra 2021.
  21. Oganesyan, Natalie; Moreau, Jordan (3. februar 2021). »Golden Globes 2021: The Complete Nominations List«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 3. februarja 2021. Pridobljeno 3. februarja 2021.
  22. Ritman, Alex (12. januar 2021). »'Saint Maud' Leads London Critics' Circle Film Awards Nominations«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 13. januarja 2021. Pridobljeno 13. januarja 2021.