Dijaška organizacija Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Logotip

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je demokratično organizirana stanovska organizacija dijakov v Republiki Sloveniji. DOS združuje vse slovenske dijakinje in dijake ter zastopa njihove interese in se zavzema za njihovo uresničevanje. Dijaška organizacija Slovenije deluje v skladu z načeli demokratičnosti, transparentnosti, solidarnosti, ekonomičnosti in javnih koristi. Najvišji organ DOS je Parlament DOS, katerega poslanci so predsedniki dijaških skupnosti vseh slovenskih srednjih šol. Drugi predstavniški organ je Svet DOS, v katerem sedi 15 predstavnikov slovenskih regij. Izvršilni organ je Predsedstvo DOS, ki vodi vsebinsko in projektno delo organizacije. Predsednik DOS predseduje vsem trem organom. Predsednik Dijaške organizacije v letu 2016/2017 je Žiga Stopinšek.

Parlament Dijaške organizacije Slovenije je dijaški predstavniški organ in je najvišji organ Dijaške organizacije Slovenije, ki predstavlja voljo vseh slovenskih dijakinj in dijakov.

Parlament tvorijo dijaške poslanke in dijaški poslanci (v nadaljevanju: poslanci), ki jih imenuje demokratično delujoče telo šolske dijaške skupnosti na posamezni srednji šoli. Poslance se imenuje za posamezno sejo parlamenta. Poslanci so predstavniki vseh slovenskih dijakinj in dijakov in odločajo po svoji vesti ter niso vezani na nikakršna navodila. Vsaka srednja šola s pravno subjektiviteto v Republiki Sloveniji oz. njena dijaška skupnost ima v parlamentu pravico do enega poslanca.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Po razpadu Zveze dijakov Slovenije (ZDS) oktobra 1993 se je na pobudo dijakov, v okviru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (v nadaljevanju ŠOU) s sedežem na Kersnikovi 4, odprl projekt imenovan Dijaška sekcija Slovenije (v nadaljevanju DSS). Projekt je bil namenjen ponovnemu organiziranju dijakov, toda pod nadzorom finančnega stanja, katerega glavni in edini prihodek jim je nudila ŠOU, bil pa je dele` prihodka, ki ga ustvarijo dijaki preko Študentskega servisa ŠOU. Glavni Namen DSS je bil izboljšati položaj srednješolcev v izobraževalnem procesu tako v materialnem kot tudi v vsebinskem smislu, predvsem pa skrbi za varovanje pravic in interesov svojega članstva.

V skladu z namenom pa se pojavljajo tudi naslednji osnovni cilji DSS: izboljšanje materialnega položaja učencev, izboljšanja materialnih pogojev dela na šoli, povečevanje strpnosti, uveljavitev mednarodnih kriterijev znanj, kontrola rezultatov izobraževanja, večje sodelovanje med šolami doma in na tujem, vplivanje na Državni Zbor RS pri sprejemanju šolske zakonodaje, izboljšanje kvalitete poučevanja, uveljavitev pravice rednega neformalnega ocenjevanja kvalitete dela učiteljev. Dijaška organizacija Slovenije

DSS se je kasneje preimenovala v Dijaško organizacijo Slovenije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]