Dijaška organizacija Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dijaška organizacija Slovenije
OkrajšavaDOS
Ustanovljeno1993 (kot Dijaška sekcija Slovenije)
TipStanovska organizacija dijakov
Predsednik
Simon Trussevich
Podpredsednik
Alma Ikanović
Predsedstvo DOS
Simon Trussevich, Kaja Dolenc, Žak Župan Galunič, Alma Ikanović, Max Jerovčnik in Eva Oblak (v. d.)
Spletna strandijaska.org


Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je demokratično organizirana stanovska organizacija dijakov v Republiki Sloveniji. DOS združuje vse slovenske dijakinje in dijake ter zastopa njihove interese in se zavzema za njihovo uresničevanje. Dijaška organizacija Slovenije deluje v skladu z načeli demokratičnosti, transparentnosti, solidarnosti, ekonomičnosti in javnih koristi. Predsednik Dijaške organizacije Slovenije v mandatu 2022/2023 je Simon Trussevich[1]. Podpredsednica Dijaške organizacije in predsednica Sveta DOS v mandatu 2022/2023 je Alma Ikanović.

Organiziranost[uredi | uredi kodo]

Najvišji organ DOS je Parlament Dijaške organizacije Slovenije, katerega poslanci so predstavniki dijaških skupnosti vseh slovenskih srednjih šol.

Svet DOS je nadzorni organ, ki ga sestavljajo Svetniki DOS, predseduje pa mu Podpredsednik DOS.

Izvršilni organ je Predsedstvo DOS, ki vodi vsebinsko in projektno delo organizacije, vsak izmed članov predsedstva pa predseduje enemu izmed šestih Odborov DOS (Odbor za PR, Odbor za izobraževanje, Odbor za regionalno povezovanje in sodelovanje, Odbor za socialo, Odbor za kulturo, šport in obšolske dejavnosti in Odbor za mednarodno sodelovanje).

Predsednik DOS predseduje Parlamentu in Predsedstvu DOS.

Sestava Predsedstva in razdelitev odborov[uredi | uredi kodo]

Predsedstvo v mandatu 2022/2023 sestavljajo: Simon Trussevich, Kaja Dolenc, Žak Župan Galunič, Alma Ikanović, Max Jerovčnik in Eva Oblak.

Razdelitev predsedovanja odborov med člani/cami Predsedstva
Odbor Predsednica/predsednik odbora
Odbor za PR Žak Župan Galunič
Odbor za izobraževanje Max Jerovčnik
Odbor za mednarodno sodelovanje in regionalno sodelovanje Eva Oblak
Odbor za socialo Kaja Dolenc
Odbor za kulturo, šport in obšolske dejavnosti Alma Ikanović

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Po razpadu Zveze dijakov Slovenije (ZDS) oktobra 1993 se je na pobudo dijakov, v okviru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) s sedežem na Kersnikovi 4, odprl projekt imenovan Dijaška sekcija Slovenije (DSS). Projekt je bil namenjen ponovnemu organiziranju dijakov, toda pod nadzorom finančnega stanja, katerega glavni in edini prihodek jim je nudila ŠOU, bil pa je delež prihodka, ki so ga ustvarili dijaki preko Študentskega servisa ŠOU. Glavni Namen DSS je bil izboljšati položaj srednješolcev v izobraževalnem procesu tako v materialnem kot tudi v vsebinskem smislu, predvsem pa skrb za varovanje pravic in interesov dijakov.

Osnovni cilji DSS so bili izboljšanje materialnega položaja dijakov, izboljšanja materialnih pogojev dela na šolah, povečevanje strpnosti, uveljavitev mednarodnih kriterijev znanja, kontrola rezultatov izobraževanja, večje sodelovanje med šolami doma in v tujini, vplivanje na Državni Zbor RS pri sprejemanju šolske zakonodaje, izboljšanje kvalitete poučevanja, uveljavitev pravice rednega neformalnega ocenjevanja kvalitete dela učiteljev.

DSS se je leta 2003 preimenovala v Dijaško organizacijo Slovenije in prešla pod okrilje Študentske organizacije Slovenije.

Na območju Ljubljane je kasneje nastala Dijaška skupnost Ljubljana (DSL), ki deluje v okviru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v Mariboru podobno nalogo opravlja Dijaška skupnost Maribor (DSM) v okviru ŠOUM, na Primorskem pa Obalna dijaška skupnost (ODS) v okviru ŠOUP.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. »Predsednik – Dijaška organizacija Slovenije« (v ameriški angleščini). Pridobljeno 1. maja 2022.