Ponarejevalci

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Die Fälscher)
Ponarejevalci
RežijaStefan Ruzowitzky
ProdukcijaJosef Aichholzer
Nina Bohlmann
Babette Schröder
ScenarijStefan Ruzowitzky
Temelji naDie Fälscher
avtor Adolf Burger
VlogeKarl Markovics
August Diehl
Devid Striesow
GlasbaMarius Ruhland
FotografijaBenedict Neuenfels
MontažaBritta Nahler
Studio
Aichholzer Film
Magnolia Filmproduktion
Babelsberg Studio
DistribucijaFilmladen (Avstrija)
Universum Film (Nemčija)
Datum izida
22. marec 2007
Dolžina
98 minut
DržavaAvstrija
Nemčija
Jeziknemščina
ruščina
angleščina
hebrejščina
Proračun6,25 milijonov USD[1]
Dohodek bruto20,2 milijona USD[1]

Ponarejevalci (nemško Die Fälscher) je avstrijsko-nemški dramski film iz leta 2007, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij Stefan Ruzowitzky. Temelji na spominih Adolfa Burgerja, slovaškega judovskega tipografa, ki so ga leta 1942 zaprti zaradi ponarejevanja krstnih potrdil za reševanje Judov pred deportacijo.[2] V glavnih vlogah nastopajo Karl Markovics, August Diehl in Devid Striesow. Zgodba se nanaša na operacijo Bernhard, skrivni nacistični načrt med drugo svetovno vojno, da bi destabilizirali Združeno kraljestvo s preplavljenem britanskega trga s ponarejenimi funti. Film se osredotoča na judovskega ponarejevalca Salomona »Sallyja« Sorowitscha (Markovics), ki ga v koncentracijskem taborišču Sachsenhausen prisilijo v sodelovanje.

Film je bil premierno prikazan 22. marca 2007 v nemških kinematografih in dan kasneje v avstirjskih. Naletel je na dobre ocene kritikov in prinesel več kot 20 milijonov USD prihodka od prodaje vstopnic.[1] Na 80. podelitvi je bil kot prvi avstrijski film nagrajen z oskarjem za najboljši tujejezični film.[3] Nominiran je bil za zlatega medveda na Mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu in osvojil nemško filmsko nagrado za najboljšega stranskega igralca (Striesow), nominiran pa je bil še za najboljšo fotografijo, kostumografijo, scenografijo, scenarij, film in glavnega igralca (Markovics). Josh Rosenblatt iz The Austin Chronicle ga je uvrstil na četrto mesto najboljših filmov leta 2008,[4] Ella Taylor iz LA Weekly pa na osmo mesto.[4]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 »Die Fälscher«.
  2. »The Counterfeiters Tell Their Tale«. Aish.com. 24. maj 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. avgusta 2018. Pridobljeno 7. julija 2014.
  3. »Academy of Motion Picture Arts and Sciences Awards Database 2007 (80th)«. Awardsdatabase.oscars.org. 29. januar 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. julija 2012. Pridobljeno 7. aprila 2014.
  4. 4,0 4,1 »Metacritic: 2008 Film Critic Top Ten Lists«. Metacritic. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. januarja 2009. Pridobljeno 11. januarja 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]