Debra Satz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Debra Satz
Rojstvo20. stoletje
DržavljanstvoFlag of the United States.svg ZDA
Poklicfilozofinja, univerzitetna profesorica

Obdobje: sodobna filozofija

Regija: ameriška filozofija

Glavna zanimanja: 

politična filozofija, filozofija družbene vede, filozofija ekonomije, filozofija izobraževanja, etika, feministična filozofija, svoboda govora, globalna pravica, demokracija, pravica, etika in mednarodni odnosi, etične meje trgov

ŽIVLJENJE[uredi | uredi kodo]

Debra Satz je ameriška filozofinja na univerzi v Stanfordu, kjer uči filozofijo od leta 1988. Pred tem je učila tudi na Harvardu in na univerzi v Swarthmorju. Prav tako je tudi profesorica v ženskem centru, ki se imenuje Marta Sutton Weeks, kjer uči etiko v družbi. Je profesorica filozofije in politologije. Debra Satz je direktorica Stanfordskega centra etike. Uči etiko, družbeno in politično znanost, in filozofijo družbene znanosti. 

Debra Satz je soustanoviteljica Hope House Scholars Program, kjer združuje prostovoljce in študente pri učenju liberalne umetnosti, etike, moralne filozofije in socialne pravice v rezidencah za zdravljenje odvisnosti od drog in alkohola za ženske.

ZGODNJE ŽIVLJENJE[uredi | uredi kodo]

Odraščala je v Bronxu. Kljub temu, da je izhajala iz revne družine ji šola ni delala težav. Matematika ji je bila od vseh predmetov še posebej pri srcu. Vedno je bila politično usmerjena, saj jo skrbi za svet in stanje v katerem smo.

Leta 1987 je diplomirala na univerzi v New Yorku (»City College of New York«) in prejela njen doktorat iz filozofije na MIT-ju (Massachusetts Institute of Technology).

NAGRADE[uredi | uredi kodo]

Leta 2004 je prejela Walter J. Gores nagrado za odličnost pri poučevanju (»Excellence in Teaching«), s čimer so njeno poučevanje označili kot združevanje kritičnega mišljenja in resnega udejstvovanja v moralni problematiki, ki se tiče človeštva. Leta 2010 pa je prejela Rolandovo nagrado za prostovoljno delo.

DELA[uredi | uredi kodo]

KNJIGA:[uredi | uredi kodo]

Debra Satz je leta 2010 izdala knjigo z naslovom Why Some Things Should Not Be for Sale- The Limits of Markets (Tisk Univerze v Oxfordu). To delo je predvsem namenjeno ljudem iz tega področja znanosti.V svoji knjigi trdi, da je postaviti meje na trgu moralno. To trditev podpirajo celo najradikalnejši zagovorniki tržnih sistemov, saj so se uprli misli za državno regulirano trgovanje s kristalno meto in ledvicami. V knjigi zastavi vprašanje, kaj točno naredi nek zdravju škodljiv tržni proizvod ter kdaj in s kakšnim namenom je primerno za prepoved te trgovine v celoti. V svojem delu se Debra Satz ravna po dveh glavnih področjih svojega dela. Prva je ideja klasične ekonomije, katere trgi dela oblikujejo in spreminjajo svoje udeležence. Enakopravna vizija je torej drugo področje, kjer pravi, da so posamezniki moralno enakopravni v vsaki pravični družbi. Zato je proti splošnim pravičnikom, ki trdijo, da je treba neenakost trga popraviti z redistribucijo sredstev (npr. v davčni politiki). Satz meni, da bi morala biti določena tržna izbira preprosto zavrnjena. Hkrati poudarja, da ima trg pomembno vlogo pri spodbujanju socialne enakosti, vendar pa lahko tudi poslabša asimetrije moči in povzroča trpljenje-

GRADIVO NA UNIVERZI V STANFORDU IN STROKOVNI ČLANKI:[uredi | uredi kodo]

Kot profesorica na Univerzi v Stanfordu je Debra Satz objavila delo Feminist Perspectives on Reproduction and the Family v Enciklopediji filozofije na univerzi v Stanfordu (Stanford Encyclopedia of Philosophy).

V svojih raziskavah se osredotoča na etične in moralne omejitve trga, teorijo racionalne izbire, teorijo demokracije, feministično filozofijo, filozofijo sociologije in vprašanja mednarodnega pravosodja. Na podlagi teh raziskav je napisala vrsto strokovnih člankov, ki so bili objavljeni v strokovnih revijah kot so Ethics, Phylosophy and Public Affairs, the Journal of Philosophy in World Bank Economic Review.

Tu je napisan seznam nekaterih njenih najpomembnejših člankov:

 Equality in Education and Weighted Student Funding, Education, Finance and Policy, 2008.

 Equality, Adequacy and Education for Citizenship, Ethics, Julij 2007.

 Countering the Wrongs of the Past: the Role of Compensation, ed. Jon Miller and Rahul Kumar, Reparations: Interdisciplinary Inquiries. Tisk Univerze v Oxfordu, 2007.

 Liberalism, Economic Freedom and the Limits of Markets), članek, Social Philosophy and Policy, 2006.

 World Poverty and Human Wrongs, članek, strokovna revija Ethics and International Affairs, letnik 19, št. 1, Pomlad 2005.

SOAVTORICA KNJIGE:[uredi | uredi kodo]

Debra Satz je skupaj z Danielom Hausmanom in Michaelom McPhersonom objavila delo z naslovom Economic Analysis, Moral Philosophy, and Public Policy. (Tisk Univerze v Cambridge-u). Delo je bilo objavljeno decembra 2016.

prevod v slovenščino[uredi | uredi kodo]

Satz, Debra, Trgovanje z ženskim reproduktivnim delom, članek - Analiza : časopis za kritično misel, Letn. 4, št. 1, str. 101-120, 2000

VIRI:[uredi | uredi kodo]

Debra Satz. 2016. internet31. 12. 2016. Dostopno na naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/Debra_Satz.

Debra Satz. 2016. internet31. 12. 2016. Dostopno na naslovu: http://humsci.stanford.edu/faculty/profile/debra_satz.

Economic Analysis, Moral Philosophy, and Public Policy. Cambridge University Press. 2016. internet31.12. 2016. Dostopno na naslovu: https://philpapers.org/rec/HAUEAM-2.

Ethics, economics, and markets: an interview with Debra Satz. 2010. internet31. 12. 2016. Dostopno na naslovu: http://ejpe.org/pdf/3-1-int.pdf.

Oxford scholarship online. 2010. internet31. 12. 2016. Dostopno na naslovu: http://www.oxfordscholarship.com/view/10.1093/acprof:oso/9780195311594.001.0001/acprof-9780195311594.