Dan svetega Patrika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dan svetega Patrika
Vitraž z upodobljenim sv. Patrikom
Vitraž z upodobljenim sv. Patrikom
Uradno imeSaint Patrick's Day
Druga imena
 • Feast of Saint Patrick
 • Patrick's Day
  Lá Fheile Pádraig
 • (St) Paddy's Day
 • Never "St Party's Day
Obeležujejo ga
Vrstaetnični, narodni, krščanski
PomenPraznik svetega Patrika,
v spomin na prihod krščanstva na Irsko[1]
Praznovanja
ObeleževanjeSvete maše
Datum17. marec
Pogostostletno

Dan svetega Patrika (v originalu irsko Lá Fhéile Pádraig, "the Day of the Festival of Patrick") je kulturni in verski praznik, ki se vsako leto praznuje 17. marca, na dan smrti svetega Patrika, (cca 385–461), glavnega zavetnika Irske.

Dan sv. Patrika je bil kot praznik uradno uvrščen na koledar katoliške cerkve na začetku 17. stoletja. Največji verski pomen ima v irski katoliški cerkvi,[2] praznujejo pa ga tudi anglikanci, pravoslavci in luterani. Datum je bil izbran na dan smrti zavetnika Irske, sv. Patrika in obeležuje prihod krščanstva na Irsko.[1] V zadnjih desetletjih je postal tudi praznik irske kulture in tradicije.[3] Danes slavja običajno potekajo v obliki parad in festivalov, kjer prevladuje zelena barva, ki je simbolno barva Irske in svetega Patrika, kot tudi okraševanje s simboli triperesne detelje.[4]

Dan svetega Patrika je državni praznik in dela prost dan na Irskem,[5] Severnem Irskem,[6] kanadski provinci Nova Fundlandija in Labrador (za provincialne državne uslužbence) ter v britanskem čezmorskem teritoriju Montserrat. Praznik se množično praznuje tudi med irsko diasporo, predvsem v Združenem kraljestvu, Kanadi, ZDA, Braziliji, Argentini, Avstraliji in Novi Zelandiji. Dan sv. Patrika je s tem najbolj razširjen državni praznik na svetu.[7] Za njegovo popularnost je zaslužna predvsem irska diaspora v Severni Ameriki. V zadnjem času pa se kljub temu pojavljajo kritike praznovanja, saj naj bi zaradi pretiranega uživanja alkohola to slavje vzpodbujalo negativne stereotipe o Ircih.

Praznovanje sv. Patrika na Irskem[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

 1. 1,0 1,1 Meethan, Kevin; Anderson, Alison; Miles, Steven. Tourism, Consumption & Representation. CAB International.
 2. »"St Patrick's Day celebrations". Church of Ireland Notes from ''The Irish Times''. Official Church of Ireland website«. Ireland.anglican.org. 12. marec 2011. Pridobljeno 17. marca 2013.
 3. Circles of Tradition: Folk Arts in Minnesota. Minnesota Historical Society Press. Pridobljeno 13. novembra 2010. In nineteenth-century America it became a celebration of Irishness more than a religious occasion, though attending Mass continues as an essential part of the day.
 4. Circles of Tradition: Folk Arts in Minnesota. Minnesota Historical Society Press. Pridobljeno 13. novembra 2010. The religious occasion did involve the wearing of shamrocks, an Irish symbol of the Holy Trinity, and the lifting of Lenten restrictions on drinking.
 5. »Public holidays in Ireland«. Citizens Information Board. Pridobljeno 13. novembra 2010.
 6. »Bank holidays«. NI Direct. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. novembra 2010. Pridobljeno 13. novembra 2010.
 7. Cronin, Mike; Adair, Daryl (2002). The Wearing of the Green: A History of St. Patrick's Day. Routledge. str. 242.