Conservapedia

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Conservapedia je spletna enciklopedija, ki uporablja prikaz podakov v obliki wiki in strežniško programsko opremo wiki, čeprav ni vključena v Fundacijo Wikimedia.

Conservapedia je odgovor konservativcev na Wikipedijo, ki se jim je zdela premalo ameriška, premalo krščanska in preveč liberalna. Prvi članek je bil objavljen 22. novembra 2006, ob koncu leta 2007 pa je imela Conservapedija že okoli 20.000 člankov. Vsi članki so v angleščini in precej enostransko odsevajo miselnost konservativno usmerjenih prebivalcev ZDA. V verskem smislu so članki usmerjeni izrazito v zahodno krščansko tradicijo, nekateri članki pa podpirajo tudi kreacionizem.

Aprila 2007 je internist Peter Lipson poskušal odstraniti iz članka o splavu trditev o povezanosti splava z rakom na dojkah. Skupaj z drugimi uporabniki, ki so bili zaradi tega blokirani, je ustanovil svojo enciklopedijo, RationalWiki, ki je osredotočena na analiziranje in ovrževanje "protiznanstvenih gibanj" in "crank idej," raziskavam avtoritarnosti in fundamentalizma ter analiziranju načina, na katerega so te teme obravnavane v medijih.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]