Coco Chanel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Coco Chanel
Portret
RojstvoGabrielle Bonheur Chanel
19. avgust 1883({{padleft:1883|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:19|2|0}})[1][2][…]
Saumur
Smrt10. januar 1971({{padleft:1971|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:10|2|0}})[1][2][…] (87 let)
Hôtel Ritz Paris[d], Pariz[4]
Državljanstvo Francija
Poklicmodna oblikovalka, oblikovalka tekstila, poslovodni delavec, modna oblikovalka, grand couturier, kostumografinja
Spletna stran
chanel.com

Gabrielle Chanel - Bonheur (bolje znana kot Coco Chanel), francoska modna oblikovalka, * 19. avgust 1883, Saumur, Francija, † 10. januar 1971, Pariz, Francija.

Zgodnja leta[uredi | uredi kodo]

Coco Chanel se je rodila v revni družini v majhnem francoskem mestu Saumur. Imela je pet sorojencev: dve sestri in tri brate .Pri šestih letih ji je umrla mama in kmalu za tem jo je zapustil še oče. Svoje otroštvo je preživela v francoski sirotišnici, obdana z nunami in konzervativnimi in preprostimi oblačili, kar je po mnenju mnogih kasneje vplivalo na njene kreacije. S sedemnajstimi leti je opustila poklic šivilje in se poskusila kot barska pevka. Od tod naj bi izhajalo tudi njeno umetniško ime Coco. Pravijo, da je bila na odru očarljiva, toda brez pevskega talenta.

Tam se je seznanila s francoskim milijonarjem in ženskarjem Étiennom Balsanom ter se k njemu preselila. Étitnne jo je zasipavall z dragocenostmi, Coco pa se je ljubiteljsko in vedno bolj vneto ukvarjala z oblikovanjem klobukov. Étienna je kasneje zapustila in se preselila v njegovo pariško stanovanje. Leta 1913 je v Parizu odprla svojo prvo prodajalno z dežnimi plašči in suknjiči. Trgovinica v osrčju Pariza sprva ni bila donosna in Coco je bila tik pred tem, da zastavi svoje imetje, vendar ni odnehala. V predvojnem času se je ponovno srečala z nekdanjim naboljšim Étiennovim prijateljem Boyem Capelom in kmalu sta se zaljubila. Z njegovo pomočjo je poplačala dolgove ter odprla še trgovino v Bretaniji. Njene klobuke so začele nositi znane francoske igralke, kar je pripomoglo k začetku njene slave. Tretjo, največjo prodajalno je odprla v Deauvillu. Med vojno je s svojo modo prepričevala ženske, naj se oblačijo glede na svoj okus in želje in ne glede na pričakovanja moških. Po devetletni zvezi z Boyem je ta doživel prometno nesrečo in umrl. Njegova smrt je bil najbolj pretresljiv dogodek v njenem življenju.

Modni imperij Chanel[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Chanel.

Coco Chanel je vselej ustvarjala preprosta, udobna oblačila. Zase je rekla: »Ženskam sem dala svobodo; vrnila sem jim telesa: telesa, ki so bila preznojena zaradi modnih oblek, čipk, steznikov, spodnjega perila in podlog.«[5] Pri ustvarjanju je uporabljala vrste blaga, na primer džersi, ki so bile dotlej namenjene revnim. Njen sloj je povezan z novo podobo ženske 20-ih let: mlada, samozavestna ženska, ki spreminja ustaljene družbene vzorce. Pojavili so se krajše obleke in pričeske, izrazitejša ličila, ženske so javno kadile in pile koktajle, postale so tudi športno dejavne, vozile so avtomobile, zahajale v nočne bare, poslušale jazz ... Simbol njene filozofije je znamenit suknjič. Njeni suknjiči so se vidno razločevali od tistih, ki jih je šiviljstvo poznalo dotlej. Njena moda je ostajala dokaj stalna in se ni znatno spreminjala iz leta v leto ali celo iz generacije v generacijo.[6]

Leta 1921 je na trg poslala svojo prvo dišavo, Chanel No. 5. To je bil prvi parfum, ki je nosil ime oblikovalca. Takoj je zaslovel. S tem je Coco Chanel dala povod tudi drugim oblikovalcem, da so predstavili svoje parfume.[7]

Pozna leta[uredi | uredi kodo]

Leta 1939, v začetku druge svetovne vojne, so se oblikovalci odločili, da zaprejo njene trgovine. Verjela je, da ni bil čas za modo. V hotelu Ritz je živela več kot 30 let. Naredila ga je za svoj dom, celo med nacistično okupacijo Pariza. Med tem časom je bila kritiziranana zaradi zveze z nemškim častnikom in vohunom Hansom Guentherjem von Dincklagejem, ki je uredil, da je ostala v hotelu. Vzdrževala je tudi stanovanje nad Rue Carbon, modno hišo, in zgradila Villo La Pausa v mestu Roquebrune na francoski obali. Leta 1945 se je preselila v Švico, in se naposled leta 1954 vrnila v Pariz, to je bilo leto, ko se je vrnila v svet mode. Njena nova kolekcija ni požela velikega uspeha med Parižani, kar je bila posledica njene zveze z nemškim vohunom, vendar pa je bila toplo sprejeta med Američani, ki so postali njeni najbolj številni kupci.

Coco Chanel je umrla v Parizu, 10. januarja 1971, v 88. letu starosti, v svojem apartmaju v Hotelu Ritz, kjer je živela svojih zadnjih 30 let. Pokopana je bila v Švici. Na nagrobnik je vklesana levja glava, ki predstavlja njeno zodiakalno znamenje, leva.Po njeni smrti je upravljanje njene modne hiše prevzel Karl Lagerfeld. Še vedno sledi njenemu tradicionalnemu slogu z rahlo primesjo modernih smernic.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 data.bnf.fr: platforma za odprte podatke — 2011.
  2. 2,0 2,1 Record #118520075 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  3. 3,0 3,1 Coco Chanel
  4. Chanel, the Couturier, Dead in Paris
  5. Degunst, Sylviane. (2008) Coco Chanel: Quotes Huitième Jour Editions.
  6. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. novembra 2009. Pridobljeno 22. oktobra 2009.
  7. http://www.zimbio.com/100+Most+Influential+People+in+Fashion/articles/304/Fashion+Influential+3+Coco+Chanel