Clayjev matematični inštitut

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Clayjev matematični inštitut (angleško Clay Mathematics Institute, kratica CMI) je zasebna neprofitna ustanova s sedežem v Peterboroughu, New Hampshire. Njegove dejavnosti se usmerjajo iz predsedniške pisarne v Oxfordu. Poslanstvo inštituta je povečevanje in širjenje matematičnega znanja. Podeljuje več nagrad in podpor nadarjenim matematikom. Ustanovili so ga leta 1998 na pobudo bostonskega poslovneža Landona Thomasa Clayja in njegove žene Lavinie D. Clay. Ameriški matematik Arthur Michael Jaffe z Univerze Harvard je bil prvi predsednik CMI.

Inštitut je verjetno najbolj znan po problemih tisočletne nagrade, drugače pa opravlja široko množico dejavnosti, kot je podoktorski program, kjer vsako leto podprejo deset članov, konference, delavnice in vsakoletna poletna šola, katere poročila objavljajo skupaj z Ameriškim matematičnim društvom.

Inštitut po standardni strukturi vodi znanstveni svetovalni odbor, ki odloča o predlogih o nagrajenih štipendijah in raziskavah, ter direktorska uprava, ki nadzoruje in potrjuje odločbe odbora. Upravo sestavljajo člani Clayjeve družine, svetovalni odbor pa vodilni strokovnjaki s področja matematike: sir Andrew Wiles, Michael Jerome Hopkins, Carlos Kenig, Andrej Jurjevič Okunkov in Simon Kirwan Donaldson. Trenutni predsednik CMI je Martin Robert Bridson.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]